Materiály a technologie

Jak odhlučnit sousední byt nebo místnost?

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  8.5.2024

Jestliže nastává situace, kdy v jedné místnosti slyšíme co se děje ve druhé místnosti nebo dokonce zvenčí budovy, pak je na vině špatná zvuková izolace, respektive stavební akustika. Kritériem je tzv. vzduchová neprůzvučnost Rw udávaná v decibelech. Čím vyšší je tato hodnota, tím je stavební akustika lepší, což v praxi znamená, že neslyšíte, že ve druhé místnosti hraje například hlasitá hudba. Nejhorší z pohledu zvukové izolace je eliminace nízkých frekvencí, zejména pak hlasitého hovoru.

Stavební a laboratorní neprůzvučnost

Česká norma ČSN 730532 v tomto ohledu stanovuje kritéria vztažená vždy na určitý druh místnosti. Nás v tomto momentě zajímají především obytné místnosti a to jak u bytů, tak u rodinných domů. Od posledních změn z roku 2022 norma stanovuje hodnotu Rw mezi byty na 53 dB, přičemž pro ilustraci hladina hluku při normálním hovoru je 50 dB a televizoru 55 dB (hlučná ulice 70 dB, běžný vysavač 80 dB). U příček v rámci jednoho bytu platí tato hodnota nově pro všechny místnosti a je to 40 dB. Ale pozor kromě hodnoty Rw, která reprezentuje tzv. laboratorní vzduchovou neprůzvučnost, jež zohledňuje ideální podmínky, existuje také R’w, což je stavební neprůzvučnost, která reprezentuje výslednou situaci na stavbě. R’w bývá zhruba o 4 až 8 dB horší. A každý decibel je skutečně znát, protože decibely nerostou rovnoměrně, ale logaritmicky, což znamená, že hlučnost se násobí. Bohužel je mnoho novostaveb realizováno sice podle normy, ale bez patřičné rezervy. Pak vznikají problémy, kdy slyšíme to, co nemáme a nechceme.

Sádrokartonová předstěna nezabere tolik místa a vylepší hlukovou izolaci místnosti

Řešení v podobě sádrokartonové předstěny

Pokud máme výše popsaný problém, a hluk ze sousední místnosti nebo bytu nás otravuje, není to dobrá zpráva. Bohužel mnoho řešení neexistuje. Jedno ale přece a přitom není tak složité. Řeč je o sádrokartonové předstěně. Pro výsledný efekt je nutné použít v této předstěně kvalitní akustickou sádrokartonovou desku, která bude schopna dosáhnout potřebného hlukového útlumu. Například firma Knauf má ve své nabídce 4 takové desky z nichž nejpoužívanější je modrá deska Diamant, která utlumí za určitých podmínek až 74 dB. Mimochodem konkurenční firma Rigips má rovněž Modrou akustikou desku. Nevýhodou takového řešení je, že ubere v místnosti místo. Někdo sice říká, že je možné akustickou desku instalovat přímo na stěnu, ale výsledek nebude dostačující. Vůbec nejlepší je, postavit tuto předstěnu na straně zdroje hluku, což je možné v bytě, kde chceme odhlučnit místnost, ve které si rodina pouští nahlas domácí kino. Ale pokud se jedná o stěnu mezibytovou, a na druhé straně je hlučný soused, pravděpodobně nebude s předstěnou souhlasit. Ale vše je věc vzájemné dohody. Dobrá zpráva je, že parametry hlukového útlumu je možné snadno měnit záměnou typu sádrokartonové desky. Případně měnit jejich počet. V optimálním případě by bylo nejvhodnější nejprve změřit hladinu hluku a pak teprve navrhnout skladbu předstěny. Což ale také někdy není možné. Klasické optimum jsou alespoň dvě akustické desky Diamant tloušťky 12,5 mm, které se připevní na profily (CW 50). Do skladby se ještě vkládá hluková izolace. U tohoto řešení vychází celková tloušťka předstěny na nějakých 75 mm. To není málo, ale na druhou stranu není to parametr, který by se nedal realizovat. Kouzlit se dá tím, že samozřejmě profil i tloušťku zvukové izolace zvětšíte, nebo si vyberete do skladby těžší akustickou desku (například Silentboard), anebo zvolíte větší tloušťku desek (15 mm) či nainstalujete desky tři. Těch variant, jak je vidno, je docela dost.

Profily musí být připevněny na betonovou desku ne na podlahu

Dvě akustické sádrokartonové desky se musí překrývat

Pečlivé tmelení desek i spár těžkým tmelem je důležité

Nejen materiál je důležitý

Při stavbě sádrokartonové předstěny je nutné dodržovat určitá pravidla. Je třeba vézt v patrnost, že zvuk se šíří nejen vzduchem, ale také hmotou, kterou představuje ta konkrétní stěna. A každý materiál, ze kterého je stěna postavena, bude mít odlišné akustické vlastnosti. Proto jsou měření žádoucí. Ale dost často neproveditelná. Při stavbě je bezpodmínečně nutné usadit profily, na které se sádrokartonové desky šroubují, přímo na betonovou podlahu. Nikdy ne na nášlapnou vrstvu podlahy – například na parkety. To znamená, že dřevěnou (nebo jinou) podlahu je zapotřebí nejprve odříznout a profily usadit na betonový základ. A protože bylo řečeno, že zvuk se také šíří vzduchem, všechny spáry kolem předstěny a mezi deskami se musí utěsnit nějakým těžkým akustickým tmelem (například Knauf doporučuje Trennwandkitt). Desky se montují vždy nastojato a musí se překrývat. Napojení desky u stropu i u paty je důležité vytmelit již zmíněným akustickým tmelem. 

Někde se akustická předstěna u mezibytové stěny staví již v rámci rekonstrukce

Použité materiály včetně těžkého tmelu

Zmíněné řešení je v principu vlastně velmi jednoduché. Předpokladem dobrého výsledku je v prvé řadě volba kvalitní desky, dodržení správného technologického postupu a pečlivost v detailech, zejména při tmelení desek. 

Foto Ivan Sklenář a archiv firmy Knauf

DALŠÍ ČLÁNKY