Materiály a technologie

Sloupkový beton = rychlý beton

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  27.3.2024

Práce na zahradě nikdy nekončí, ale jaro je obzvlášť plodné období na její zvelebování. Netýká se to ovšem jen péče o záhony nebo výsadby. Je čas myslet také na nové úpravy. Například postavit dětskou houpačku, sušák na prádlo anebo vybudovat nový plot. Pomocníkem v řadě případů může být tzv. „sloupkový beton“. Materiál, který ovšem užijí odbornicí i kutilové.

Maximální rychlost tuhnutí

Sloupkový beton je suchá betonová směs, kterou můžeme využít dvěma způsoby. Jak samotný název napovídá, sloupkový beton je vhodný pro rychlé betonářské práce. Například zabetonování nejrůznějších sloupků, tyčí, zahradních svítidel apod. Pro jednoduchost zpracování si jej oblíbili především kutilové, což byl také primární cíl výrobce. Nejdůležitějším parametrem je totiž rychlost tuhnutí, neboť beton vytvrdne maximálně do 6 minut.

Sloupkový beton má ale také druhé využití, které ocení nejen kutilové, ale i profesionálové. Betonovou směsí je možné rychle vyspravit nebo vyplnit různé díry nebo prostupy, které vznikají na stavbě. Například díru po bednění, kterou potřebujeme zacelit. V tomto případě se ovšem liší postup zpracování sloupkového betonu. Je ale třeba zmínit, že například sloupkový beton Cemix 9330 má jemnou strukturu s velikostí zrna do 4 mm.

Jednoduché zpracování při kotvení sloupku

Podle použití se volí odlišná technologie zpracování sloupkového betonu. V případě, kdy je cílem upevnění (zabetonování) nějakého sloupku, vykope se nejprve jáma. V našich podmínkách se v případě plotového sloupku doporučuje hloubka 80 cm, neboť se jedná o nezámrznou hloubku. Kdyby totiž zem promrzla, mohlo by dojít k pohybům sloupku nahoru i dolů a životnost sloupku by se jistě zkrátila. Případně by ještě mohl sloupek začít rezivět, protože by nebyl dostatečně kryt betonem. Pozor je třeba dát i na velikost díry. Platí pravidlo, že na každé straně sloupku by měla být alespoň 20cm vrstva betonu. To znamená, že bude-li mít sloupek průměr 5 cm, tak by měla mít díra rozměr 45 x 45 cm.

Vlastní betonování je velmi snadné a nepotřebuje žádné elektrické nářadí, to znamená ani míchačku nebo vrtačku s míchadlem. Zvládne jej proto úplně každý. Po vykopání díry se zem nejprve navlhčí a pak se nasype první 10cm vrstva betonové směsi, která vytvoří spodní podklad pro sloupek. Směs se zalije vodou v takovém množství, aby se voda tak akorát vsákla. Do 6 minut tato směs vytvrdne. Nyní se vloží do díry sloupek, který se zasype druhou 10cm vrstvou betonové směsi a opět se prolije vodou. Nechá se zatvrdnout. Tento postup se opakuje až je díra zacelená a sloupek perfektně drží. Poslední vrstvu je dobré udělat tak, aby měl beton finální tvar kužele nebo jehlanu, aby se na ní nedržela voda a trubka sloupku pak neměla tendenci rezavět. Doporučuje se tuto poslední vrstvu dobře vyhladit hladítkem. Nebo se poslední vrstva zasype zeminou v úrovni terénu. To už záleží na realizátorovi.

V případě jiného použití, například u zacelování nebo vyspravování děr, je již zapotřebí elektrické nářadí – míchadlo. Betonová směs se nejprve mechanicky rozmíchá s vodou (přibližně 1 minutu). Na zpracování má řemeslník zhruba 3 minuty. Proto je nutné připravit si takové množství betonu, které stačí zpracovat. Mícháním získává beton vyšší pevnost, než při prolévání. Konkrétně 30 Mpa. Postup se pak stejným způsobem opakuje.

 

Sloupkový beton je rychlý pomocník určený pro kutily ale i profesionály. Rychlost tvrdnutí je extrémně rychlá a je potřeba s ní předem počítat. K dostání je v 25kg pytlích v hobby marketech a samozřejmě ve stavebninách.

sk

DALŠÍ ČLÁNKY