Materiály a technologie

Zimní zahrada je ideální místo pro odpočinek

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  26.12.2023

Zimní zahrada se stala celoročně využívaným prostorem, ve kterém obyvatelé rodinného domu rádi tráví spoustu času. Je to místo, který přímo vybízí k odpočinku, ale třeba i k práci. Zimní zahrada působí na každého pozitivně a to hlavně díky měkkému a přirozenému světlu. Není nad uklidňující pohled, když venku padá listí, prší nebo sněží a v zimní zahradě je přesto útulno.

Stavba zimní zahrady klade pochopitelně vyšší nároky na konstrukci, protože je celoročně namáhaná různými povětrnostními vlivy. Především se jedná o tepelnou izolaci a to nejen v zimním, ale i letním období. Ve většině případů budeme chtít tento prostor, jenž ve své podstatě zvětšuje obytnou část domu, vytápět, ale na druhou stranu budeme požadovat, aby se v ní i v horkém letním počasí dalo volně dýchat. Nároky na izolaci jsou tedy extrémní i díky tomu, že stěny jsou prosklené. Z toho vyplývá i vysoký požadavek na bezpečnost stěn a střechy, například proti pádu většího množství sněhu nebo různých předmětů. Většina zimních zahrad se dnes kvůli nárokům na kvalitu projektuje, což svědčí o zodpovědném přístupu. Je dobré vědět, že pokud chcete stavět zimní zahradu bez vytápění a nebude-li její podlahová plocha větší než 25 m2a výška bude do 5 metrů, není nutné stavbu ohlašovat či žádat o stavební povolení. V opačném případě se však nevyhnete jednání s úřady.

Foto DAFE-PLAST

Jaký zvolit materiál? Na výběr jsou, podobně jako u okenních profilů, také plastové systémy, ale čím dál více se v dnešní době prosazuje hliník, který má mnoho výhod. Předně umožňuje vyrobit subtilnější konstrukci, která je ve srovnání s plastem pevnější, takže dovoluje navrhovat větší formáty. Hliníkové komponenty jsou také tvarově stabilnější v extrémních podmínkách. Design zimní zahrady se stává výkladní skříní domu. Pokud ale potřebujeme ušetřit, lze navrhnout z hliníku pouze nosnou konstrukci včetně střechy a nenosné části se mohou doplnit plastovými prvky. Tradičním výrobcem hliníkových konstrukcí je německá firma SCHÜCO, která nabízí nepřeberné množství systémových komponentů a konstrukčních uzlů, které umí vyřešit všechny náročné a složité detaily, důležité pro správnou funkci. Je to otázka dlouholetých zkušeností a mnoha referencí. Pokud k tomu přidáme širokou škálu skel včetně speciální povrchové úpravy omezující výrazně solární zisky, pak máme jistotu, že bude zimní zahrada dlouho a spolehlivě sloužit. Protože se nejedná o malou investici, je dobré vše pečlivě zvážit předem. Pomoci může například velmi jednoduchý konfigurátor zimních zahrad, který je přístupný na webových stránkách firmy DAFE-PLAST, která zimní zahrady nabízí jak z hliníkových, tak z plastových profilů. Jednoduše krok za krokem si volíme tvar, materiály, barvu a příslušenství, abychom nakonec získali orientační rozpočet. Je to jako s autem, čím více komfortu chceme, tím musíme sáhnout hlouběji do kapsy. 

FOTO DAFE-PLAST

Při stavbě zimní zahrady je třeba myslet i na způsob využívání. Což ovlivní řadu věcí. Například při celoročním využití způsob vytápění – ideální je v tomto případě podlahové vytápění. Ostatně zřejmě nevhodnějším materiálem podlahy je keramická dlažba, která se dobře udržuje a není náchylná na klimatické změny. Instalace podlahového vytápění je proto vhodná. Naopak v létě budeme pravděpodobně potřebovat stínicí prvky, například ve formě screenových rolet, které je možné umístit pod sklo do interiéru zimní zahrady. Výhodou tohoto řešení je, že sluneční záření uvnitř neoslňuje, ale současně umožňuje průchod tepelnému záření. Ale vedle toho samozřejmě existují externí řešení třeba doplněné elektrickým pohonem. Nelze však zapomenout také na odvětrávání. Z toho, co bylo řečeno, vyplývá, že za stavbu zimní zahrady lze utratit spoustu peněz. Záleží na preferencích, materiálu, velikosti a míru komfortu, který zvolíme. Na druhou stranu zimní zahrada, bude-li součástí domu, umí snížit náklady na vytápění a také na elektřinu, protože velké prosklené plochy přivádějí do interiéru značné množství přirozeného světla. 

Kdo se odhodlá investovat do stavby zimní zahrady, určitě nebude litovat, protože ve většině případů se z ní stane nejvyhledávanější část domu. Nabídne pohodu a příjemné prostředí v každém počasí.

is

DALŠÍ ČLÁNKY