Materiály a technologie

Co jsou to bezpečná okna?

  ČTENÍ NA 3 MIN.  |  19.1.2024

Statistická čísla jsou neúprosná. Největší podíl na kriminalitě má majetková trestná činnost, která tvoří zhruba 54 % veškeré kriminality. Počet vloupání do rodinných domů a bytů v roce 2023 meziročně mírně vzrostl. Důležitá je ovšem skutečnost, že do bytů, respektive do domů, se zloděj nejčastěji dostává prostřednictvím okna nebo balkonových dveří (přes 80 % všech vloupání). Není to v důsledku rozbitého skla, ale vypáčením okenního křídla. Možná je překvapivé i to, že se tak děje častěji ve dne, než v noci.

Důvod je logický. Rozbití skla vzbuzuje pozornost a pachatel přitom i riskuje pořezání, což by mohla být v budoucnu usvědčující indicie. Bohužel praxe je taková, že někteří majitelé nemovitostí nenechavce zvou napřímo dovnitř, neboť nechávají okna nebo dokonce dveře pootevřené – stačí poloha křídla „ventilace“. Překonat – vypáčit – takové křídlo je pro protřelého pachatele dílem pár desítek vteřin. Nedělejme si ovšem iluze o tom, že to nejde. Každé okno je možné vypáčit, i to nejlepší nebo nejdražší. Záleží ovšem na čase, který pachatel vynaloží k překonání takové překážky, a jaké nářadí k tomu použije. A právě to jsou hodnoty, podle kterých jsou okenní systémy zařazovány do tzv. bezpečnostních tříd (RC1 – RC4). Zmíněná klasifikace probíhá samozřejmě ve specializovaných zkušebnách, kde se pečlivě sledují všechny důležité komponenty okenních systémů – tedy bezpečnostní kování, typ skla a také použité okenní profily. 

Obecně platí pravidlo, že zloděj dá ve většině případů přednost snazší překážce, než té složité. A podle toho si vybírá dům či byt. Z to vyplývá, že čím bude okenní systém bezpečnější, tím bude riziko vloupání menší. Bezpečnost okna tedy závisí jednak na zvoleném okenním profilu, který by měl být pevný a měl by mít vyšší tuhost, dále na zvoleném typu kování (nejlepší je uzamykatelné) a samozřejmě určitou roli hraje také volba zasklení. Kvalitní okenní systémy jsou obvykle zařazovány do bezpečnostní třídy RC2 a RC3. Pro zajímavost: u bezpečnostní třídy RC3 potřebuje zloděj k překonání delší čas, těžké nástroje a značné fyzické násilí. Protože nejprodávanější jsou okna plastová, pevnost a tuhost profilu je dána materiálem a konstrukcí profilu. Některá okna mají v sobě zabudovanou ocelovou výztuž a jiná – například kompozitní – ji nepotřebují (jen do určité velikosti okenního prvku). V těchto případech lze do dutiny profilu zabudovat výstražný alarm, který má za cíl zloděje odradit, pokud by se k oknům přiblížil (blikající dioda reagující na pohyb před oknem kombinovaná se zvukovou výstrahou). Ne všechna okna v domě musí být nutně ve vyšší bezpečnostní třídě. Například v patře u samostatných oken takové riziko příliš nehrozí. Naopak v přízemí a u populárních HS portálů je zase o to větší.  

Kvalitní a bezpečná okna jsou pro klidné spaní důležitá, ale nemusí stačit. Proto je vhodné, zejména u rodinných domů, kombinovat je s elektronickým zabezpečovacím systémem, ideálně napojeným na Pult centrální ochrany. Hlavní je dodržovat určité zásady. Především nenechávat okna či balkonové dveře v pozici ventilace, natož dokonce otevřené. Přímo nežádoucí je upozorňovat okolí, že odjíždíte na dovolenou nebo na delší pracovní cestu. Nechte předtím třeba na balkoně viset prádlo, sousedy požádejte o kontrolní dohled. Riziko vloupání nezmizí, ale sníží se, kdy si zloděj nebude jistý, zda je nebo není dům opuštěný.

             

DALŠÍ ČLÁNKY