Letem světem BigMatem

Stavebniny ROKAL v Černošicích

  ČTENÍ NA 7 MIN.  |  20.4.2024

Černošice jsou městem v okrese Praha – západ a najdete ho na levém břehu řeky Berounky. Leží na spojnici mezi hlavním městem a hradem Karlštejn. Místo, které historicky lákalo na výlety, ale také na dobré bydlení. Domov tu našla celá řada zajímavých i slavných lidí. Už jen pohled na skupiny prvorepublikových vil dává tušit, že tady se žije příjemně. Při příjezdu od Radotína si nemůžete nevšimnout stavebnin ROKAL a vlajky, která upozorňuje na příslušnost ke skupině BigMat. Tak jsme se potkali s panem Petrem Pánkem, majitelem.

Podívejme se nejprve do historie, kdy byla firma založena a jak jste na ten nápad přišel?

My jsme s bratrem začali podnikat ve stavebnictví a říkali jsme si, že by se nám nějaký sklad materiálu hodil, protože stavebniny, které tady byly, nefungovaly podle našich představ. A tak jsme v roce 1993 založili první prodejnu v Dobřichovicích. Já to zpočátku dělal jako takový „vedlejšák“, protože jsem pracoval jako strojvedoucí na dráze. Když jsem ale odešel od železnice v roce 1994, otevřeli jsem stavebniny tady u nás v Černošicích. Tenkrát jsem měl ještě společníky, ale moc nám to nefungovalo. ROKAL existuje od roku 1998. Dnes máme tři pobočky: Černošice, Dobřichovice a Mníšek pod Brdy.   

Co vlastně znamená ROKAL?

Zlí jazykové říkají, že to znamená roury, kamení a lopaty, ale není to pravda, protože to slovo nic neznamená, prostě mne to tenkrát napadlo.

Jak se od sebe liší jednotlivé pobočky?

Základní koncept je všude stejný, ale každá lokalita je malinko odlišná. Největší pobočkou je Mníšek pod Brdy, která byla otevřena jako poslední. Tam jsme promítli všechny naše předchozí zkušenosti. Každá pobočka má svého vedoucího, který má z mého pohledu velkou svobodu v řízení, ale měl by umět sám rozpoznat, co je pro zákazníky v té lokalitě důležité. Nejsme sice daleko od sebe, ale drobné nuance tu jsou. Zajímavé je, že když v roce 2017 otevřeli nedaleko Hornbach, měl jsem obavy z odlivu zákazníků. Opravdu se to trochu změnilo, hlavně o víkendech. Dříve jsme tu v těchto dnech měli obrovské návaly a ty nám Hornbach částečně redukoval. Na druhou stranu v dnešní době pozorujeme, že se k nám zákazníci zase vracejí.

Kdo je tedy vaším typickým zákazníkem?

Jsou to především malé stavební firmy, které staví dva až tři rodinné domy za rok.

Rozumím tomu dobře, že máte kromě stavebnin také stavební firmu?

To je úplně jiná divize, která patří bratrovi, ale jsme samozřejmě propojeni. Občas stavíme společně jako developeři bytové domy. Například v Letech jsme postavili větší bytový komplex, také v Radotíně a nyní stavíme přímo v Černošicích. 

Do BigMatu jste vstupoval v roce 2022. Co vás k tomu přimělo?

Dost dlouho jsem o BigMatu neměl vůbec tušení. Jednou ale nastala situace, kdy jsem měl nepříjemné jednání s jedním řetězcem, které neskončilo dobře. Začal jsem hledat nějakou oporu a shodou okolností v Radotíně končily právě jedny stavebniny a přes ně jsem se dostal k panu Hejnovi na centrále BigMatu.

V loňském roce jste se dokonce stal členem představenstva, takže se vám ta cesta jeví jako správná?

Určitě ano. Bylo to správné rozhodnutí. Přineslo nám to velmi dobré partnerské podmínky, na které bychom sami nikdy nedosáhli. Také se nám otevřely dveře k dalším dodavatelům, které jsme do té doby nebyli schopní oslovit nebo s nimi spolupracovat.

V čem jste lepší než konkurence?

Máme tu blízko Hornbach, DEK i PRO-DOMU, čili velké řetězce. My se odlišujeme především takovým tím rodinným přístupem. Uvedu jeden příklad. Mám na každém skladu dopravu s hydraulickou rukou. Takže každému zákazníkovi říkám, že když ráno zavolá, tak ten den mu materiál přivezeme. V tom jsme asi oproti řetězcům odlišní.

Přece jen, máte nějakou specifickou komoditu?

Nacházíme se v lokalitě, která je poměrně bohatá, což znamená, že tu existují firmy specializující se na určité produkty. Například na dveře nebo obklady. V těchto oblastech je sortiment tak široký a specifický, že abyste uspokojil náročnou klientelu, musíte se právě na tyto komodity specializovat. Takové zboží máme jen okrajově. Náš hlavní segment je hrubá stavba a vše co dělají stavební firmy.

Máte nějaké plány do budoucna?

Protože jsme v BigMatu relativně krátkou dobu, vnímám to tak, že nejsme zatím schopni využít potenciál BigMatu naplno. Těch otevřených dveří je spousta. Proto se zaměříme na hledání nových možností mezi dodavateli BigMatu. Například v Dobřichovicích mají v sortimentu palubky, které nikdy předtím nedělali. Dalším příkladem jsou fasády Fermacell.

Jaký je váš názor na využití společných značek BigMat a některých dodavatelů?

Některé produkty už nabízíme, ale nechci zákazníka do něčeho tlačit násilím. Ono to půjde, ale chce to pomalinku a postupně. Třeba značku illbruck tu nikdo pomalu neznal a dneska prodáváme prakticky nejvíc montážních pěn s touto společnou značkou. Výhodou je, že BigMat má dodavatele z celé republiky, ale samozřejmě chceme podporovat i ty z nejbližšího okolí. Třeba v našem případě Cemix, který je od nás doslova za kopcem.

Už jste zmínil, že jste ve specifické lokalitě. Jaký vývoj pozorujete ve stavebnictví?

Doufám, že rok 2022 se už nebude opakovat. To jsme totiž neobchodovali, ale doprošovali se u výrobců, abychom nějaký materiál vůbec dostali. To nebyla dobrá doba. Teď už konečně začínáme zase normálně obchodovat. Pro mne je to takový běžný proces, kdy znáte zákazníka, víte co je pro něj problém, zda potřebuje dopravu nebo třeba zázemí. Víte jak bojuje nebo nebojuje s cenou. Takže víte jak tu danou zakázku našroubovat přímo na něj tak, aby byl spokojený. A to je to, co mne na tom všem nejvíc baví. Ale ptáte se asi na vývoj. Já jsem povahou optimista. Vnímám, že úrokové sazby klesají a vidím, že roste počet stavebních povolení. Takže chuť stavět určitě nechybí, a nutno říci, že kolem Prahy je stále bytů nedostatek. A lidé už jsou víc vybíraví, hledají kvalitu a zajímavou lokalitu.

Ve vaší lokalitě je to víc o rekonstrukcích nebo o novostavbách?

Co se týká Mníšku a Dobřichovic, tak tam převládají rozhodně rekonstrukce. Pozemků je kolem nás stále ještě dost, ale jsou drahé. Když už si někdo u nás koupí pozemek, většinou si kupuje všechno, tedy včetně parádního prováděcího projektu. Máme tu ovšem spoustu pěkných domů, které potřebují rekonstrukci, případně se tu mění majitelé, což souvisí s přestavbou. Máme tu poměrně velkou fluktuaci lidí. Setkali jsme se třeba s tím, že jsme dodávali materiál na třetí rekonstrukci jednoho objektu. Takže znovu se vrátím k vaší předchozí otázce – jsem v tom našem oboru optimista.

Z vašich odpovědí je to poznat jak vás tato práce naplňuje. Potřebujete se někdy uklidnit?

Já jsem se ve stavebninách našel. Víte, dokud vás práce baví, tak je dobrá. Beru to jako službu stavebním firmám, čili službu, která má být zaplacena. Občas se potřebuji uklidnit, to je pochopitelné. Pokaždé, když mě někdo naštve, tak si sednu ke klavíru a hraju. To je velký relax. No a pak samozřejmě nějaký sport a jak asi tušíte – vláčky.

Děkuji za rozhovor

i.s.

DALŠÍ ČLÁNKY