Materiály a technologie

VITEX VITO PLUS – barva která zatočí s plísní

  ČTENÍ NA 3 MIN.  |  17.3.2024

Plíseň je houba z mikroskopických částeček, které se daří všude tam, kde je přítomna vlhkost. Jak známo, plíseň je toxická, o čemž by například astmatici mohli vyprávět. Boj s plísněmi není jednoduchý a vždy je třeba hledat příčiny. Na to se nesmí zapomínat. Mezi ty nejčastější patří například špatně větraná místnost. Plísně ohrožují zdraví lidí při práci, ve školách, v bytech apod. Jako v mnoha jiných případech je i v případě plísní důležitá prevence. Například vhodně zvolená barva může výrazně přispět k odstranění nebo dokonce k zamezení tvorbě plísně a vytvoření čistého prostředí.

Barva, která pomůže na první dobrou

Kvalitní barva pro malbu místností je z principu jednoduchý nástroj, který může ovlivnit tvorbu plísně, může zamezit jejímu rozšiřování a především působí jako základní preventivní opatření. Takové opatření je vhodné provádět nejen u starších či rekonstruovaných objektů, ale také u novostaveb. Stačí drobná chyba v konstrukci či v jejím provedení a může se objevit problém v podobě tepelného mostu, jenž společně se špatným odvětráním místnosti vytvoří úrodnou půdu škodlivé houbě. Podobných situací může být ovšem daleko více. Pomoci může speciální prémiová barva s příměsí iontů stříbra, která tvorbě plísně zabrání. Jedná se o barvu Vitex Vito Plus, která má kromě zmíněné vlastnosti velmi dobrou kryvost (včetně tmavých odstínů), vysoký rozliv a je navíc omyvatelná.

Vitex Vito Plus – prémiová kvalita

Vlastnosti stříbra jako likvidátora plísni znali již staří mořeplavci, kteří při svých dlouhých plavbách házeli do sudů s vodou stříbrné mince, aby zabránili kontaminaci vody, která byla důležitá a dost často vzácná. Stříbro používají již mnoho let také výrobci bílé techniky, jež opatřují vnitřní stěny chladniček speciálním povrchem s příměsí tohoto vzácného kovu. Technologie je tedy prověřená mnohaletými zkušenostmi. Výrobce prémiových produktů Vitex doplnil vlastnosti barvy Vitex Vito Plus o certifikované antibakteriální účinky. Výsledkem je barva s vysokou přidanou hodnotou, která je dobrou investicí do zdraví. Je vhodná do všech obytných interiérů i do komerčních prostor. Je vynikajícím opatřením ve školách i školkách.

Barva je k dostání ve čtyřech baleních, tedy od 750 ml do 15 litrů. V základu se jedná o bílou barvu s vysokou bdělostí (více než 99 %), kterou je ale možné tónovat dle standardních vzorníků NCS, Pantone i RAL. Její vydatnost je 13 až 16 m2 z jedno litru barvy. Ředí se vodou, ale maximálně 10 až 20 %. 

Pro doplnění – barvy Vitex dodává na český trh firma BODY Color s.r.o., přičemž historie výrobce Vitex sahá až do roku 1932. Značka Vitex zahrnuje různorodé stavební a průmyslové nátěry pro interiéry, exteriéry, ale také na dřevo, kov a další materiály a povrchy.

www.vitex.cz

DALŠÍ ČLÁNKY