Materiály a technologie

BŘÍZOLIT SE MŮŽE STÁT OPĚT POPULÁRNÍ

  ČTENÍ NA 3 MIN.  |  6.1.2024

Břízolit je jednovrstvá probarvená cementová omítka, která se nanáší na zdrsněný podklad z jádrové omítky. Používá se na fasády domů, zejména rodinných a bytových. Břízolit byl kdysi velmi populární, zejména v dobách první republiky, ale i v 60. a 70. letech minulého století. Tehdy z větší části nahradil klasické štukované a zdobené fasády, které se okoukaly. Inu pokrok nezastavíte. Břízolit se začal vyrábět v roce 1912 v kaolince a porcelánce v Horní Bříze (Plzeňský kraj), a jak si každý logicky odvodí, odtud pochází i jméno této jistě zajímavé omítky.

Pojďme si břízolit krátce představit. Břízolit obsahuje kopaný písek frakce 0 až 6 mm, obvykle drcenou slídu, vápenný hydrát a cement. Nejčastější se nanáší ručně nahazováním. Je to finální rovná omítka s hydrofilním účinkem a rychlým schnutím. Pro břízolit jsou typické dvě struktury – stříkaná a škrábaná. Charakter stříkané omítky je povrch s množstvím výstupků a nerovností. Naopak škrábaný povrch se vyznačuje prohlubněmi, které vznikají vyškrabáváním kamínků. Škrábání se provádí na druhý den a doporučuje se, aby tloušťka vrstvy byla 15 mm. Břízolit se nanáší na jádrovou omítku, která naopak musí mít min 15 mm, dále musí být vyzrálá, stabilní a nesmí být promrzlá. Před aplikací břízolitu se povrch jádrové omítky zvlhčuje.

V poslední době se zdá, že domů s břízolitovou omítkou přibývá. Důvod je jednoduchý. Touha po individualitě, odlišnosti, výjimečnosti vede lidi k hledání nových, respektive odlišných technologií. Břízolitové omítky mají ve srovnání s jinými materiály jednu zajímavou vlastnost, a tím je odlesk světla, který vyvolává atraktivní světelný afekt. To je způsobeno přísady slídy nebo karbidu. Břízolitové omítky mají recepturu postavenou na bázi pastovitých omítek a řadí se do tzv. kategorie kreativních omítek. Mají tu výhodu, že jsou z principu soudržnější a hrubší. Důsledkem toho je, že na jejím povrchu nejsou vidět žádné mikrotrhliny. Což má i nevýhodu, protože že když přece jen vzniknou, dlouhou dobu nic nepoznáte, a po nějaké době začne omítka sama opadávat. Jak již bylo řečeno, břízolit je probarvenou omítku, takže ji výrobci dodávají připravenou v pytlích se zvoleným odstínem. Jedním z výrobců a dodavatelů těchto omítek je firma Cemix, která nabízí v základu bílý odstín, ale k tomu dalších 16 alternativních barev.

Břízolitové omítky jsou dokonce vhodné i pro zateplovací systémy. Ještě předtím, než se začne břízolitová omítka nanášet, doporučuje se na podklad aplikovat hloubkovou penetraci, která zpevní základ. Poté je třeba použít vyrovnávací paropropustnou stěrku, která neuzavře vlhkost. Teprve potom lze nanášet břízolitovou omítku. 

Nutno na závěr dodat, že břízolitové omítky mají rádi památkáři, protože jsou v souladu s historií. Proto je v poslední době vídáme právě u rekonstrukcí různých historických objektů. V těchto případech nemusí obsahovat slídu, záleží opravdu na zadání investora. Zdá se, že břízolit čeká malá renesance. 

DALŠÍ ČLÁNKY