Architektura

Stavíte dům? Vyzkoušejte virtuální realitu!

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  14.1.2023

Stavba rodinného domu začíná obvykle u architekta. Pokud tedy investor nekupuje typový projekt, který již někdo předtím navrhl, a který umožňuje pouze dílčí změny. Praxe je často taková, že k architektovi přijde zákazník s nějakou předlohou nebo vizí, která se mu líbí. Ale málokdo si dokáže reálně představit, jak vlastně bude dům ve finále vypadat a jak v něm bude investor fungovat. A to může být kámen úrazu.

Je na architektovi, aby zjistil investorovi touhy, požadavky a předpokládaný způsob užívání domu z pohledu celé rodiny. Zkušený architekt proto kolikrát investorovi nabídne zcela odlišnou cestu k vysněnému domu, která mu na základě takto získaných informací bude lépe vyhovovat. Všechny poznatky pak architekt vyhodnotí i vzhledem k pozemku, jeho orientaci, struktuře, okolní zástavbě a samozřejmě v souladu s finančními možnostmi klienta. Na tomto základě vzniká architektonický návrh případně studie. Ale to je teprve začátek dlouhé cesty, než poprvé investor zatopí ve svém domácím krbu. První zatěžkávací zkouškou je získání stavebního povolení a pak teprve skutečný projekt, podle kterého se začne stavět. Pokud přeskočíme proces získání stavebního povolení, který je nejlépe svěřit odborníkům, kteří se vyznají a vědí, jak jednat s úřady, je tu proces detailního návrhu rodinného domu. Většina investorů však vidí stavební plány poprvé v životě a neumí si automaticky představit, jak bude dům se všemi svými atributy vypadat. Natož třeba umět definovat nějaké, byť praktické změny.

Existují samozřejmě programy, které dům prezentují ve všech možných pohledech včetně 3D. Jenže stále to nemusí být to pravé ořechové. Novým skutečně revolučním trendem v navrhování domů je virtuální realita, do které je návrh transformován. Díky ní může investor svůj budoucí dům procházet, prohlédnout si, jak bude uspořádán interiér, jak budou vypadat jednotlivé místnosti a podle toho se může rozhodovat. To je obrovská pomůcka pro každého, kdo nemá odpovídající představivost. Funguje to v podstatě jako moderní počítačové virtuální hry s jejichž pomocí se přenášíte do určitého modelového prostředí. Virtuální realita při navrhování domů umožní měnit uspořádání i strukturu stavebních komponentů. Usnadní i volbu technologií, třeba na základě skladby fasády apod.

Firem, které tuto službu nabízí, na trhu ještě moc není. Ale už se blýská na lepší časy. Navštívili jsme studio virtuální reality VR SOLAP, s.r.o., v Litoměřicích, které vyvinulo vlastní software, jenž představuje přechodový most mezi 3D programy, jako jsou například ArchiCad, REVIT, SketchUp, které transformuje do zobrazení ve virtuálních brýlích. Zákazník má k dispozici rozlišení odpovídající herní grafice, což je neuvěřitelně věrohodné a reálné. Zajímavé je, že virtuální realitu je možné využít také v případě rekonstrukcí. Má obrovskou výhodu při projednávání s úřady památkové péče, které jsou velmi citlivé na zásahy dispozic a na skladbu konstrukcí. Studio na začátku stavebního procesu navrhne jednoduchou studii, která se ve virtuálním studiu prezentuje jednotlivým úřadům včetně památkářů. Ti pak stavbu virtuálně projdou a vidí, jak bude rekonstrukce/stavba v širších souvislostech vypadat. Na tomto základě předloží připomínky, které se do projektu snadno zapracují, což je ohromná výhoda. Ušetří se tak mnoho času, a hlavně se předejde případným nesrovnalostem a pozdějším problémům.

Virtuální realita je skutečně neocenitelný pomocník, který celý stavební proces, počínaje návrhem a konče detailním projektem, podle kterého stavební firma stavbu realizuje, urychlí, zjednoduší a zatraktivní. Virtuální studio VR SOLAP v Litoměřicích má navíc ještě další výhodu. Totiž úzkou a navazující spolupráci s dalšími firmami. Investor může na místě využít projekční kancelář NZ Con-Real s.r.o., realizační firmu SOLAP s.r.o. a dodavatele stavebních materiálů BigMat Stavebniny B+D Litoměřice/koupelnové studio. SOLAP totiž zajištuje některé dílčí stavební práce, to znamená suchou výstavbu Knauf, sádrové omítky, suché nebo lité podlahy. Ostatní práce mohou provádět firmy, které doporučí stavebniny nebo si je zákazník-investor přivede samostatně. Stavět se dá prostě jednoduše.

i.s.

DALŠÍ ČLÁNKY