Zajímavosti kolem nás

Oprav dům po babičce – rodina NZÚ roste

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  2.2.2024

Starý známý dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ) prošel v roce 2023 výraznou proměnou. Ke klasice, dnes označované jako Nová zelená úsporám Standard, přibyly hned dva další. Nejprve to byl v lednu program Nová zelená úsporám Light, který je zacílený na menší úsporná opatření v domácnostech seniorů a rodin s nízkými příjmy. Od září 2023 pak přibyla další novinka, dotační program Oprav dům po babičce, který cílí na velké rekonstrukce starších rodinných domů.

Snahu státu podpořit nejen výstavbu nových, co nejúspornějších staveb s co nejmenším dopadem na životní prostředí, ale i rekonstrukci těch stávajících, ukazují průběžné změny, kterými program NZÚ v čase prošel. Zajímavou inovací byl z počátku roku 2023 program Nová zelená úsporám Light, který jsme Vám představili už koncem roku 2022. Oprav dům po babičce je v současné chvíli nejvíc diskutovaným želízkem v ohni, jehož parametry jsou hodně podobné klasice NZÚ Standard, směřuje však výlučně na rekonstrukce a umožňuje dokonce zálohové financování.

Pro koho je dotační titul Oprav dům po babičce určen?

Jde o specificky zaměřenou dotaci pro starší domy, jimž bylo stavební povolení uděleno před 1. červencem 2013. Nejméně 80 procent plochy domu musí být využíváno k bydlení. Žadatelem musí být výhradně ekonomicky aktivní osoba vlastnící rodinný dům (tedy zaměstnanec, zaměstnavatel, OSVČ, ale třeba i pracující důchodce nebo student, či maminka na mateřské dovolené). Je nutné, aby osoba měla v opravované nemovitosti, na kterou je dotace čerpána, trvalý pobyt a aby v něm zůstala ještě dalších 10 let. Může se přitom jednat i o rekreační nemovitost, ovšem určenou k trvalému bydlení. Zároveň žadatel ani členové jeho domácnosti nesmí vlastnit nebo spoluvlastnit další stavbu k bydlení, ani byt nebo podíl v bytovém družstvu s možností užívání bytu. V opačném případě může SFŽP žádat vrácení peněz. 

Co je předmětem dotace?

Program Oprav dům po babičce je zaměřen na komplexní renovace starších budov s cílem výrazně snížit výdaje za energie. Základním opatřením, které podmiňuje získání finančních prostředků z tohoto programu, je proto důkladné zateplení budovy – tedy budova musí po renovaci dosáhnout požadovaných technických parametrů a splnit požadavky vyhlášky č. 264/2020 Sb. o energetické náročnosti budov. Dotace lze čerpat i v případě, že starší budova už není k rekonstrukci vhodná a nejlepším řešením v dané situaci je objekt strhnout a na jeho místě postavit dům nový. Je možné zažádat o dotaci ve výši až 50 %, stejně jako u NZÚ Standard.

Komplexní zateplení domu sestává z izolace obálky domu – tedy zateplení vnějších stěn, podlah, stropů, nových oken a dveří a stínicí techniky. U zateplení obálky lze na jeden metr čtvereční žádat maximálně o 1 300 korun, u nových oken a dveří je to až 4 900 korun na m2. Celkově se výše dotace na komplexní zateplení domu může vyšplhat až na 1 000 000 Kč a ty si můžete nechat proplatit zálohově, tedy předem.

Doplňková opatření

V žádosti o dotaci na optimální komplexní zateplení objektu je pak možné současně požádat i o podporu dalších úsporných opatření, jako je třeba instalace fotovoltaiky nebo řízeného větrání, výměna zdroje tepla, zřízení dobíjecího bodu pro automobil nebo nádrží na dešťovou vodu. Součástí dotace je také rodinný bonus ve výši 50 tisíc korun na každé nezaopatřené dítě, nebo bonus pro žadatele ze znevýhodněných regionů ve výši 10 % z celkové výše dotace (Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký kraj) a také kombinační bonus 10 tisíc korun za každou kombinaci (kromě dotace na zateplení požádáte v rámci té stejné žádosti o další úsporná opatření).

V roce 2024 by také mělo dojít ke spuštění výhodného úvěru s nízkým úročením a až dvacetiletou splatností pro příjemce dotace.

Kam pro informace

Obecné informace o všech dotačních titulech NZÚ najdete na webových stránkách programu Nová zelená úsporám www.novazelenausporam.cz. Obrátit se ale můžete také na některé z energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS), která poskytují bezplatné poradenství o úsporách energií. Zde vám dokážou poradit, který dotační program bude pro vás vhodný, stejně tak pomoct s žádostí o dotaci. Jejich seznam najdete na webu www.mpo-efekt.cz.

S vyřizováním žádostí o dotaci často ochotně pomůže i odborná firma, například výrobce izolačního materiálu, oken nebo třeba rekuperačních jednotek. 

DALŠÍ ČLÁNKY