Dodavatelé a partneři

Variabilní systém Playstone bude každé zahradě slušet

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  27.4.2024

Každá zahrada by měla být především oázou klidu a relaxace. Někdo pěstuje květiny, jiný zeleninu a další dává přednost okrasnému trávníku. Zahrada je vlastně zrcadlem vkusu a individuálních preferencí. Co by v ní ale nemělo nikdy chybět? Nějaké příjemné posezení. Nebo třeba bylinkový záhon. Představíme vám systém, s jehož pomocí je možné na zahradě ledacos jednoduše postavit. Nyní s příchodem jara je k tomu ta nejlepší příležitost. Řeč bude o systému Playstone.

Playstone je hra

Jedná se o multifunkční systém tvárnic vyráběných z lehčeného keramického betonu. Každá tvárnice má tvar rovnoramenného lichoběžníku o rozměrech 800 x 350 x 230 mm. Materiál v podobě keramického betonu je velmi odolný a na rozdíl od dřeva, nepotřebuje žádnou údržbu. Co jednou z těchto tvárnic postavíte, vydrží nekonečně dlouho. To jiný materiál nenabídne. Tedy kromě klasického betonu, ale ten je opravdu velmi těžký. Naproti tomu tvárnice z Liaporbetonu jsou výrazně lehčí a uzvedne je téměř každý člověk (24 kg). Lichoběžníkový tvar přímo vybízí ke kreativitě. Odtud také název Playstone. Prvky tvárnic je možné k sobě různým způsobem skládat a vytvářet sestavy. Cílem bude například opěrná stěna pro zpevnění svahu, větší či menší zahradní posezení, zvýšené květinové nebo bylinkové záhony atd. Záleží především na kreativitě a invenci každého. V tom je Playstone geniální. Navíc k tomu, abyste něco postavili, nepotřebujete žádnou maltu ani lepidlo. Prvky k sobě pouze skládáte do předem promyšlené sestavy. A to můžete napřesrok zcela změnit. Tvar prvků Playstone umožňuje sadbu květin, bylinek apod. Přitom je třeba nezapomenout na drenážní vrstvu cca do 20 cm od vrchního líce. Můžete použít sypané kamenivo Liapor – dříve známé jako keramzit. Pro doplnění – Liapor – nahrazuje v keramickém betonu tradiční kamenivo a proto jsou tvárnice tak lehké. Nasypanou vrstvu Liaporu oddělíte od následné vrstvy hlíny separační textilií a může sázet.

Barevné odstíny a další příslušenství

Playstone tvárnice jsou běžně dodávány v šedé barvě, ale je možné u výrobce objednat také barvu hnědou, okrovou nebo červenou. V případě, že budete s pomocí prvků Playstone stavět větší zahradní sezení, potřebujete pevný podklad. Výrobce – Lias Vintířov – nabízí jako další příslušenství Playstone plastové, dřevěné nebo betonové kryty, se kterými buď vytvoříte sedák anebo stolek. Z podobného materiálu, jako jsou vyráběny prvky Playstone, si můžete zahradu dovybavit i dalšími produkty jako jsou svahové tvárnice, betonové ploty anebo pak betonovými chodníky z programu Liastone.{img=1248}

Vegetační dlažba jako vhodný doplněk

Betonová zatravňovací dlažba se hodí všude tam, kam je potřeba zajet autem. Díky ní se povrch zpevní, ale vypadá přitom přirozeně. Plocha zatravňovací dlažby se nepočítá mezi procento zpevněných ploch, protože umožňuje přirozený vsak dešťové vody a přispívá tak k udržení normální hladiny podzemní vody, ke zvýšení vlhkosti a snížení teplot v letních měsících, ale i k rychlejšímu vsakování srážek a snížení potřeby zálivky okolní zeleně. Pokud je malý pozemek, pomůže v papírovém boji o každý nezpevněný centimetr půdy. Určitou nevýhodou je chození po zatravňovací dlažbě. Problém s tím budou mít nejen dámy na podpatcích, ale i vozíčkáři nebo osoby se sníženou schopností pohybu. Proto se zatravňovačky nedoporučují používat na přístupové chodníčky k domu. Dlaždice Rainstone nevyžadují žádnou údržbu.

Jak na to?

Stačí odstranit zhruba 30 cm zeminy, navézt štěrkopísek, dobře ho zhutnit a na něj vyskládat betonové tvarovky. Ty se potom prosypou zeminou smíchanou s travním zrnem a dlažba se tak brzy „ztratí“ mezi stébly trávy, které vytvoří téměř polovinu povrchu. Když je sucho, trávník bude potřebovat zalít, když přeroste, stačí zastřihnout klasickou sekačkou na trávu. Někde může být efektní místo hlíny a trávy použít k zasypání dlažby štěrk v kontrastní barvě – tam je pak údržba nulová. Nemělo by se zapomenout ani na impregnaci betonových zatravňovaček, která značně omezí savost betonu. Ten by v létě odebíral příliš velké množství vody a tráva by usychala, v zimě by pak reálně hrozilo popraskání dlažby vlivem rozpínání ledu.

Více na www.liastone.cz

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY