Architektura

Dům věčného větru

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  23.11.2021

Krušné hory jsou jiné než Krkonoše nebo Šumava. Jsou své. Tajemné, barvené a taky krušné. Ale název Krušné hory není odvozen od počasí, i když by se tak mohlo zdát. Název vznikl od staročeského slova krušec znamenající rudný kámen, který se tu těžil. Každopádně Krušné hory mají své osobité kouzlo, které láká nejen turisty, ale i nové usedlíky. V místě, které se jmenuje Větrný vrch, postavili rodinný dům manželé Štěpánovi. Autorem architektonického návrhu jsou architekti Ján Stempel a Jakub Jan Tesař.

Výhled ohromil i architekta

Větrný vrch je místo na hranicích s Německem a svému jménu dělá čest. Nadmořská výška pozemku je zhruba 750 metrů nad mořem. Fouká tu prakticky nepřetržitě. Ostatně nedaleko domu začíná pás větrných elektráren, což je vlastně jediné místo v ČR, kde se skutečně vyplatí. Zima tu bývá opravdu drsná, ale krásná. Pro někoho, kdo s těmito podmínkami počítá předem. Výhled z pozemku je natolik uchvacující, že oslovil nejen budoucího majitele, ale také architekty. „My jsme už nějakou dobu měli hotový projekt na dům, který se nám ale nelíbil, a tak jsme začali hledat architekta, jenž by si s tím místem poradil lépe. Zalíbila se nám jedna stavba v knize 99Domů od studia stempel & tesar a tak jsme je oslovili. Přijeli se oba podívat a pozemek si nafotili. Dali nám vyplnit takový dotazník, který měl vypovědět naše představy o způsobu užívání. Návrh studie pak zapracovali přímo do fotografie pozemku, což se nám moc líbilo. Třetí návrh v pořadí už byl přesně podle našich představ,“ vysvětluje František Štěpán.  

Pasivní dům a chytrá technologie

Dům je řešen jako pasivní stavba. Což bylo přání majitele, protože jeho profesí je projektování technického vybavení budov. Technologie v domě byla tedy zcela v rukách Františka Štěpána. Bylo jasné, že primárním zdrojem energie bude tepelné čerpadlo země-voda se dvěma vrty 80 m hlubokými, které se využijí nejen k podlahovému vytápění od firmy REHAU, ale současně také k chlazení. Kombinace sálavého způsobu vytápění a chlazení v podlaze se přímo nabízela. Proč ale chlazení na horách, kde je po většinu roku spíše chladno? V slunečních dnech jsou tepelné zisky díky velké prosklené ploše znát. Systém je nastaven tak, že jakmile teplota v kuchyni dosáhne 24 °C, vytápění se vypíná. Tepelné čerpadlo Nibe s kompresorem a řízeným výkonem (6 kW) má v sobě integrovaný výměník pro pasivní chlazení, které je vlastně už zdarma. Klimatizace není potřeba. V domě je také řízené větrání. Sekundárním zdrojem tepla je v případě potřeby připravený elektrokotel, který je součástí tepelného čerpadla. Příjemnou atmosféru v chladných dnech dokážou vybudit krbová kamna. Veškerý provoz domu má na starost „inteligentní domácnost“ Loxone. Pro zajímavost v loňském roce činila spotřeba elektrické energie včetně všech spotřebičů jen 10 MWh.

Velká okna a provětrávaná fasáda

Architektura domu má několik zajímavých aspektů. Exteriér domu, který má jednoduchý tvar a sedlovou střechu, připomíná dřevěné domy, které se v těchto lokalitách dříve stavěly. Většinou měly fasády natřené volskou krví, což samozřejmě nebylo dnes možné. Ale i tak provětrávanou fasádu zdobí obklad se speciálně vypalovaným tmavým dřevem. Nosná konstrukce je zděná. Jihozápadní strana je bohatě prosklená velkoformátovými okny, která jsou vyrobena z hliníku. Kvůli stabilitě a pevnosti. „Vymysleli jsme takové závětří s krytou lodžií a speciálním oknem, které to celé může uzavřít. Za lodžií jsou pak další okna s trojskly. Tím jsme majitelům prodloužili sezónu, kdy je možné na terase – lodžii sedět, protože tu skutečně hodně fouká,“ vysvětloval Ing. arch. Jan Jakub Tesař. V interiéru, na rozdíl od tmavého exteriéru, vládnou světlé barvy. Zajímavé je i propojení obýváku s kuchyní, které lze variabilně přepažit skleněnými dveřmi, takže celek může fungovat buď jako jeden otevřený prostor, nebo každý zvlášť. Na stropech jsou dřevěné trámy a dřevěné obložení. Propojení mezi interiérem a garáží zajištuje technická místnost, kde je umístěno centrum „chytrého domu“.

Idylické atmosféře domu na Větrném vrchu nic nechybí. Ačkoliv je to stavba moderní a poskytuje svým uživatelům veškerý komfort, v krajině působí naprosto přirozeným dojmem. Technika a architektura, cit pro místo a vtipně řešené detaily se spojily v jeden smysluplný celek.

is

 

DALŠÍ ČLÁNKY