Zajímavosti kolem nás

Za výhledy k sousedům – Stolové Hory

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  21.1.2023

Chráněnou krajinnou oblast Broumovsko včetně jejích největších skvostů – Adršpachu a Teplických skal pravděpodobně již každý zapálený český turista navštívil. Rozsáhlá pískovcová skalní území však pokračují i za českými hranicemi. Proto jsme se tentokráte vydali prozkoumávat jejich polskou stranu, tedy do Národního parku Stolových hor (Gory Stolowe), který je neobvykle malebný v každém ročním období.

Jelikož jsou Stolové Hory jednou z nejnavštěvovanějších přírodních atraktivit Polska, je nutné počítat s vysokou návštěvností, nebo vybrat méně frekventovaný termín, abyste si návštěvu do sytosti užili. Národní park je protkán sítí dobře značených turistických stezek, které zpřístupňují zajímavosti skalního masivu. Zavedou vás do překrásných skalních měst – Velká Hejšovina, Bludné skály, Radkovské skály, Skalní Hřiby nebo třeba Lezycké skály, které ve spojení s travnatou planinou připomínají africkou savanu. 

Mezi nejnavštěvovanější a turisticky nejatraktivnější patří Bludné skály a Hejšovina. Pokud patříte mezi zdatnější turisty, auto zaparkujte v obci Karlow, odkud uděláte dva okruhy. My jsme se nejprve vydali po turisticky značené stezce lesními pěšinami k Bludným skalám.  Jedná se o skalní bloky s průrvami hlubokými až 12 metrů. Mezi jednotlivými shluky pískovců vede zpoplatněný turistický okruh, díky kterému uvidíte to nejzajímavější, co skalní město nabízí.  Pískovcové skály mají tvary, které probudí vaší fantazii. Uvidíte tu mimo jiné Slepičí nožku, Skalní sedlo, nespočet tunelů, bran a průlezů. Skály jsou očíslované a pojmenované, ale vlastní fantazii se meze nekladou, jistě zde naleznete i vlastní útvary. Cesta skalním městem je po udržovaných dřevěných chodníčcích, ale nutno dodat, že místy je opravdu úzká a budete se doslova prodírat štěrbinami, případně lézt po kolenou. Pokud navštívíte skalní města v zimě jako my, je určitě potřeba počítat s dobrými botami. Ve skalách se déle drží led a sníh, takže bývá labyrint obtížně přístupný a některé cesty mohou být kvůli ledu uzavřeny úplně. Po prohlídce Bludných skal se vrátíte opět turisticky značenou stezkou do výchozí obce Karlow. Pro větší požitek můžete udělat okruh, nebo využijete zpět stejnou cestu. 

Nyní je čas vydat se do druhého skalního města Velká Hejšovina, která je svou výškou 919 m.n.m. nejvyšším vrcholem Stolových hor. Jak již tušíte výstup vám dá trochu zabrat. Na vrchol vede 665 kamenných i železných schodů, ale výhledy, které vás po výstupu čekají za tu námahu opravdu stojí. Na vrcholu na vás přivítá příjemná restaurace, kde se občerstvíte a naberete zpět ztracené síly. Je od ní krásný výhled na Broumovské stěny i Krkonoše a samozřejmě do Polské krajiny. Nalézá se zde i nejvyšší místo skalního města – vrchol Szczeliniec Wielki.

Za restaurací je zpoplatněný vstup do samotného skalního města. Do každého ze skalních měst je to 7 Zl, pokud nemáte polskou hotovost leze platit kartou – my jsme v zimně neplatili vůbec. Turistická trasa střídavě klesá a stoupá po skalním schodišti, procházíte opět po udržovaných dřevěných chodníčkách úzkými štěrbinami, bránami, kde je nutné se snížit. Na okruhu postupně procházíte kolem nebo přes skalní útvary: Trůn, Kachňata, Krakonoše, Lidoop, Velbloud, Ďáblova kuchyně, Kolébka, Koňská hlava, Kolébka a Slon. Sestoupáte dokonce do Pekla, které patří k nejúchvatnější části skalního bludiště. Stezka vás zavede do ohromujících, hlubokých a temných skalních rozsedlin. Po průchodu skalním městem se ocitnete na 2 vyhlídkách, ze kterých mimo jiné hezky vidíte na obec Karłów. Od nich budete klesat po schodech na výchozí místo okruhu. Pokud sebou máte děti je zde možné navštívit i Dinopark, nebo ochutnat místní sýry, či zakoupit suvenýry ve stáncích které lemují přístupovou cestu.

Pokud nepatříte mezi zdatné turisty, nemusíte se obou výletů v jeden den vzdávat. U Stolových hor lze zaparkovat na horním parkovišti, které se rozprostírá přímo u vstupu do skal a je zpoplatněno částkou 20 Zl. Po prohlídce přejedete do Karlowa pár km autem. 

Nacházíte se v překrásné krajině plné přírodních zajímavostí. Výše uvedený výlet se dá zvládnout během jednoho dne, ale za zmínku stojí, že jste také v lázeňské oblasti. Proto doporučují si výlet do této části Polska prodloužit a po náročných výšlapech večer příjemně zrelaxovat v nedalekých lázeňských městech Polanica Zdrój, Duszniki Zdrój, nebo Kudowa Zdrój.  I tato města mají svým návštěvníkům co nabídnout.

 

DALŠÍ ČLÁNKY