Zajímavosti kolem nás

Proč přemýšlet o CHYTRÉ domácnosti?

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  25.3.2023

Pryč už jsou doby, kdy lidé vnímali veškeré SMART funkce jednotlivých komponentů domu jako zbytečně drahou vychytávku. Úspora energií, usnadnění provozu moderní domácnosti, ochrana majetku, ale i zpříjemnění každodenních aktivit jsou jasné argumenty, proč automatizaci v domácnosti nezatracovat. Jaké jsou nejpotřebnější funkce inteligentní automatizace budov v Česku? A proč uvažovat komplexně a nespokojit se „jen“ s jednou, dvěma aplikacemi pro chytré ovládání dílčích spotřebičů?

Domácnost, ve které lze různé spotřebiče ovládat i jinak, než pouhým stiskem „hardwarového“ tlačítka, nazýváme různě – může být chytrá, inteligentní nebo automatizovaná. Nejběžnějším příkladem je třeba zabezpečovací systém nebo vzdálené ovládání vytápění. Chcete si na dálku zatopit? Komponent pro chytré bezdrátové řízení systému pořídíte v řádu stovek korun. Na svůj smartphone si nainstalujete aplikaci a pak vždy před příjezdem domů můžete zkontrolovat teplotu a přitopit si. Nebo se stejným způsobem podívat, zda je zabezpečovací systém stále aktivní a zda nedošlo k jeho narušení. Čím více takových věcí se vzdáleným přístupem přibude, tím obtížnější a zdlouhavější bude jejich nastavování a kontrola. Proto vznikne potřeba mít jeden systém, který všechny tyto funkce sdruží pod jedno ovládání. Nejen, že je pak můžete snadněji ovládat, ale mohou spolu i navzájem komunikovat. Třeba když svítí slunce, vytáhnou se předokenní žaluzie, teplota v interiéru začne stoupat a topení se automaticky vypne. Jednoznačná úspora peněz a času. 

Zabezpečení je jednou z hlavních předností automatizované domácnosti

S drátem nebo bez

Takové sdružené ovládání všech možných komponentů může být řešeno dvěma základními způsoby. Buď ho vezmeme v potaz už při vlastním projektování domu a navrhneme tzv. inteligentní elektroinstalaci, která kabelově propojí všechny prvky systému. Stejně jako je tomu u internetu – kabel je zkrátka kabel. Správa takového domu bude spolehlivější, rychlejší, stabilnější a také bezpečnější z hlediska možnosti napadnutí systému, který má u drátového řešení většinou vlastní sít a miniserver a všechny citlivé údaje tak zůstávají v domě. Nebo se nabízí druhé řešení, volit bezdrátovou variantu, jejíž největší výhodou je nulová potřeba jakýchkoliv stavebních zásahů – ideálně se proto hodí v již postaveném domě, a také nižší pořizovací cena. I bezdrátové řešení je možné vyřešit takovým způsobem, aby na ovládání každého zařízení nebyla potřeba nová aplikace a také, aby spolu jednotlivé komponenty chytré domácnosti mohli kooperovat. Řešením je v takovém případě centrální řídící jednotka pro bezdrátovou chytrou domácnost, která propojuje všechny prvky systému. Existují i centrální řídící jednotky pro bezdrátovou domácnost, které své údaje drží ve vlastním úložišti, většina ale funguje na principu cloudu a údaje o provozu domu se tak ukládají na vzdáleném místě. Dnes je obvyklá i kombinace obou systémů – tedy „základ“ řeší inteligentní elektroinstalace, ke které postupně přibývají i bezdrátová řešení některých komponent. 

Chytré ovládání se často využívá v oblasti osvětlení interiéru – přednastavení světelných scén

Co všechno je možné s pomocí automatizace ovládat?

Nejčastěji se „chytré“ ovládání týká zabezpečení objektu, stínicích prvků, vytápění, chlazení, větrání, osvětlení, ale i multimédií. Samozřejmostí je také kontrola nad všemi elektronickými spotřebiči, jako je pračka, myčka, sušička, trouba nebo kávovar. Tedy naprosto veškeré elektroniky, kterou v domácnosti využíváme. V rámci celého systému můžete mít ale třeba kontrolu i nad závlahou zahrady nebo robotickou sekačkou. Někteří výrobci integrují určitou dávku „inteligence“ například i do umyvadlových baterií (kontroluje množství vody, upozorní na netěsný nebo nedokonale uzavřený kohoutek), ale třeba i do oken, která mohou disponovat zatmívacími skly. Můžete se setkat i s pojmem superinteligentní domácnost, který popisuje systém, ve kterém dům „žije“ sám na základě pečlivého prvotního nastavení. Využívá senzorů teploty, jasu, čidel pohybu, zvuku nebo přítomnosti uživatele, předpovědi počasí a na základě toho sama rozhoduje téměř o všem. 

Velmi výhodné je zapojit do systému chytrého domu vytápění

Proč chtít mít chytrý dům?

Ať už je z vašeho pohledu vhodná míra chytrosti a automatizace jakákoliv, pravdou zůstává, že technologický vývoj jde neustále dopředu. Pořízení inteligentní elektroinstalace tak zvedá tržní hodnotu domu (i když oproti klasické elektroinstalaci je třeba počítat zhruba s 10% navýšením rozpočtu) a jeho atraktivitu pro případné zájemce o koupi. Vhodné je zvolit otevřenou platformu, která do budoucna umožňuje integraci dalších prvků a postará se o jejich vzájemnou komunikaci. Určitě také není na škodu si při výběru systému zajet do showroomu společnosti, kterou si zvolíte, a ovládání si vyzkoušet. Jedině tak zjistíte, zda je pro vás přehledné a srozumitelné. 

Stále větší popularitu má dnes hlasové ovládání

Podle průzkumů a zkušeností realizačních firem je z hlediska automatizace domu největší zájem o topení, větrání a případné chlazení domu, pozadu nezůstává ale ani vzdálené ovládání dveří a vrat, zabezpečovací systémy nebo osvětlení, respektive přednastavení různých světelných scén pro konkrétní činnosti. Velmi populární je také odchodové tlačítko, které se postará o kompletní zhasnutí a vypnutí všech nepotřebných spotřebičů. 

Automatizovaná domácnost může dohlédnout i na spotřebiče vně domu – třeba na zahradní sekačku

DALŠÍ ČLÁNKY