Materiály a technologie

Sádrokarton do vlhka

  ČTENÍ NA 6 MIN.  |  29.7.2023

Kdysi to byl v podstatě nesmysl, ale dnes zcela běžná věc. Sádrokarton je v současné době na tak vysoké kvalitativní úrovni, že může konkurovat klasickým materiálům. A to i v extrémních situacích, jako je ochrana proti požáru nebo vlhkosti. Samozřejmě záleží na typu desky.

Většina stavebníků si už zvykla, že do koupelen může v konstrukcích podhledů i příček použít impregnované sádrokartonové desky, které spolehlivě odolají zvýšené vlhkosti. Ale tím nejsou zdaleka vyčerpány všechny možnosti. Výrobci sádrokartonů totiž nabízejí různé typy sádrokartonových desek, které odolávají třeba mnohem agresivnějšímu prostředí. Desky se odlišují nejen svým názvem, ale i barvou. Především se však dělí podle míry vlhkostního zatížení. Právě koupelna patří k těm nejméně namáhaným místům, kde vlhkost dosáhne krátkodobě maximálně 75 %. Krátkodobě znamená zhruba do dvou hodin. Pokud je toto splněno, bez obav lze používat impregnovanou sádrokartonovou desku, například Knauf GREEN, která je schopna nasáknout vlhkost do 10 % své hmotnosti (má tedy sníženou nasákavost). Deska se vyrábí i ve variantě RED GREEN, což znamená, že kromě impregnace splňuje i požadavek na vyšší požární odolnost. Impregnované desky nabízí samozřejmě i Rigips v podobě desky RBI (H2) nebo RBI (H2) DFH2, což je rovněž protipožární impregnovaná sádrokartonová deska. 

 

Extrémně vlhké prostředí

Jak již bylo řečeno, koupelny jsou z hlediska vlhkostního namáhání nejméně problematické. Jenže stavebnictví potřebuje také materiál, který odolá naopak maximálnímu vlhkostnímu zatížení, čímž rozumíme 100%, kde dokonce dochází i ke kontaktu s odstřikující vodou. Takové prostředí je přímo ideálním místem pro tvorbu plísní, což je důležitý parametr, jenž rovněž může ovlivnit výběr materiálu. Suchá výstavba ani v těchto případech neselhává a má spolehlivé řešení. Firma Knauf pro tyto případy doporučuje sáhnout po desce na bázi cementu. Jejím představitelem je cementová deska AQUAPANEL. Jestliže se jedná o konstrukci určenou do interiéru, tak s přídomkem INDOOR, zatímco do exteriéru se jedná o variantu OUTDOOR. AQUAPANEL je vskutku velmi stabilní deskou, která je schopna odolávat intenzivnímu vlhkostnímu namáhání, samozřejmě nebobtná a je rezistentní vůči tvorbě plísní. Proto je možné ji bez problémů používat u bazénů, ve wellness centrech, také v nemocnicích, ve veřejných sprchách a tak podobně. Dokonce se velmi dobře zpracovává, což řemeslníci jistě ocení (řeže se klasicky nožem). Varianta OUTDOOR vybízí ke konstrukcím v exteriéru, což může být například případ podbití přesahu sedlových střech, balkonů a teras, nebo v konstrukcích soklů domů či provětrávaných fasád, jež jsou nyní velmi populární. 

Rigips zase bojuje s extrémní vlhkostí deskou Glasroc H, což je sádrová deska na jejímž povrchu je skelná rohož s vodoodpudivou povrchovou úpravou. Protože v této desce nejsou obsaženy žádné organické komponenty, nehrozí ani s ní riziko vzniku plísní. Líc desky je upraven tak, aby bylo možné provádět přímou aplikaci keramického obkladu bez nutnosti penetrace. Glasroc H je možné ohýbat v poloměru do 3 metrů bez předchozího navlhčení. Využití nalezne rovněž u bazénů, ve sportovních halách, v průmyslových prádelnách, ve zdravotnictví a potravinářství.

Na půl cesty

Doteď jsme se zabývali standardem a na druhé straně zase naopak extrémně namáhaným prostředím. Jsou ale situace, které nevyžadují to nejlepší z materiálů, ale na druhou stranu pouhá impregnace základní desky nestačí. To znamená, že v těchto případech je limit vlhkosti 75 % překročen, ale nejedná se o 100 %, a není to trvalé vlhkostní namáhání. Mohou to být třeba podhledy interiérových bazénů s dobrým (řízeným) odvětráváním, nebo také podhledy ve sprchových koutech či dokonce příčky namáhané částečně odstřikující vodou. V těchto případech Knauf doporučuje desku DRYSTAR, která je sice vyráběna na bázi sádry, ale její jádro je mnohem více impregnované, navíc vyztužené skelnými vlákny, a povrch desky je proveden ze speciálního odolného rouna. Výsledkem je, že deska DRYSTAR je schopna nasáknout vlhkost maximálně do 3 % své hmotnosti. Knauf říká, že vlhkostní namáhání může být orientačně 85 %. Vzhledem k absenci jakýchkoli organických příměsí má deska DRYSTAR velice nízké bobtnání a smršťování při změnách klimatických podmínek.

Rigips i pro tyto případy doporučuje již zmiňovanou desku Glasroc H. Plochy přímo ostřikované vodou musí být ovšem ochráněny hydroizolačním nátěrem, samotné obložení keramickým obkladem je nedostatečné. 

Na druhou stranu existují také desky, které jsou multifunkční, a tudíž nabídnou řešení pro vícero hledisek. A tím nejzásadnějším je akustika. U firmy Knauf je to deska DIAMANT, která je pevná, tvrdá a odolná vůči vlhkosti i požáru, a navíc patří mezi akustické sádrokartonové desky. Což je někdy výhodné právě v koupelnách, kde je možné ji používat. Rigips na to jde s deskou Habito, což je vysokopevnostní deska, která se vyznačuje vysokou ohybovou pevností a zvýšenou povrchovou tvrdostí, jež ji předurčuje k použití v podmínkách, kde mohou být vystaveny náročnému mechanickému namáhání. Je určena do protipožárních konstrukcí, do konstrukcí s vysokými nároky na vzduchovou neprůzvučnost a do místností s vyšší vzdušnou vlhkostí, tedy do koupelen a sprch.

Zmíněné výrobky jsou často stavitelem vybrány proto, aby pro každou místnost nemusela být jiná deska, ale vše bylo provedeno jednotně s notnou dávkou bezpečnosti a solidnosti. Což má své výhody. DIAMANT ani Habito však nejsou určeny pro 100%, čili extrémní vlhkostní namáhání. Jejich přednost je zejména v akustických vlastnostech a také v únosnosti. Tím pádem není problém využití jak v koupelnách, tak v kuchyních, kde je potřeba zavěsit koupelnové či kuchyňské skříňky, ale to je zase trochu jiné téma na příště.

Jedna poznámka na konec. Při suché výstavbě v náročných vlhkostně namáhaných místnostech bychom neměli zapomenout používat profily opatřené antikorozní úpravou a také na speciální tmely určené do vlhkého prostředí. V místech, jakou jsou sprchové kouty a vany, musíme pamatovat na hydroizolaci. Pak lze dosáhnout perfektních výsledků. 

DALŠÍ ČLÁNKY