Materiály a technologie

PRVNÍ KROK K VÝBĚRU FASÁDNÍ OMÍTKY

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  16.10.2023

Ještě než přistoupíme k výběru konkrétní fasádní omítky je třeba zvážit, co od omítky chceme požadovat. Při výběru můžeme brát v úvahu designové hledisko nebo také technické vlastnosti. Do značné míry to záleží na lokalitě, ale také na tom, zda se jedná o novostavbu, či rekonstrukci. Vlastně z jakého materiálu je stěna postavena. Do toho vstupuje další faktor – zda budeme realizovat omítku se zateplovacím systémem, který vylepší tepelnou bilanci obálky objektu, nebo bez něj. Většinou se zateplení týká starších domů, které rekonstruujeme. Ale samozřejmě také u novostaveb jsou zateplovací systémy součástí projektů. Nicméně nemusí to platit stoprocentně, protože na trhu je řada materiálů – cihel – které podporují jednovrstvé zdění bez kontaktního zateplovacího systému, neboť součástí cihly je integrovaný izolant, nejčastěji z přírodní minerální vlny. Ale co je při výběru omítky vždy důležité: jak má být fasáda odolná povětrnostním podmínkám, vlhkosti, UV záření, opotřebení atd.

Když nepotřebujeme zateplovat

V tomto případě budeme pravděpodobně přihlížet k designu, barvě a stupni ochrany omítky. Nejčastěji tedy volíme jádrovou omítku jednovrstvou, ale mnohem častěji vícevrstvou (záleží na typu zdiva). Na již zmíněné zdivo s izolantem, které je často broušené a lepené na tenkovrstvou spáru, lze doporučit lehčenou jádrovou omítku. Tato omítka sama o sobě přispěje k dobrým tepelně-izolačním vlastnostem stěny, velmi dobře na střepu drží a snižuje se riziko vzniku mikrotrhlin. Omítka není ovšem finální vrstvou. Je třeba na omítku aplikovat stěrku včetně zpevňující tkaniny a následně potom finální štuk. Kvalitní stěrka a štuk (například doplněný polymerními vlákny) jsou garantem toho, že omítka nepopraská, bude odolná a stabilní po dlouhou dobu. Na závěr se realizuje barevný nátěr/nástřik. Jádrové omítky tedy mají své příznivce a stálé uplatnění. Její nevýhodou je složitější zpracování (strojním stříkáním) a pokud není zdivo zcela rovné, tak se musí nanášet ve více vrstvách, což zabere čas. Omítka musí řádně vyschnout a je třeba počítat s tím, že 1 mm omítky schne jeden den. Ačkoliv v tomto případě nepoužijeme zateplovací systém, můžeme i v těchto případech volit také pastózní omítku, která má tu výhodu, že je již z výroby probarvená. 

Fasáda se zateplovacím systémem

Jedná se o častější případ, kdy na zdivo nejprve realizujeme kontaktní zateplovací systém. Jeho základem je izolant, kterým je buď minerální vlna nebo polystyren. První případ podporuje difuzi vodních par, což je výhoda, ale je samozřejmě cenově výš, než polystyren. Ten má zase výhodu v rychlosti realizace. Ve hře o lepší tepelně-izolační vlastnosti je samozřejmě volba tloušťky izolantu. Když je izolant připevněn, je nutné aplikovat stěrku a pak teprve pastózní omítku. 

Když je z čeho vybírat

Existuje v podstatě pět druhů fasádních omítek. Začněme minerální omítkou, která je vyráběna na bázi cementu a vápenného hydrátu. Jedná se o šlechtěnou omítku, která podporuje paropropustnost. Lze ji na povrchu různě upravovat, například rýhovat, ale samozřejmě i gletovat. Je možné i probarvovat nebo ji opatřit vrchním barevným nátěrem. 

Druhá v pořadí je akrylátová omítka, která je vyráběna na bázi akrylátové disperze, křemičitého písku a barevných pigmentů. Její cena je sice nejmenší, ale použití je dnes spíše ojedinělé. Má totiž horší paropropustnost, kterou většina investorů vyhledává, a nehodí se tak do zateplovacích systémů.

Na odlišném stupínku zájmu je silikátová a silikonová omítka. Silikátová omítka se svými vlastnostmi blíží minerální s tím, že hlavním pojivem je vodní draselné sklo. Je to tedy omítka, která je chemicky upravovaná, což ji propůjčuje výbornou paropropustnost, je stabilní ve struktuře i v barevnosti. Díky tomu, že její pH je vyšší, dobře odolává mikroorganismům, což se velmi dobře hodí všude tam, kde vlhkost (z vodního zdroje, lesů, luk apod.) ohrožuje povrch fasády. Ve srovnání se silikonovou omítkou je náročnější při zpracování. Pozor ale, tato omítka vyžaduje kvalitnější a hlavně suchý podklad. Hodí se pro rekonstrukce starších objektů. Její nevýhodou je menší pružnost a nasákavost.

Pak tu máme šlechtěnou silikonovou omítku, která obsahuje disperze a silikonové emulze. Tyto omítky patří na vrchol nabídky českého trhu. Kombinují totiž pozitivní vlastnosti silikátových i akrylátových omítek. Silikonová omítka má vlastnost prémiových materiálů. Vyniká především výbornou paropropustností, vodoodpudivostí, pružností a odolností vůči zašpinění. Do tohoto typu omítky lze přidávat fungicidy, které zvyšují odolnost proti biochemickému napadení. Je to ale úprava časově omezená, protože se po čase přípravky vyplaví deštěm.

Aby byl výčet kompletní, musíme zmínit silikon-silikátovou omítku. Jsou to omítky vyztužené aramidovými vlákny, které omítce dodají přirozeně vysokou odolnost vůči řasám, plísním a jinému znečištění. Tato špičková omítka vyniká také vysokou paropropustností, vodoodpudivostí, elasticitou a má schopnost udržovat stěnu suchou. Silikon-silikátová omítka významně omezuje vznik mikrotrhlin. Každý, kromě uvedených vlastností, ocení barevnou škálu a možnost vytvářet různé strukturované povrchy. Výborně se zpracovává. A protože to nejlepší něco vždy stojí, silikon-silikátovou omítku vyhledávají investoři, kteří hledají vždy kvalitu, dlouhou životnost, stabilitu i stálý design.

is

DALŠÍ ČLÁNKY