Letem světem BigMatem

Stavebniny AGOS – Pelhřimov

  ČTENÍ NA 7 MIN.  |  5.6.2023

Stavebniny AGOS se v nedávné době přestěhovaly do nových prostor, které umožnily sloučit prodej stavebního a hutního materiálu pod jednu střechu. Stále je najdete v jejich rodném Pelhřimově, jen se ze středu města posunuli do průmyslové zóny ve směru na České Budějovice. Velký význam měl pro regionální stavební firmu s vlastním prodejem vstup do skupiny BIGMAT v roce 2021. Kam až sahá historie firmy, jak „přežili“ dobu covidu nebo kterým směrem míří dál jsme probrali s Ing. Evou Vilímkovou, předsedou představenstva a finanční ředitelkou.

Prodej stavebnin není Vaším jediným, ani hlavní zaměřením. Co všechno pod hlavičkou Vaší firmy najdeme?

Hlavním předmětem podnikání naší společnosti je stavební výroba se zaměřením na   pozemní a vodohospodářské stavby. Naše firma má čtyři střediska hlavní stavební výroby a čtyři střediska řemesel – vodo-topení, elektro, zámečnictví a truhlářství, takže jsme schopni realizovat zakázky kompletně tzv. na klíč. Kromě toho ještě vyrábíme rozvaděče nízkého napětí a dřevěná EURO okna. Nedílnou součástí naší firmy je i prodej stavebnin a hutního materiálu. V budoucnu bychom ho rádi rozšířili o prodej potřeb pro elektro, abychom mohli zákazníkům nabídnout kompletní sortiment. AGOS Pelhřimov je významnou regionální firmou s ročním obratem okolo 400 milionů Kč. Naším působištěm už dnes není pouze Vysočina, ale realizujeme stavby po celé České republice.

Kam až sahá Vaše historie?

Loni jsme oslavili 30. let od vzniku společnosti AGOS stavební a.s. Pelhřimov. Skutečná historie však sahá mnohem dál, až do roku 1969, kdy bylo založeno Zemědělské stavební sdružení. V té době působilo na Vysočině hodně zemědělských družstev, která stále něco stavěla a opravovala. A tak vznikla myšlenka vytvořit pro tato družstva jeden stavební podnik – Zemědělské stavební sdružení, který se později přejmenoval na AGROSTAV. Po sametové revoluci v roce 1989, kdy došlo ke změně poměrů v české společnosti, ukončil AGROSTAV svou činnost a 57 původních zaměstnanců založilo novou – akciovou společnost. V roce 1989 měl AGROSTAV cca 500 zaměstnanců, nyní už je to „jen“ 120 a s příchodem stavební sezóny se toto číslo vždy o něco zvýší. Podobně jako jiné firmy i my řešíme personální problémy, protože zkušení zaměstnanci postupně odchází do důchodu a jejich nástupci na pracovním trhu chybí.

Prodejnu stavebnin jste od března 2023 přestěhovali do nových prostor. Co bylo hlavním důvodem?

Původní prodejna byla umístěná v centru Pelhřimova, v prostorách, kde sídlí naše ředitelství a stavební střediska. Sklady, ve kterých byl stavební materiál uložen a kde se i prodával, nejsou příliš velké a jejich kapacita nestačila. Problematické bylo i zásobování kamionovou dopravou. Kromě prostor v centru města vlastní naše firma také rozsáhlý areál v průmyslové zóně, kde jsou dílny již zmiňovaných řemesel a prodejna hutního materiálu. Logicky tak došlo k přesunu prodeje stavebních materiálů do výrobního areálu v ulici K Silu. Získali jsme více místa pro sklady – v uplynulých letech byla situace s dodávkami stavebního i hutního materiálu hodně složitá a my jsme potřebovali kromě prodeje externím zákazníkům také zajistit plynulé zásobování našich staveb. Nová prodejna je mnohem prostornější a nabízí zákazníkům širší sortiment zboží. Zároveň došlo k úspoře jednoho pracovního místa. V minulosti jsme na zajištění provozu dvou různých prodejních míst potřebovali čtyři skladníky, nyní nám stačí tři. 

Vašimi zákazníky jsou hlavně ostatní stavební firmy nebo i koncoví zákazníci?

Struktura našich zákazníků je rozmanitá - menší stavební firmy, které nemají svoje sklady, živnostníci, ale i koncoví zákazníci, kteří staví či opravují své chaty, chalupy, rodinné domy nebo rekonstruují své byty. Pro ně byla samozřejmě naše prodejna v centru města praktičtější, protože byla nejblíž. Po cestě do průmyslového areálu míjíte ještě další prodejny stavebnin – naše konkurenty, takže se musíme více věnovat reklamě, abychom o dosavadní zákazníky nepřišli, ale naopak získali nové. Výhodou je, že můžeme vedle prodeje stavebnin nabídnout i hutní materiál, kde je konkurence podstatně menší.

A to byl jeden z důvodů, proč jste se rozhodli ucházet o členství ve skupině BIGMAT?

Hlavním důvodem byla určitě snaha zvýšit konkurenceschopnost našeho prodeje stavebnin, vylepšení naší pozice na trhu. Mezi ostatní členy příliš nezapadáme, protože prodej stavebnin tvoří jen malou část našeho obratu, ale o to víc si vážíme toho, že nás BIGMAT mezi sebe přijal. Po dvou letech už zřetelně vidíme výhody této spolupráce. Od února 2021, kdy jsme do BIGMATu vstoupili, se nám obrat zvýšil téměř na dvojnásobek. V současné době máme uzavřené smlouvy na dodávku materiálu pro stavbu dvanácti rodinných domů. Při dnešní vysoké inflaci, vysokých úrocích hypoték a drahých energií to považujeme za velký úspěch. Bez možnosti poskytnout našim zákazníkům část našeho zpětného bonusu bychom s konkurencí bojovali velmi obtížně. Našim zákazníkům můžeme nabídnout i různé zajímavé akce našich dodavatelů stavebního materiálu – nyní např. 50% sleva na cihly HELUZ.

Jaký druh staveb nejčastěji realizujete?

Asi jednu třetinu představují zemědělské stavby – stáje, dojírny, silážní žlaby, skladovací jímky. Tedy vše, co k zemědělské výrobě patří. Aktuálně stavíme velkou mléčnou farmu v Pivkovicích na Písecku. Naše firma je při těchto zakázkách dodavatelem stavební části, takže úzce spolupracujeme zároveň i s dodavatelem technologie, často v pozici generálního dodavatele celého díla. Jedno z našich stavebních středisek se specializuje na zateplování bytových domů, škol, školek, administrativních budov apod. Tuto stavební činnost pak doplňují naše řemesla, která realizují i vlastní zakázky. Významným zákazníkem v oblasti řemesel je pro nás sousední firma AGROSTROJ, které poskytujeme služby v oblasti elektromontážních prací.

Jak se vám povedlo ustát loňský rok a vlastně i ty předchozí „covidové“?

Loňské jaro bylo asi pro všechny stavaře velice náročné, protože na trhu s materiály vypukla panika. Naše firma měla nasmlouvané zakázky včetně poměrně tvrdých sankcí při nesplnění daných termínů. Zákazníka samozřejmě nezajímá, že nemáte z čeho stavět. Vznikaly tak situace, které bych si dříve neuměla představit. Například jsme objednávali materiál, aniž bychom znali jeho cenu a kdy bude dodán. V současné době je situace lepší a ceny některých materiálů klesají. Začátkem března přišly nové ceníky od dodavatelů a výrobců pro letošní stavební sezónu a po týdnu posílali ceníky nové, aktualizované s ještě nižšími cenami. V době covidu bylo naší velkou výhodou, že prodej stavebnin není naším hlavním zdrojem tržeb. S určitými omezeními dál pokračovala realizace všech našich zakázek a podařilo se nám i splnit domluvené termíny. 

A podíváme-li se do budoucnosti?

Poslední roky jsou v podnikání hodně náročné. Jistoty, které byly v minulosti a na kterých jste mohl alespoň trochu „stavět“ už nejsou. Doba je turbulentní, mnoho věcí se mění. Pro nás je například důležitá i dotační politika, protože hodně zákazníků v oblasti zemědělství ji při realizaci svých plánů využívalo. Naše kapacita je pro letošní rok z velké části naplněná, ale určitě bychom ještě nějakou zakázku zvládli přijmout. Struktura našich zákazníků je velmi rozmanitá, od těch malých až po velká družstva či průmyslové firmy, některé zakázky máme i ze státní sféry. Říká se, že krize jsou zároveň i příležitostí k vytváření něčeho nového nebo změně toho stávajícího. Věřím, že naše firma si své místo na stavebním trhu zachová i v budoucnu. Má k tomu pevné ekonomické i finanční základy.

Kromě zvýšení obratu a vylepšení konkurenceschopnosti, je ještě něco, co vám vstup do BIGMATu přinesl?

Velmi si vážíme atmosféry, která tam panuje. Členové a partneři se k sobě nechovají jako konkurenti, ale snaží se spolupracovat. Je to příjemné, když na problémy nejste sám a v případě potřeby se můžete obrátit pro radu na ostatní. Myslím si, že podpora a výměna informací je někdy to nejdůležitější. Najednou už nejsme ti drobní prodejci, které velcí hráči na trhu přehlíží, protože pro ně nejsou odpovídajícím soupeřem, ale už musí počítat i s námi.

Moc vám děkuji za rozhovor!

DALŠÍ ČLÁNKY