Letem světem BigMatem

FALCO – stavební hmoty s.r.o. v Plané nad Lužnicí

  ČTENÍ NA 6 MIN.  |  7.11.2022

Dnes jsme zavítali do malebného jihočeského městečka Planá nad Lužnicí, které leží kousek od Tábora. Tam už od druhé poloviny 90. let vede svou společnost FALCO – stavební hmoty Josef Šťastný. Od počátku se zaměřuje především na materiály pro suchou výstavbu, a i když dnešní turbulentní doba stavebnictví přibrzďuje, neztrácí optimismus. O historii společnosti, partnerství v síti BigMat, vzestupu výstavby dřevostaveb, ale také o vývoji dnešního rodinného bydlení a dalších plánech do budoucna jsme si dnes povídali s jednatelem a majitelem v jedné osobě.

Povězte mi něco o svých začátcích. Kdy byla firma FALCO – stavební hmoty s.r.o. založena? Jak jste se vůbec dostal k tomu nápadu prodávat stavební hmoty? 

Ve stavebnictví jsem pracoval dlouho. Před založením vlastní firmy jsem dělal obchodního zástupce firmy Velux, která vyrábí střešní okna, takže o jiném odvětví jsem ani neuvažoval. Prvopočátek samostatného podnikání pak vidím zejména v tom, že jsem potkal ty správné lidi, se kterými jsem se do toho rozhodl jít. Zpočátku, v roce 1997, jsme byli čtyři společníci a založili jsme v Táboře firmu FALCO-stavební hmoty s.r.o., která byla součástí sítě FALCO, která měla 12 samostatných členů po celé ČR. V roce 2008 se plzeňští partneři rozhodli prodat svoje obchodní podíly ve všech firmách. Tím se síť rozpadla, některé firmy se osamostatnily, některé byly prodány anglickému investorovi. Kolegové z FALCO Cheb a FALCO Čáslav se stali zakládajícími členy evropské sítě stavebnin BigMat, já se k nim ale tehdy nepřipojil. Od počátku jsme se zaměřovali zejména na suchou výstavbu, a tak to je dodnes – v našem sortimentu tedy naleznete především sádrokartony, izolace, kazetové podhledy, OSB desky a různé další doplňky pro zateplovací systémy a obecně výstavbu dřevostaveb. Do cihel a cementu se nepouštíme.

Ale nakonec jste se rozhodl ke svým dřívějším kolegům přidat. Teď už jste členem BigMatu také.

Zatím nejsme členové, ale partneři. Kolegové mě ke vstupu přesvědčovali již od založení BigMatu v ČR, ale až v roce 2019 jsem podal přihlášku. Nicméně k tomu stát se členem je třeba splnit určité podmínky, o kterých jsem byl v roce 2019 přesvědčený, že pro nás nebudou problém. Pak ale přišla krize, pandemie a priority se maličko změnily. Proto dosud setrváváme v pozici partnera, do budoucna ale stále stojím o to, stát se členem.

Změnilo se u Vás něco významného tím, že jste začal spolupracovat s BigMatem? Třeba z hlediska sortimentu?

Z pohledu zákazníka se toho u nás moc nezměnilo – stále je jádrem naší činnosti suchá výstavba, respektive dodávka materiálů pro realizace suché výstavby, a to jak v oblasti rodinných domů, tak u větších objektů. Naším hlavním dodavatelem sádrokartonů je společnost Rigips, z izolačních materiálů bych asi zmínil společnost URSA, se kterou děláme úplně od počátku. Partnerství s BigMatem nám přineslo nové dodavatele, ten hlavní proud ale zůstává. Členům BigMatu můžeme naopak nabídnout široký sortiment kazetových minerálních podhledů Knauf Ceiling Solutions (KCS), která zastupuje značky AMF, Armstrong, Donn a další. Obchodní zastoupení máme již historicky a mnoho členů toho využívá. V loňském roce se například povedl velký projekt Hasičské stanice Praha Holešovice, kde minerální podhledy dodávali Stavebniny B+D z Litoměřic.

Kdo je vaším typickým zákazníkem? A co mu můžete oproti konkurenci nabídnout?

Nakupují u nás i koncoví zákazníci, ale hlavní jsou pro nás montážní firmy, které realizují nejrůznější zakázky – od rodinných domů po průmyslové haly. Naše konkurenční výhoda stála vždy na poskytování nadstandardního servisu. Protože máš prodejní sklad nebyl vždy umístěn tzv. na hlavní ulici, rozhodli jsme se od počátku jít na to trochu jinak. Stálým odběratelů, převážně montážním firmám, nabízíme dodání materiálu v okruhu cca 50 km zdarma a jsme opravdu jedni z mála – ne-li jediní – kdo něco takového pro své zákazníky v tomto regionu dělá. Díky tomu máme stálé partnery, kteří napíšou email, zavolají, my to naložíme a dovezeme. Oni šetří čas a peníze a díky tomu nemají potřebu přecházet ke konkurenci. Samozřejmě je možné se domluvit i na rozfázovaných dodávkách podle toho, jak je na stavbě materiál potřeba. Máme poměrně malý, ale našim potřebám zcela vyhovující areál. Venkovní plocha je rozlohou zhruba 3000 m2 a 600 m2 tvoří krytá hala. 

Sledujete nějaký vývoj oblíbenosti určitých produktů? Vím, že současná situace výstavbu silně ovlivňuje, ale například dřevostavby jsou pořád, co se týká procentuálního zastoupení z klasické výstavby, na vzestupu. Což je pro vás určitě dobrá zpráva.

Ten vývoj tam určitě je. Pořád tvoří největší objem klasická bílá sádrokartonová deska, ale rozhodně se zvyšuje objem těch „nadstandardních materiálů“, jako jsou desky protipožární nebo akustické. Nárůst procenta výstavby dřevostaveb má u nás zase za následek zvýšení prodejů pevnějších sádrokartonových desek (např. Rigistabil), které se používají přímo v konstrukci pro opláštění stěn místo desek OSB. Já sám osobně teď vidím, že aktuální situace má vliv na zmenšování staveb. Pryč jsou doby, kdy se stavěly obří dvougenerační domy, protože z hlediska energií je dneska prostě neuživíte. A právě dřevostavby jsou pro tyhle malé, 50–60 m2 velké stavby, naprosto ideální. Často se teď staví z modulů, tedy že firma si takový „domeček“ předem připraví v hale, přiveze ho rozložený na části a během pár dní na místě smontuje. My zatím dodáváme zejména firmám, realizujícím přímo na staveništi, ale možná, že tohle je ten trend, kterým se bude stavebnictví dál ubírat.

Takže i toho se třeba týkají vaše plány do budoucna?

Zatím to není v konkrétnějších obrysech. V nejbližší budoucnosti chceme dál setrvat v tom, co děláme už léta a co umíme nejlépe – tedy dodávat materiál pro suchou výstavbu montážním firmám. Díky partnerství s BigMatem se nám rozšířilo portfolio dodavatelů a produktů, uvažujeme o rozšíření prodeje, například plotových systémů. Každopádně teď neplánujeme žádné větší investice, což by nějaká výraznější změna sortimentu určitě přinesla.

Jak je na tom trh v současné době? Poslední rok byl asi velký adrenalin, pořád nějaké změny…

Je to teď poměrně složitá doba, hlavně bez jistých vyhlídek do budoucna. Výrazný nárůst úroků na hypotékách má samozřejmě za následek pokles výstavby jako takové, a to nejen v rámci rodinného bydlení, ale i u větších projektů. Rekonstrukce jsou na tom o něco lépe, a tam je ten prostor pro suchou výstavbu samozřejmě velký, ale i u těch zaznamenáváme pokles. Svým způsobem to dorovnávaly vzrůstající ceny stavebnin – zmenšoval se objem, ale ne obrat. Od konce srpna je ten propad ale mnohem citelnější. A co bude dál? To záleží na mnoha faktorech, které nemůžeme ovlivnit. Ceny energií, válečný konflikt na Ukrajině… těžko se to odhaduje, ale věřím, že se to stabilizuje. Třeba počátkem roku byl velký problém s dodávkami materiálu, který prostě nebyl, měli jsme třeba určité kvóty na to, kolik toho za měsíc můžeme objednat, a ty jsou teď už zrušené. To ostatní si snad časem taky „sedne“.

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY