Zajímavosti kolem nás

Tajemný hrad s děsivou legendou

  ČTENÍ NA 3 MIN.  |  7.4.2024

O Alžbětě Báthoryové bylo napsáno mnohé, dokonce byly natočeny filmy, které ji však často idealizovaly. Alžběta, jedna z nejhezčích žen své doby, se zapsala do dějin jako krvavá hraběnka a vražedkyně. Dnes je nazývána Čachtickou paní, přičemž toto označení vychází z jejího vlastnického vztahu k čachtickému panství. Hrad ale kupodivu nehrál v krvavé historii velkou roli. Všechny ty hrůzostrašné příběhy se odehrávaly na dnes již neexistujícím zámku ve vsi. Báthoryová a její čtyři pomocníci byli obviněni z mučení a zabití velkého množství mladých žen. V roce 1610 byla za tyto činy dána do samovazby. Stala se tak zajatkyní na vlastním hradě. Kromě rodinných příslušníků, kněze a jedné staré služky, která jí nosila jídlo, k ní nikdo neměl přístup. Hrad už nesměla nikdy opustit a o 4 roky později zde v 54 letech umírá. Hraběnku pochovali v rodinné hrobce v Nagyescedu.

Legenda o údajně jedné z největších vražedkyň všech dob, uherské šlechtičně Alžbětě Báthoryové, láká k návštěvě Čachtického hradu nemalé množství turistů. Zřícenina hradu ze 13. století se nachází na západním Slovensku asi 30 kilometrů od hranic s Českem. Návštěvníci se k hradu obvykle vydávají z parkoviště v obci Čachtice. Cesta vede jak jinak než do kopce (zhruba 1,5 km) a každý ji zvládne za půl hodiny. Vydat se ale můžete i z obce Višňové. Stezka je náročnější, ale méně frekventovaná. Obě cesty vás přivedou ke vstupní bráně jedné z největších atrakcí regionu. 

Hrad vznikl v první polovině 13. století. V 15. století se po malých krůčcích rozšiřoval. V roce 1708 byl dobyt a vypálen vojskem Františka Rákócziho. Od té doby chátral až se z něj stala ruina. V letech 2012-2014 proběhla na hradě rozsáhlá obnova památky za přispění dotace z evropských fondů. Během rekonstrukce byla opravena například vstupní brána, částečně obnoveny hradní zdi i další objekty. Dostavila a zastřešila se hospodářská budova, byly odkryty prostory s klenbami, nebo původní schody. V rámci této rekonstrukce byl zbudován i prohlídkový okruh pro návštěvníky a 20. června 2014 byl hrad znovu otevřený pro veřejnost.

Na nádvoří najdete infocentrum, kde se můžete rovněž občerstvit. Expozice je pro milovníky historie s nádechem tajemna docela vydařená. Dozvíte se množství relevantních informací nejen o Čachticích, ale také o samotné Alžbětě Báthoryové. Nechybí samozřejmě relevantní informace o událostech vztahujících se k oné pohnuté době. Uvnitř ruiny ve sklepení si můžete prohlédnout figuríny a nástroje, které mají evokovat krvavou legendu. Nechybí zde ani imitace lidských ostatků. Nádvoří poskytuje nádherné výhledy na Myjavskou pahorkatinu a při dobré viditelnosti také na Bílé Karpaty s Velkou Javorinou. Směrem na jih a východ uvidíte Povážský Inovec i dolinu Váhu.

Čachtický hrad zlákal nejedny filmaře. Nikoho asi nepřekvapí, že zde natáčel svůj film Juraj Jakubisko – Bathory. Mnozí si ovšem vybaví také jednu nejúspěšnější komedii Oldřicha Lipského Tajemství hradu v Karpatech z roku 1981. Ukryt ale nezůstal ani americké produkci. Natáčel se zde třeba fantasy film Dračí srdce.

Hrad je zpřístupněný od března do prosince dle otevírací doby. Vstupné je zhruba 5 eur a v letních měsících (červenec, srpen) se na něj můžete z Čachtic nechat vyvézt turistickým vláčkem Bathory. Jak asi hrad původně vypadal, si můžete udělat představu na plexisklové desce umístěné několik set metrů od vstupu, kde současný stav Čachtic rámuje silueta jeho historické podoby.

Pokud máte dostatek času, využijte možnost navštívit v blízkém okolí ještě hrad Beckov nebo hrad Tematín. Za vidění určitě stojí i Trenčianský hrad, jehož návštěvu můžete spojit s relaxací v místních lázních, či ochutnáním krajových specialit.

DALŠÍ ČLÁNKY