Zajímavosti kolem nás

Navštivte vodní hrad Švihov

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  21.7.2023

Můžete trávit dovolenou na Šumavě a zpestřit si ji zajímavou návštěvou, anebo si udělat prostě jen krátký výlet do okresu Klatovy, kde v malé obci Švihov najdete vodní gotický hrad Švihov. Předem radím podívat se na aktuální program, neboť hrad je zajímavý nejen stavbou a vodním příkopem, ale častými doprovodnými akcemi, které se tu pořádají prakticky po celý rok. Tak ať nic nezmeškáte. Nudit se nebudete.

Nejlepší je zaparkovat na náměstí Dr. E. Beneše, odkud je to do hradu sotva pár kroků. Také je tu několik restaurací, jež vybízejí k občerstvení. Nicméně pojďme do hradu dále. Přejdete malý můstek přes Úhlavu, projdete kolem půjčovny loděk u vodního příkopu a pak hradní branou a jste na „nádvoří“. Hrad nabízí výběr ze šesti prohlídkových okruhů. Základní prohlídku si vyberte pod názvem „Život na šlechtickém sídle“, která trvá 50 minut. Je pravděpodobně nejkomplexnější vzhledem k historii hradu a zahrnuje i reprezentativní prostory. Druhý okruh „Kuchyně“ je věnován zázemí hradu včetně stráží a samozřejmě černé kuchyně. Pak je tu k mání fyzicky trochu náročnější okruh nazvaný „Věž“, ve kterém se podíváte do všech koutů nejvyšších pater hradu včetně finálního výhledu do širokého okolí. Tento okruh je omezen pro deset osob a trvá 40 minut. Romantiky určitě zláká vyjížďka na loďkách vodním příkopem. Je sympatické, že správci hradu připravili také jeden okruh pro vozíčkáře nazvaný „Hrad bez bariér“. No a poslední okruh je vyloženě pohádkový „Za tajemstvím Popelčina střevíčku“, což je tip hlavně pro rodiny s dětmi. Hrad má zavřeno v pondělí. Vstupné pro dospělé je 180 Kč, pro děti do 5 let je vstup zdarma, a od 5 do 17 let platí jen 50 Kč. 

Trocha historie

Hrad Švihov nechal zbudovat na konci 15. století královský sudí Půta Švihovský, jeden z nejvýznamnějších mužů rodu Rýzmberků. Protože byl chytrý a ctižádostivý, získal nejen konexe, vliv ale i značný majetek na dvoře krále Vladislava II. Jagellonského. Také proto kromě hradu Švihov získal do svého panství hrady Rabí, Horažďovice a Prácheň. A to nebylo zdaleka všechno. Zůstaneme však na hradě Švihov. Byl koncipován jako umělý ostrov se dvěma pásy hradeb, které pomáhaly obraně hradu. Ten druhý byl však dostaven až po Půtově smrti v roce 1504. Oba vodní příkopy, které jsou nedílnou součástí opevnění jsou napájeny z řeky Úhlavy. Hrad zdědili jeho synové, kteří však rozsáhlé panství neudrželi. Nakonec museli hrad prodat Heraltu Kavkovi z Říčan, jehož synové hrad posléze prodali Humprechtu Černínovi z Chudenic. To se stalo v roce 1598. Během Třicetileté války hrad dvakrát odolal švédským oddílům. Po válce chtěl císař Ferdinand III. Habsburský hrad nechat kompletně zbourat, aby tak zabránil jeho obsazení loupežnými zbojníky, kterých bylo po válce v českých zemích mnoho. Černínům se nakonec podařilo demolici hradu zrušit, ale hrad byl využíván od té doby jen k hospodářským účelům. V roce 1926 byl hrad úředně veden jako zřícenina až se Eugen Černín pustil do jeho renovace. Druhou světovou válku přečkal Švihov téměř bez poškození, ale po válce byl zkonfiskován. Zásadních úprav a oprav se dočkal v 50. až 60. letech minulého století. Na obnově se významně podílel Ing. arch. Břetislav Štorm. 

Současnost

Z původních interiérů a vybavení se dochovalo bohužel velmi málo a řada instalací je řekněme postavených náznakem či uměle, nicméně dojem pozdně středověkého šlechtického sídla je výstižně zachován. Hrad je určitě kouzelným místem a stojí za návštěvu. Zejména svým vodním příkopem patří mezi zajímavé historické památky. Ale je tu mnoho dalšího zajímavého. Pořádají se zde výstavy, svatby, hudební produkce, šermířské souboje a další akce. Jednou z nich je také Hradozámecká noc, která letos proběhne 26. srpna. Jedná se o každoroční akci pořádanou Národním památkovým ústavem již od roku 2010, která představuje vrchol návštěvnické sezony na památkách. Jejím cílem je představit památky doslova v jiném světle – v netradiční době a se speciálním programem. Chybět ani tentokráte nebudou historické a vojenské akce. Jak již bylo řečeno, na Švihově se nudit nebudete. Nakonec můžete návštěvu spojit s výletem na jiný hrad původního panství Půta Švihovského – třeba na hrad Rabí, což je nejrozsáhlejší zřícenina v České republice a je vzdálená od Švihova jen 50 kilometrů.

i.s.

 

DALŠÍ ČLÁNKY