Zajímavosti kolem nás

Na prodloužený víkend do Solné komory

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  5.5.2023

Solná komora se rozkládá na území tří spolkových republik Horního Rakouska, Salzburska a Štýrska. Patří mezi vůbec nejnavštěvovanější části Rakouska. Důvodů, proč tomu tak je, je mnoho. Především nabídne návštěvníkovi neuvěřitelně pestrý seznam zážitků, počínaje turistikou, historií a konče sportem. Mezi největší lákadla patří 76 křišťálově čistých jezer, hory a krásná příroda.

Pokud hledáte inspiraci, jak strávit aktivně prodloužený víkend, vydejte se do jednoho z nejkrásnějších městeček na jezeře Wolfgangsee, do Sankt Wolfgangu. Najdete ho na jeho severovýchodní straně. Můžete tady strávit celý víkend, ale nudit se určitě nebudete za žádného počasí. Modrá obloha láká na projížďku po jezeře, tradiční zubačka zase na horu Schafberg (1783 m.n.m.) odkud je úžasný výhled po okolí. Naopak při špatném počasí se vydejte třeba do solných dolů v Hallstattu nebo do ledových jeskyň na Dachsteinu. Naše poslední návštěva měla ale jiný cíl. Hodlali jsme navštívit některá pro nás dosud neznámá jezera, a také vyjet lanovkou na horu Zwölferhorn (1522 m.n.m.) z městečka St. Gillgen, které leží v západní části jezera Wolfgangsee. Ubytování jsme tentokráte sehnali přímo na břehu jezera v blízkosti centra městečka St. Wolfgang. Měli jsme štěstí, protože někdy je to velmi obtížné, ale tou dobou ještě nezačala sezóna, což mělo své vedlejší výhody. Zatímco v létě městečko doslova praská ve švech a restaurace bývají plné, v dubnu je tu doslova božský klid. Na druhou stranu, některé naše známé restaurace s místními kulinářskými pochoutkami byly ještě zavřené. Naštěstí ne všechny.  {img=814}

Jezero Schwarzensee

První den po našem příjezdu hory ukázaly, že dovedou být nevyzpytatelné. Z krásného počasí bylo najednou celý den deštivo. Rozhodli jsme se tedy vydat k menšímu nedalekému jezeru Schwarzensee ukrytému v lesích. Ze St. Wolfgangu sem vede turistická stezka (žlutá) a je dlouhá 7,9 kilometrů. Kdo má kolo může zvolit alternativní asfaltovou trasu přes vesničku Rußbach s délkou 10,5 km. Ale pozor po cestě se nevyhnete prudkému až 17% stoupání. Jezero leží v nadmořské výšce 780 m.n.m. Vlastní procházka kolem jezera je velmi pohodlná a měří pouhé 4 kilometry. Ale jak jsem již vzpomínal, nám celý den pršelo a nechtěli jsme našeho postaršího čtyřnohého společníka trápit. Tak jsme vyrazili výjimečně k jezeru autem. Mezi největší zážitky patřila návštěva restaurace Lore‘s Wirtshaus v jižní části jezera. V sychravém počasí přišla vhod sklenka výborného rakouského ryzlinku, ale ze všeho nejvíc jsme si pochutnali na vynikajícím uzeném pstruhu, který paní domácí podávala se zeleninou, domácím chlebem a čerstvou šlehačkou s křenem. Nevěřil jsem, jak skvěle může takto připravená ryba chutnat. 

Zubačkou na Schafberg

Nedaleko centra St. Wolfgangu je moderní stanice tradiční zubačky SchafbergBahn (provoz začíná 29. dubna). Kdo neměl ještě tu příležitost, nesmí tenhle výlet prostě vynechat. Na informační tabuli se mimo jiné dozvíte, že se jedná o nejstrmější zubatou dráhu v Rakousku s převýšením 1190 metrů. První parní vláček se tu rozjel v roce 1893. Trasa z dolní do horní stanice měří 5,85 kilometrů a trvá zhruba 40 minut. Už samotná jízda je krásným zážitkem natož pak výhled na jezero a okolní vrchy. Dokonce je za dobrého počasí vidět i Šumava. Na vrcholu je několik míst, které určitě nesmíte nechat bez povšimnutí. Ale pozor, nikde nejsou žádné zábrany a srázy jsou tu pochopitelně velmi strmé. Za pěkného počasí je to výlet na půl dne. Někomu stačí vyjet nahoru a pěšky se pak vydat dolů, anebo taky obráceně. V létě je dobré si předem rezervovat vstupenku, protože zájem bývá veliký. Jedná se o jednokolejku a tak se v mezistanici vláčky míjejí. Milovníci starých strojů ocení prohlídku originální parní lokomotivy, která prý občas ještě jezdí. Při naší návštěvě však vláček táhla dieselová lokomotiva. Ale i tak to byl nevšední zážitek. Pro úplnost – provoz zubačky začíná v dubnu a končí v říjnu. 

Kolem jezera Langbathseen

Další z dokonalých výletů, na který budete vzpomínat. Vlastně je to výlet rovnou ke dvěma sousedním jezerům, z nichž první Vorderer Langbathsee se nachází asi 15 minut jízdy autem od jezera Traunsee. Treky kolem jezer patří k nejoblíbenějším v celém Horním Rakousku. To vám tady řekne asi každý. Ostatně plné parkoviště o víkendech je toho důkazem. Proto je dobré přijet včas a užít si jezero ještě v relativním klidu. Když zaparkujete u Vorderer Langbathsee, připadáte si jako ve Skalistých horách uprostřed Kanady. Úchvatné pohledy na průzračnou jezerní hladinu s horskými vrcholky potěší každou duši. Jestliže u prvního jezera budete mít pocit, že nic krásnějšího ten den už neuvidíte, to druhé vás nadchne ještě víc. Obě jezera je možné obejít kolem dokola, přičemž od parkoviště ke druhému jezeru je cesta dlouhá pouhé 3 kilometry, to znamená s převýšením slabých 50 minut. Ale to byste se nesměli zastavovat a vychutnávat si okolní přírodu. Horní jezero se jmenuje Hinterer Langbathsee. Pokud se odtud nevydáte na další horské treky po okolních vrcholcích, nabídka tras je opravdu bohatá (mimo jiné můžete absolvovat několikahodinový výstup včetně Ferata Schafluckensteig na Brunnkogel 1708 m), jezero můžete jen obejít a vrátit se po druhém břehu zpátky na parkoviště. V sezóně tu funguje i restaurace. V zimě je jezero Langbathsee oblíbeným kluzištěm a za příznivých podmínek se tu hraje curling.  

Plní zážitků tak zakončujeme prodloužený víkend a nezbývá než se vydat na cestu zpět. Do Budějovic je to odtud necelých 200 kilometrů, do Prahy pak dalších 147. Tak zase někdy příště, protože v Solné komoře je stále co objevovat. 

DALŠÍ ČLÁNKY