Zajímavosti kolem nás

Malebný Krakov je plný historie i univerzit

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  9.7.2023

Krakov (Kraków) je druhým největším městem v Polsku. Je to metropole Malopolského vojvodství v jižním Polsku, která leží na řece Visle v nejužším místě Krakovské brány, která spojuje Sandoměřskou kotlinu s kotlinou Osvětimskou. Cestovat do Krakova je možné autem, například z Prahy je to cca 535 km, z Brna 333 km, ale také pohodlně vlakem či autobusem. Krakov se pyšní krásným historickým centrem, které lze prozkoumat za den či dva. Staré město je zapsáno na Seznamu kulturního dědictví UNESCO, a podobě jako v Praze, není zde o památky nouze.

Královský hrad

Prohlídku Krakova začneme tím, že navštívíme symbol města – královský hrad Wawel, který stojí na pravém břehu řeky Visly. První rezidence polských panovníků vznikla na vršku Wawel už v 11. století, zprvu jako jednoduchá kamenná stavba, která se pomalu a postupně rozšiřovala. Ve 14. století bylo sídlo přestavěno do gotického stylu na pohodlný a reprezentativní zámek. K největšímu rozšíření hradu však docházelo v první polovině 16. století, kdy se komplex kompletně přestavěl do impozantní podoby renesančního zámku tak, jak jej známe dnes. Během přelomu 16. a 17. století byly ještě části zámku přeměněny na barokní styl. Areál je obrovský, čímž poskytuje svým návštěvníkům na výběr hned několik alternativních prohlídek. Můžete si zvolit okruh z královské komnaty, senátorského sálu, sněmovní síně, soukromé královské komnaty, královské pokladnice a zbrojnice, dračího doupěte, Wawelské katedrály nebo několika výstav. Wawelská katedrála byla tradičním místem korunovace polských králů. Mnoho z nich, stejně jako významní polští svatí a další osobnosti Polska, jsou v katedrále také pohřbeni. Otevírací doby i ceny vstupenek se liší podle jednotlivých částí, turistických okruhů a muzeí. Zdarma je přístupné hlavní nádvoří mezi hradem Wawel a katedrálou sv. Stanislava a sv. Václava.

Staré město

Hlavní Krakovské náměstí (polsky Rynek Główny) je bezesporu srdcem města. V létě se zaplní zahrádkami, kde si turisté i místní pochutnávají na výborném jídle a pití. Během vánočních svátků se na náměstí konají tradiční trhy. Každopádně je to výchozí bod k navštívení několika památek, které nemůžete při návštěvě města vynechat. Mariánský kostel je druhý nejvýznamnější chrám v Krakowě s nejvyšší městskou věží a trubačem, který každou hodinu troubí přesný čas. Dominantou náměstí je i Sukiennice – dodnes funkční historická budova tržnice, nebo radniční věž či podzemí Rynku, kde najdete rozlehlé muzeum archeologických nálezů pod náměstím. 

Až se budete toulat městem, rozhodně nemůžete vynechat židovskou čtvrť Kazimierz, která byla dříve samostatným městem. Na každém kroku potkáte nějakou synagogu, zajděte si i na bývalou radnici s vyhlídkovou věží, do židovského muzea, nebo si pojděte židovský hřbitov, který má magickou atmosféru. Na okraji města najdeme slavnou továrnu Oskara Schindlera, ve které je expozice dokumentující život města v dobách druhé světové války. Čtvrť je proslulá bohatým noční životem, tak sem večer vyrazte na sklenku něčeho dobrého a na místní tržnici si nezapomeňte dát vyhlášené zapiekanki. 

Okolí Krakova

Pokud vám jde už z pamětihodností hlava kolem, můžete se projet na kole po promenádě podél Visly, nebo navštívit botanickou či zoologickou zahradu. Co ale rozhodně doporučuji je udělat si výlet do solných dolů Wieliczka. Z Krakova je to 15 km a dostanete se sem pohodlně vlakem z hlavního nádraží v centru města.

Solné doly jsou nejoblíbenějším místem v okolí Krakova. Jejich prohlídku je dobré si předem objednat. Bohužel nemají průvodce v českém jazyce. Na návštěvníky čeká 3,5 km dlouhá prohlídka, která začíná sestupem nekonečného množství pater do hloubky 65 m pod zem. Odtud už vede trasa s mnoha zajímavostmi. Postupně budete většinou klesat až do hloubky 135 m. Doly jsou opravdovým unikátem. V podzemí najdete nejen těžební komory, jezírka, umělecké sochy vytesané ze soli, těžební stroje, ale také restauraci, nebo dokonce malý penzion s 20 ti lůžky, který je brán jako takové sanatorium. Vrcholem prohlídky je kaple sv. Kingy. Tento sál je 54 m dlouhý a 12 m vysoký. Kapli zdobí několik reliéfů vytesaných do stěn. K nejznámějším patří vlys Poslední večere Páně, jehož předlohou je slavný obraz Leonarda da Vinciho. Samozřejmě zde najdete i malý krámek, kde si kousek z toho dolu můžete koupit a při vaření ještě nějaký ten týden na návštěvu unikátu vzpomínat. Zpět na zem vás vyveze dobový výtah a nebuďte překvapeni, že doly opustíte v jiném místě, něž jste do nich vstupovali. V blízkosti dolu najdete ještě Solankovou rozptylovou věž, kde se můžete posadit a po více jak dvouhodinové prohlídce si užít inhalační solnou terapii. S lístkem z dolu dostanete slevu na vstupném.

V polském Krakově není místo pro nudu. A kdyby přece jen, můžete cestou zpátky navštívit dva koncentrační tábory v Březince a Osvětimi. I v tomto případě doporučuji prohlídku předem objednat. Na rozdíl od Wieliczky, je zde možné prohlídku absolvovat s českým audio průvodcem. Záleží pouze na vás, kolik dní chcete v této lokalitě strávit a kolik toho tedy stihnete. Právě tato oblast Polska za návštěvu rozhodně stojí.

k.h.

DALŠÍ ČLÁNKY