Letem světem BigMatem

STAVOCENTRUM JSOU MODERNÍ STAVEBNINY S PUNCEM HISTORIE

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  16.8.2021

Firmu STAVOCENTRUM v Horusicích řídí a vlastní bratři František a Pavel Jiříkovi. Kdo by pátral v místní kronice, zjistil by, že rodina patřila mezi vůbec první osídlence této malebné jihočeské obce. Pro zajímavost, Horusice jsou součástí Veselí nad Lužnicí a patří do okresu Tábor. Leží na spojnici mezi Jindřichovým Hradcem a Týnem nad Vltavou. Vede tudy železnice spojující Prahu s Českými Budějovicemi. Ze stavebnin je to co by kamenem dohodil na břeh Horusického rybníka, největší vodní plochy v okolí. Kořeny rodiny jsou tu zapuštěny hodně hluboko.

Jenže… V padesátých letech byl dědeček obou bratrů, který v Horusicích tehdy hospodařil, přinucen všeho zde nechat a byl vystěhován s celou rodinu do Krkonoš. Mohli si vzít s sebou jen to, co se dalo naložit na korbu jednoho náklaďáku. Než se mohli všichni vrátit zpátky, hospodářství budované po staletí strádalo. Trvalo dlouho, než bylo spravedlnosti učiněno za dost.

Okolo roku 2000 otec bratrů zjistil, že nechce ve svém věku nic nového rozjíždět, ale současně mu bylo líto hospodářství prodat. František a Pavel měli to štěstí, že pracovali oba v zahraničních firmách a obchod měli zažitý. Tehdy se domluvili, že jsou v optimálním věku zkusit něco jiného, a přišlo jim na mysl, že stavět se bude pořád. Areál bývalého statku byl docela dobře situovaný nedaleko Veselí nad Lužnicí, a tak tu otevřeli stavebniny.

„Na začátku jsme neznali vůbec nikoho a museli jsme začít od píky. Nemovitý majetek byl tehdy ve strašném stavu a my neměli prostředky, abychom ho opravili. A když jsme si chtěli půjčit, úvěry byly strašlivě nevýhodné. Nezbylo nám tedy nic jiného, než všechno řešit postupně z vlastních zdrojů, což byla náročná cesta,“ vypravuje František Jiřík. Firma byla tehdy značně podfinancovaná a docházelo k situacím, kdy nebylo na skladě dost materiálu nebo nebyla k dispozici technika. Zájem lidí a objem zakázek ale postupně rostl. Bohužel stále chybělo odpovídající zázemí. Zásadní zvrat nastal pravděpodobně v roce 2016, kdy firma vstoupila do slibně vypadajícího družstva BigMat. Bylo to zrovna v době, kdy se stabilizovala klientská základna. „Pro nás byl vstup do BigMatu skokem do vyšších pater. Změnilo se všechno. Do té doby jsme byli nuceni nakupovat řadu položek od jiných velkoobchodních řetězců a bylo nám jasné, že v nákupech mají schováno mnohem více peněz než my v nákupech na přímo,“ vzpomíná František Jiřík. „My jsme byli nuceni prodávat s mini marží, jen abychom se s materiálem dostali na stavbu. S BigMatem jsme získali lepší podmínky a náš obrat od vstupu do BigMatu vzrostl na dvojnásobek. Najednou jsme si mohli dovolit i významné zakázky, na které bychom dříve nedosáhli.“ Po roce 2016 získala firma finanční stabilitu a příležitost na další rozvoj. Řada dodavatelů se obměnila s tím, že preference byly na straně menšího počtu zásobovatelů v určité oblasti ve prospěch lepších podmínek. Aby se netříštily síly. Naopak příchodem několika členů BigMatu z Moravy, kteří byli navyklí na jiné výrobce stavebních hmot, došlo i tady na jihu Čech v zájmu myšlenky BigMat k výměně některých značek. „Dříve bychom smlouvy na přímo nemohli získat a teď tu najednou byly. Pravda je, že po vstupu do BigMatu měli někteří kolegové, stejně jako my, první rok těžký, protože byli navyklí na velkoobchodní prodej s delší splatností, a najednou museli platit inkasem do dvou až tří dnů. Byla to pro firmu velká zátěž, ale my už jsme se v podobném prostředí pohybovali, takže jsme měli docela dobrou průpravu.“



Náhoda přispěla k tomu, že Stavocentrum je dnes v okolí známo mimo jiné prodejem přírodního kamene. V dnešní době má širokou nabídku od různých dodavatelů a daří se. Nejžádanější položkou jsou nepravidelné kameny používané pro obklady a dlažby. Podle slov obou majitelů jsou ale stavebniny hodně známé také v oblasti hrubé stavby a fasád. Typickým zákazníkem jsou majitelé nebo stavitelé rodinných domů. „Získali jsme po letech strategickou pozici podpořenou servisem.“ Nad otázkou, jak moc se změnil obchod v posledních letech, se František Jiřík zamyslí. „Myslím si, že dříve si lidé chtěli na všechno sáhnout a vždy vyhrávala cena. Dnes je to přece jen jiné. Ubylo přímých kontaktů. Lidé chtějí kvalitu a systémová řešení. Posun se ukazuje i ve zpracování materiálů. Bohužel řemeslníků je málo a celá základna stárne. Najít zástupce, to je a bude velký problém.“

Kapacita skladové plochy Stavocentra je v současné době podle slov Františka Jiříka v zásadě vyčerpaná. Nejbližší plány se týkají rekonstrukce zpevněných ploch v zadní části areálu, která by měla přispět k většímu objemu skladovaného materiálu. „Naší prioritou do budoucna je zaměřit se na dodávku komplexního stavebního řešení. Prodejnu, ve které se zrovna nacházíme, jsme vybudovali ve druhé etapě našeho vývoje. V průběhu letošní zimy jsme v historickém objektu zase vybudovali prodejnu stavebního nářadí. Chceme, aby fungovala podobně jako fasádní studio, ve kterém umíme zákazníkovi se vším poradit. Máme v tomto ohledu veliké zkušenosti a rozsáhlý sortiment, což je velká konkurenční výhoda. Snažíme se najít takové řešení, aby byl zákazník vždy spokojen, přestože často odchází s jiným řešením, než byla jeho původní představa. Ale od toho tu jsme, abychom si v klidu sedli, probrali možnosti a správně poradili,“ uzavírá František Jiřík, který kromě firmy tráví rád čas sportem a společně s bratrem Pavlem hraním v rockové kapele. My se ale musíme s osmičlenným kolektivem Stavocentra pomalu rozloučit. Ve firmě pomáhají přes léto i děti, které ještě studují, ale je dost pravděpodobné, že rodinná tradice bude dál, až nastane ten pravý čas, pokračovat.

■ Ivan Sklenář, foto autor

DALŠÍ ČLÁNKY