Dodavatelé a partneři

Tekutá hydroizolace: hydroizolace bez námahy

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  17.12.2022

Tekuté hydroizolační membrány jsou stále oblíbenějšími prostředky, kterými lze rychle, jednoduše a velmi efektivně provést hydroizolační zajištění jakékoliv stavební konstrukce. Na rozdíl od klasických asfaltových pásů lze tekutou hydroizolací dosáhnout ideální bezešvé vodotěsné bariéry, a to bez ohledu na tvar a složitost izolované konstrukce. Je to dáno především jednoduchostí zpracování.

Tekuté hydroizolace se nejčastěji aplikují stěrkami a štětci. Na velkých stavbách a při izolaci rozsáhlých ploch pak i nástřiky pneumatickými pistolemi. Přívětivost při jejich zpracování umožňuje moderní formulace materiálů, obvykle se jedná o bitumen-latex, jak je tomu např. u produktu illbruck OS925. Tato technologie zaručuje výbornou roztíratelnost a tvárnost i v komplikovaných detailech jako jsou různá lomení a rohy.

Bez jediné spáry

Ten, kdo někdy pokládal izolaci v podobě asfaltových pásů určitě ví, co všechno obnáší vytvořit jednolitou bariéru bez jediné skulinky. Práce s touto černou klasikou vyžaduje preciznost, a hlavně trpělivost při napojování a svařování jednotlivých pásů pomocí letlampy. Potřeba velké manuální zručnosti přichází ve chvíli, kdy je nutné lepenku dostat do nejrůznějších stavebních detailů a záhybů či překlenout armovací dráty, třeba při stavbě sloupů. S tekutou hydroizolací, která se nanáší štětcem či stěrkou, tyto patálie odpadají. Navíc riziko, že v izolaci vznikne spára nebo trhlina je takřka nulová. Neporušená vrstva hydroizolace je vůbec to nejdůležitější při izolování nejen těch částí staveb ve styku s terénem, ale také teras a balkonů.

Tloušťka dle libosti

Povaha tekuté hydroizolace umožňuje vytvářet různě silné vrstvy. Zjednodušeně řečeno, po zaschnutí první vrstvy izolace můžete aplikovat i druhou nebo třetí vrstvu. První vrstva může být navíc vyztužena armovací síťkou (perlinkou) pro zajištění její větší houževnatosti. U jednokomponentních hydroizolací, jako je už zmíněný materiál illbruck OS925, je důležité dbát na správný pracovní postup a předepsané technologické pauzy mezi nanášením jednotlivých vrstev. Obvykle se jedná o 24 hodin. Vrstvení těchto izolací je vhodné na svislé základy staveb a jejich sanace, které jsou pod úrovní terénu. 

Pevnost a UV odolnost

Lze vůbec tekutou hydroizolaci srovnat, co do kvality, s asfaltovými pásy? Určitě ano. Již v úvodu jmenovaná hydroizolace illbruck OS925 je po plném vytvrzení velmi pevná a přitom pružná. Přilnavost na zděných konstrukcích je stoprocentní, a to i bez nutnosti penetrace podkladu. Díky svému složení může být bez problémů nanášená i na polystyren. Ačkoliv se očekává, že tekutá hydroizolace bude zcela logicky pod zemí či v konstrukci, může vzhledem ke své trvalé UV stabilitě zůstat odhalená. Tekutá lepenka odvede výbornou práci i při napojování a opravách asfaltových pásů, kde je zajištěná plná kompatibilita.

Ať už stavíte nebo jen rekonstruujete starší objekt, vždy se vyplatí dopředu zvážit i jiné, na první pohled, netradiční technologie a nespokojit se jen s postupy našich předků, byť určitě fungovaly. Důraz na úsporu času, pracovní jednoduchost, a nakonec i na co nejmenší zátěž na životní prostředí jsou parametry, které se dnes počítají. 

 Více na www.illbruck.cz    

 

DALŠÍ ČLÁNKY