Letem světem BigMatem

Proč začít stavět právě teď?

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  12.1.2024

Slyšíme to z mnoha stran, stavební výroba stále stagnuje a za rok 2023 registrujeme významný pokles nově postavených rodinných domů. Na základě posledních čísel to vypadá, že se v loňském roce realizovalo 11 tisíc rodinných domů, což znamená zhruba o třetinu méně než v roce předchozím (některé zdroje uvádí ještě větší propad – až 50 %). Pokaždé se v této souvislosti zmiňují stejné příčiny: drahé hypotéky, drahý materiál, vysoká inflace, ale také nejistota, která mezi lidmi panuje. A řekněme si to na rovinu, média k této atmosféře přispívají. Ono je to sice všechno ve své podstatě pravda, ale odrazme se od dna.

Připomeňme ještě jeden faktor. V roce 2022 jsme se potýkali s obrovským nedostatkem stavebního materiálu – především cihel. To vyšplhalo ceny vysoko a navíc přišlo významné zdražení energií. Každý výrobce či prodejce se v tomto čase choval podle svého. Někdo využil příležitosti a zvýšil si marže, čímž si našetřil do budoucna, jiný dal přednost umírněnějšímu postupu a spíše si hýčkal své tradiční zákazníky příznivější cenovou politikou. To vše však ovlivnilo negativní náladu, která v roce 2023 nastala. Jenže jak to v životě chodí, po čase útlumu bude zas lépe a optimisté tvrdí, že ten čas by měl již nastat v průběhu tohoto roku.

Finance, finance, finance….

První známky zlepšení přineslo nepatrné zvýšení zájmu žadatelů o nové hypotéky ve druhé polovině roku 2023. Příčiny lze hledat u všeobecného snížení cen nemovitostí v průběhu roku a také zatím kosmetické snížení úrokových sazeb ČNB. Na druhou stranu banky obecně snížily sazby kratších fixací hypoték (především u jednoročních) a dlouhodobé naopak zdražily. Což se někomu prostě hodí. Určitou roli sehrálo i to, že někteří klienti, kteří byli připraveni již v roce 2022 nemovitost koupit, a z výše uvedených důvodů to odložili, již déle z nějakého důvodu čekat nemohou. A co říkají bankéři? Očekávají, že zájem o hypotéky v roce 2024 vzroste o 20 %. Zásadní bude, jak se budou vyvíjet úrokové sazby úvěrů. Předpokládá se, že sazby se budou v průběhu roku pohybovat mezi 4 až 5 %. Velkým překvapením by bylo, kdyby prolomily hranici 4 %, ale to je velmi optimistický odhad. Možná sehraje určitou roli také novinka platná od ledna, tedy že ČBN deaktivovala DTI (Debt to Income), což je poměr mezi hodnotou úvěru, tedy vyjádřenou výškou splátek, a klientovými příjmy, přičemž v platnosti zůstane limit, který určuje maximální výši ze zástavní hodnoty nemovitosti, která může být úvěrem financována (ve většině případů 80 % a u stavitelů s věkem do 36 let pak 90 %). Cílem je zlepšit průchodnost žádostí o hypotéky. To může být společně s poklesem úrokových sazeb zajímavý impuls. 

    

Materiálu je dostatek, tak stavme!

Na rozdíl od situace před rokem, mají výrobci stavebních materiálů, a potažmo také prodejci stavebnin, plné sklady. Což znamená, že klienti si mohou přesně vybrat co chtějí a seženou ten nekvalitnější materiál v dostatečném množství. Na základě dřívějších zkušeností se všichni chytře předzásobili a z toho mohou stavitelé jen vytěžit. Navíc ceny se stabilizovaly a nic nenasvědčuje, že by došlo k dalším extrémním výkyvům. Jak jsou prodejny stavebnin připraveny, se můžete přesvědčit sami. Obraťte se ve vašem regionu na některou z prodejen BigMat:  https://bigmat.cz/prodejny/ . A pokud budete potřebovat dopravu materiálu nebo třeba půjčit nějaké nářadí – opět využijte naši nabídku služeb: https://bigmat.cz/sluzby/ 

Dalším argumentem jsou nyní dostupné vysoké dotace (Nová zelená úsporám běží od září 2023), které mohou privátní investoři získat nejen na rekonstrukci, ale i na stavbu nového domu. Přičemž státní příspěvky jsou atraktivní například na zateplení domu po babičce (výměna obvodového zdiva, zateplovací systémy, obnova střešního pláště, oken a stínící techniky), a samozřejmě na obnovitelné zdroje energie (fotovoltaické systémy, rekuperační jednotky, kotle, kamna a tepelná čerpadla), nebo i využití dešťové vody. Ale je možné toho nakombinovat více. Tak proč těchto okolností nevyužít, těžko se budou opakovat. 

S určitým poklesem vytíženosti stavebních firem (uvádí se 5 %) se naskytla vhodná příležitost i na stavbu vašeho nového domu. Kvalitní stavební firmy jsou nyní dostupnější a jsou schopny respektovat termíny, což dříve nebylo téměř možné. A kdoví jak dlouho tato situace ještě potrvá i s ohledem na neustálý nedostatek pracovních sil, se kterým stavebnictví obecně zápasí již řadu let. S tím souvisí i skutečnost, že se stavba nebude zbytečně protahovat. Za pozitivní lze považovat, že investice do rekonstrukce, nebo do nové nemovitosti, je investicí do budoucnosti. Téměř nikdo neočekává, že by ceny nemovitostí klesaly, spíše tomu bude naopak. Vývoj posledních let je jednoznačný. Ceny domů a i bytů v širším měřítku neustále stoupají. A co inflace? Díky inflaci peníze v bance ztrácejí hodnotu, zatímco v nemovitosti rostou. A to i přesto, že se v letošním roce očekává pokles inflace na nějakou rozumnou míru.

Shrnuto podtrženo doba pro stavbu je příznivá i přesto, že hypotéky jsou ještě drahé. Spousta investorů se s tím ovšem smířila. Zájem poroste a to pak ovlivní trh. Jiní investoři dají přednost rekonstrukci staršího domu, který bude na pořízení přijatelnější, ostatně starých domů je mnoho a mají své kouzlo, a jiní si zase postaví menší dům, třeba bungalov, ale budou bydlet v novém, rychle a za menší peníze. Tak takový je předpoklad.

is

 

DALŠÍ ČLÁNKY