Zajímavosti kolem nás

Výlet do pohádky: Kryštofovo údolí

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  1.4.2022

Kryštofovo údolí je vesnička v severních Čechách, kterou najdete zhruba osm kilometrů západně od Liberce na silnici z Chrastavy do Osečné. Rozkládá se v hlubokém údolí řeky Rokytky. Její pohádkové kouzlo vytváří nádherné převážně roubené nebo hrázděné domy. Právě díky nim byla obec v roce 2006 prohlášena za vesnickou památkovou rezervaci. Skoro všechny domy jsou v bezvadném stavu a tak si milovník staročeské architektury přijde na své. Obec byla pravděpodobně pojmenována po svatém Kryštofovi, tedy patronu všech horníků. To proto, že se tu kdysi těžilo stříbro a olovo. Ostatně několik zachovalých lomů je toho důkazem.

Hned vedle parkoviště uprostřed obce je místní orloj, který vznikl z bývalé trafostanice. To znamená teprve nedávno. Je to sice zajímavost s krásně vyřezávanými figurkami, ale náš cíl je jinde. Ještě předtím než vyrazíme na turistickou procházku, podíváme se ke kostelu Svatého Kryštofa, roubené raně barokní stavbě, která je zasazena do stráně, a společně s márnicí a hřbitůvkem tvoří uzavřený celek. U dveří kostela ale potkáváme svatebčany, a tak se moc nezdržujeme. Jen pár fotek a hotovo.

Kostel Svatého Kryštofa

Raději se vydáváme na trasu, na jejímž konci je náš cíl: impozantní železniční viadukt. Tato národní technická památka se tyčí do výšky 29,5 metru nad řekou Rokytkou v sousední obci Novina. Viadukt je so

učástí stavby úseku Ústecko-teplické dráhy (ATE) a leží mezi stanicemi Křižany a Karlov pod Ještědem. Patří do tzv. Severočeské transverzály na trase Řetenice – Lovosice – Česká Lípa – Liberec, kterou dráhy vybudovaly z důvodu snadnější dopravy uhlí z podkrušnohorských dolů do Liberce a přilehlého okolí. Na úseku tratě Mimoň – Horní Růžodol musela trať překonat Ještědský hřeben o výšce 700 metrů.

Mezi obcí Křižany a Novinou byl proto vyhlouben železniční tunel, na který přímo navazuje viadukt. Most vizuálně připomíná pohádkovou cestu vlakem z Londýna do Bradavic. Kdo by neznal příběhy Harryho Pottera? Viadukt je dlouhý 200 metrů a má 14 půlkruhových zaklenutých oblouků s rozpětím 12 metrů. Uprostřed každého oblouku je otvor pro odtok vody. Zajímavé je, že na stavbu mostu byl použit kámen, jenž byl vytěžen při ražbě tunelu. Stavbu tratě včetně mostu a tunelu provedla firma bratrů Brüder Redlich & Berger se sídlem ve Vídni podle návrhu Herrmanna Rosche. Dodejme, že první vlak se po kamenném mostě projel 16. září roku 1900. Most patří mezi nejkrásnější kamenné viadukty v Čechách a je významným technickým dílem.

Cestou z Noviny zpátky do obce Kryštofovo údolí míjíme muzeum betlémů a nakonec si málem nevšimneme čůrajícího voříška. Když mají v Bruselu čůrajícího chlapečka, proč bychom u nás nemohli mít voříška, typického pejska každé české vesničky. Autorem sochy voříška je akademický sochař Aleš John.

Každý výlet je třeba okořenit dobrým jídlem. My jsme si nakonec vybrali Jitravský Dvorec, který je sice 16 km od Kryštofova údolí, konkrétně v Lužických horách, ale rozhodně jsme nelitovali. Jitravský Dvorec je biofarmou, koňským areálem, hotelem a hlavně restaurací s výbornou kuchyní. Vlastní hovězí, jehněčí a zvěřina z blízkých lesů byla velkým chuťovým lákadlem. Výběr jídla byl proto jasný: steak z denní nabídky, grilovanou zeleninou a bernskou omáčkou, který jsme ocenili. A to byla taková pěkná tečka za tím naším výletem.

is

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY