Zajímavosti kolem nás

Praha si připomněla 120 let americké klasiky

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  4.9.2023

Letos je tomu právě 120 let kdy pánové William S. Harley a Arthur Davidson založili firmu Harley-Davidson Motor Company. Jistě tenkrát netušili, že se motocykly Harley-Davidson stanou navždy celosvětově známým symbolem svobody, velkých emocí a amerického způsobu života. Hodně tomu napomohl dnes již kultovní film Easy Rider s Petrem Fondou, Denisem Hooperem a Jackem Nicholsonem (1969). Motocykly jsou charakteristické nejen svou typickou konstrukcí, hlubokým zvukem, ale především dvouválcovým velkoobjemovým motorem do V. Stalo se již tradicí, že každý rok na začátku září se v Praze koná oslava značky – Prague Harley Days. Ani letos tomu nebylo jinak s tím rozdílem, že se celý víkend (první víkend v září) nesl v duchu oslav 120. výročí založení značky.

Značka Harley-Davidson má v Čechách z několika důvodů výjimečnou pozici. Již v roce 1924 jistý pan Tesárek prodal v Čechách 400 těchto amerických strojů, což se nikomu do té doby ještě nepodařilo. To dalo základ ke vzniku velkého fandovství, které přetrvalo dodnes. Nepřerušili jej ani nacisté ani komunisté. Je třeba také říci, že Harley-Davidson Club Praha je oficiálně uznaným nejstarším existujícím společenstvím vlastníků motocyklů Harley-Davidson na světě. Americké motocykly z Milwaukee se v části motorkářské komunity těší velké přízně a obdivu, zatímco ta druhá jej zavrhuje. Pravdou je, že kdysi byly tyto motocykly z oceli a kilogramy chromu považovány za výstřelek zbohatlíků nebo vousatých padesátníků. Ale to už dnes neplatí. Cenové rozpětí mezi modely je tak široké, že si motocykl dnes může pořídit každý motorkář. Je ale také pravda, že Harley-Davidson v devadesátých letech minulého století tak trochu zaspal dobu, neboť sázel především na tradici a věrnost. Což ale nestačilo. Konkurence byla technicky daleko vepředu. To už také není pravda, protože od té doby přišla na svět řada nových technických řešení, inovací a modernizací včetně motocyklů, které si kladou za úkol oslovit co nejširší motorkářskou obec včetně mladé generace. Proto vedle klasických strojů jakým jsou například Sportster, Fat Boy, Road King nebo Electra Ultra Limited, vznikla Pan America, Sport Glide apod.  Dnes je prakticky každá nová motorka vybavena elektronikou, různými asistenty a dokonce dvě letošní novinky mají poprvé variabilní časování ventilů a řadu špičkových komponentů. Vraťme se ale do Prahy na Výstaviště v Holešovicích, kde se Prague Harley Days konaly.

Program byl tradičně nabitý od pátku až do neděle. Kdo se akce zúčastnil, mohl se zdarma svézt na kterémkoliv s prezentovaných motocyklů v rámci 30minutové zkušební jízdy kolem Prahy. Nechyběla vystoupení hudebních skupin, v letošním roce si diváci poslechli Monkey Business, Gaia Mesiah apod. Své kaskadérské kousky předvedli akrobaté na motorkách, nechyběla prezentace české armády a policie, která s pražským dealerstvím značky již dlouhodobě spolupracuje a parašutisté. Pro všechny bylo připravené bohaté občerstvení v rámci tzv. „Burgerfestu“, což je největší evropská přehlídka tradiční americké gastronomie. Tu doplňovalo několik divácky atraktivních Cooking Show.

Každý rok připravují organizátoři nějakou novinku a překvapení. Slavnostního zahájení se v letošním roce například zúčastnil velvyslanec Spojených států amerických Bijan Sabet a pozvání přijal také prezident České republiky Petr Pavel. V průběhu celého víkendu mohlo na 25 tisíc návštěvníků obdivovat také výstavu amerických historických automobilů. Samozřejmě nechyběl ani program pro rodiny s dětmi. Třešničkou na dortu byla sobotní spanilá jízda Prahou. Stovky burácejících motocyklů projeli centrem města s krátkou zastávkou na Václavském náměstí. Všichni pak mohli v areálu Výstaviště obdivovat obrovské množství motocyklů značky Harley-Davidson (přes 4000 strojů), které se sem sjelo z několika zemí a v různých úpravách, což je pro tuto značku zřejmě nejvíc typické, neboť úpravám strojů se meze prakticky nekladou. Celý víkend bylo na co koukat a troufám si říci, nuda je v rámci této ojedinělé akce neznáme slovo. Tak zase příští rok ve stejnou dobu – 30. 8. 2024.

 

DALŠÍ ČLÁNKY