Zajímavosti kolem nás

Město, které nikdy nespí

  ČTENÍ NA 11 MIN.  |  28.5.2024

New York je multikulturní metropolí, ve které najdete snad všechno, co si jen můžete přát. Tedy kromě evropské historie. Na tu je třeba zcela zapomenout. Ale proč stojí za to New York navštívit? Je to město, které pulsuje životem téměř 24 hodin denně. Najdete tu tolik zajímavých míst, které prostě musíte vidět, ochutnat a poznat. Spousta galerií, restaurací, barů, koncertních sálů, mraky obchodů a lidí. New York je prostě plný energie.

Let do New Yorku trvá zhruba 9 a půl hodiny a sehnat letenky není těžké. Ovšem čím dřív je koupíte, tím si cenově polepšíte. Zhruba od začátku května létá přímý let z Prahy, ale pokud poletíte například z Vídně, ušetříte 10 až 18 % podle období. Od konce dubna do konce června panuje v New Yorku většinou příjemné počasí a ještě není hlavní sezóna, což je určitě výhoda. Před cestou si s předstihem musíte vyřídit elektronickou registraci ESTA, která vám umožní vstup do USA bez víza (stojí to 21 dolarů). Je dobré si také včas rezervovat hotel, protože opět platí, že čím dříve, tím levněji. Ideální je bydlet přímo na Manhattanu, protože všechno je relativně blízko. Levnější je ale například čtvrť Queens nebo Long Island City. Protože všechny „atrakce“ jsou zpoplatněny, je výhodné si předem na internetu zakoupit tzv. New York Pass. Tzv. All-Inclusive Pass stojí na 2 dny pro dospělého 214 dolarů, někdy více a někdy i méně. Je možné ho koupit až rok dopředu, protože se aktivuje prvním vstupem na některou z atrakcí. Ušetříte spoustu peněz, než byste si kupovali vstupné samostatně. Většinou 50 %. A navíc máte přednost a nestojíte fronty na lístky. U některých atrakcí se doporučuje rezervovat si termín návštěvy předem a vyhnout se tak dlouhému čekání ve frontě. Také proto je květen pro návštěvu New Yorku ideální, protože návaly turistů ještě nejsou tak veliké. New York Pass je možné mít u sebe v mobilu (je třeba mít aplikaci Go City) včetně dalších doporučení, a přitom máte vše hned po ruce, dokonce včetně navigace. Cesta z letiště Newark do centra Manhattanu je nejlevnější vlakem a trvá necelou hodinu. Alespoň uvidíte periferii města, kam byste se asi ani nechtěli podívat. Za lístek pro dva zaplatíte 30 dolarů. Z letiště JFK na Manhattan se za hodinu a 9 minut dostanete nejprve letištním vlakem za 8,9 dolarů k metru, kterým pokračujete přímo na horní Manhattan za 2,9 dolarů (linka E). Záleží na tom, kde potřebujete vystoupit. Ostatně každá jízda metrem stojí 2,9 dolarů, pokud si nekoupíte týdenní za 34 dolarů. Záleží na vašem plánu a ochotě město poznat pěšky. Což je asi ten nejlepší způsob, jak nasát jeho atmosféru.

Times Square dopoledne

High Line a King Kong

Na poznání New Yorku potřebujete alespoň 5 dní čistého času, ale lepší je nějaký ten den navíc. Kdo je v New Yorku poprvé, nemůže samozřejmě vynechat nejvýznamnějších deset zajímavostí: sochu Svobody, Times Square, Brodway, Central Park, Empire State Building, Brooklyn …atd. Pokud máte zakoupený New York Pass na určitý počet dní a aplikaci Go City, můžete si z nabídky atrakcí vybrat ty, které vás zajímají a aplikace vám doporučí, podle toho kde zrovna bydlíte, postup jak vybrané atrakce efektivně z pohledu času navštívit. My jsme začali v podstatě celodenní procházkou na High Line, která je zdarma. Kdysi nevzhledná vyvýšená trať metra vedla mezi zastaralými činžáky, kde nic zajímavého k vidění nebylo. Jen špína a ošuntělé domy. Dnes tato část města patří mezi nejhezčí a dokonce nejklidnější v New Yorku. Městské čtvrti jako je West Village a Chelsa, kudy High Line vede, byly zrekonstruovány a obnoveny s pomocí řady světových architektů. Staly se tak vyhledávanou výkladní skříní soudobé architektury a symbolem klidného bydlení a High Line pak místem pro setkávání lidí. Na staré trati, která byla zpřístupněna veřejnosti v roce 2009, je vkusná parková úprava. Nejlepší je začít na West 30th Street a jít až na konec Gansevoort Street. Kdo má rád industriální architekturu, přijde si na své, protože cestou se určitě nudit nebude. Sem tam si všimnete i zbytku kolejí či dokonce výhybky, která je dnes pouhou připomínkou. Občas se můžete zastavit, posedět na lavičce, dát si kávu a vychutnávat zajímavé výhledy. Když sestoupíte na Gansevoort Street dolů, můžete se vydat pěšky dál k řece Hudson a podlé jejího břehu dojít až na Lower Manhattan. U Chambers Street je podél řeky krásný park, kde Newyorčané rádi relaxují, běhají, sportují, piknikují nebo posedí u sklenky vína. Odtud poprvé uvidíte také sochu Svobody. To už je kousek k Národnímu památníku a muzeu 11. září. Na místě, kde kdysi stály památné věže Obchodního centra jsou dnes dvě nádrže, po jejichž stěnách stéká voda jako slzy. Zvnějšku jsou na stěnách vyrytá jména lidí, kteří tu přišli o život. Lidé sem stále nosí květiny. Hned vedle se nachází nejvyšší mrakodrap – One World (104 podlaží) a na vyhlídku platí New York Pass. 

Cesta po High Line

Téměř kilometr nahoru vyhlídka na Edge

Manhattan, to jsou především mrakodrapy. Neznámější a nejkrásnější z nich je 102patrový Empire State Building na rohu Páté Avenue a West 34th Street. Je postavený ve stylu art deco a dokončen byl v roce 1931. Přes 40 let byl nejvyšší budovou na světě, což už dnes naplatí. Jeho návštěva je plná zážitků. Nejkrásnější pohled na město (360°) je při západu slunce, ale to znamená, že v tu dobu bude největší návštěvnost. Určitě je dobré si předem rezervovat termín. Vstupné není nejlevnější, ale s NY Pasem ušetříte min 50 %. ESB nabízí i alternativní prohlídky třeba s průvodcem. Základem je observatoř v 86. patře a nejvyšší „paluba“ se nachází ve 102. patře. Než ovšem vyrazíte výtahem nahoru (100 pater za cca 50 vteřin), stojí za to nespěchat a prohlédnout si expozici týkající se konstrukce i dění kolem stavby ESB. Cestou potkáte King Konga, který na vás bude koukat zvnějšku oken, kolem jeho hlavy budou létat letadla a vy se ocitnete uprostřed slavného filmu. Dojem z 3D projekce je prostě dokonalý. Ale to není zdaleka všechno. Je tu spoustu výstav a věcí, které prohlídku zpestřují. Výhledy na New York jsou samozřejmě úchvatné, ale ve své podstatě podobné jako z dalších mrakodrapů. V tomto ohledu stojí za to ale nevynechat vyhlídkovou plošinu, která jako jazyk vyčnívá ve 100. patře mrakodrapu Edge na Hudson Yards. V téměř kilometrové výšce máte možnost se projít po skleněné podlaze, která tvoří jen malou část plošiny, ale ne každý na to sebere odvahu. To už je mrakodrapů dost a dost, protože výhledy se opakují. Nedaleko Edge se nachází Intrepid Museum na mole číslo 86. Zakotvenou letadlovou loď na řece Hudson si můžete projít téměř celou. K vidění jsou různé exponáty, hlavně letadla i raketoplán. Můžete si vyslechnout vysloužilé námořníky v navigační věži, kteří s radostí odpovídají na každou otázku. Jinak by se tu šíleně nudili. 

Památník 11. září

Typické pouliční stánky

Dopolední pohoda v parku

Muzeum moderního umění a socha Svobody

Když budete plánovat návštěvu New Yorku a koupi NY Passu, je dobré si předem vybrat atrakce, které v určených dnech navštívíte (celkem jich je v nabídce více než 100). Můžete jich stihnout kolik budete chtít, pouze jste limitovaní počtem dní, na kdy bude NY Pass platit. A pak už program přizpůsobit volnějšímu tempu. Takže kdo by neviděl sochu Svobody, pak nebyl v New Yorku. Někomu se chce vyšplhat až do koruny sochy, ale nás zaujala večerní plavba z přístavního mola 17, která při západu slunce objíždí Dolní Manhattan, sochu Svobody a Brooklynský most. Vyplouvá se vždy v půl osmé večer, plavba trvá hodinu a nabídne nevšední podívanou. Na výlet samozřejmě upotřebíte NY Pass. Hned u přístaviště je příjemná restaurace, kde si můžete pochutnat na výborných Fish & Chips. Nebo je také možné ve dne zdarma nasednout na trajekt East River Ferry, který pluje kolem sochy Svobody na Staten Island. Z dalších „placených“ atrakcí stojí za to určitě navštívit muzeum MoMa, tedy Muzeum moderního umění, kde jsou vystaveny obrazy slavných malířů, například od Picassa, Van Gogha, Paul Cézanna, Marca Chagalla, Salvadora Dalího nebo taky Warhola. Máte-li čas, tak navštivte Metropolitní umělecké muzeum. 

Stačí plout okolo

New York mnoha vůní

Poté, co jsme obešli všechny námi vybrané atrakce, prošli jsme Manhattan a Dolní Manhattan křížem krážem. Což nakonec vydalo na skoro 150 km chůze. Samozřejmě musíte navštívit Central Park, kde se vám možná vybaví záběr z filmu Maratonec s Dustinem Hoffmanem. Zajdete na Grand Central Terminal, což je historická budova nádraží, kde se hraje, nakupuje, cestuje a kdoví co ještě. Zde se natáčel například film Dívka ve vlaku. Koneckonců návštěvu New Yorku můžete netradičně pojmout „po stopách slavných filmů“, a je jich tady opravdu dost. Kromě již zmíněných například Snídaně u Tiffanyho, Kmotr, Sex ve městě, Sám doma 2: Ztracen v New Yorku, Čarodějův učeň, Avengers, Den poté a dlouhá řada dalších. Život Newyorčanů poodhalíte na ulicích. Neuvěřitelná kakofonie zvuků a směsi vůní vás provází na každém kroku. Všude se něco děje. Zvyknete si, že celý New York ráno snídá v kavárnách, takže je kromě svátků a pátku ráno všude narváno. Snad každý si vyzvedne tu svou kávu v kelímku a pospíchá do práce. Přecházíte-li křižovatku, tak vás dřív srazí někdo na elektrokole než pomalu pojíždějící auta ve 3 či 4 pruzích. Ty elektrokola tu opravdu jezdí rychle, lidi na nich ani nešlapou. Jezdí to samo a prý když mají auta červenou, tak cyklisté mohou jet klidně dál. Parky jsou obsypané lidmi po většinu dne. Spoustu lidí tu běhá, zatímco jiní kouří třeba marihuanu. Když hrají domácí New York Rangers nebo New York Knicks, bary jsou narvané k prasknutí. Každý má dres a hlasitě se fandí. Večer se na některých místech ruch města mnohonásobně zvyšuje. Times Square je přeplněné lidmi a je těžké pochopit, jak tohle slavné náměstí musí vypadat na Silvestra. Spousta pouličních „umělců“ a prodavačů se snaží upoutat pozornost, nějak vydělat anebo vám něco prodat. Ale pozor. I obyčejný lístek na metro nebo projížďku lodí vám prodají vždycky dráž. Jste zvědaví, jak to vypadá třeba v Chinatownu nebo Little Italy? Tady vám prodají všechny možné kýčovité „dárky“, čínské nudle i pravou italskou zmrzlinu. Newyorští Italové vypadají různě, ale hlavně ne moc italsky. Ovšem pozor, typické italské espresso nestojí euro jako v Itálii, ale 4,5 dolaru. Sklenka vína od 15 dolarů. Co naděláte, tohle je prostě New York.

Jízda metrem je samostatný zážitek. Naštěstí opět existuje aplikace, která vám nejen ukáže, kde se zrovna aktuálně nacházíte, ale ulehčí vám vyznat se ve všech těch linkách, kterých je tu nepočítaně. Brzy zjistíte, že jsou vlaky, které stanicemi jen projíždějí, což někdy není na škodu, když třeba spěcháte do jiné čtvrti. V Praze se vám také nestane, že by jeden vlak předjížděl mezi stanicemi jiný. Kdo má chytrý telefon a v něm platební kartu, stačí přiložit telefon k turniketu a je zaplaceno. Rychlé a praktické. V metru je samozřejmě rušno do pozdních večerních hodin. Skoro na každé stanici někdo hraje, tu jazz, jinde klasiku. Do půlnoci v centru Manhattanu nemáte pocit nějakého nebezpečí, ale v Harlemu? No asi je lepší vzít si taxíka. Kdekdo tvrdí, že v New Yorku se dobře nakupuje. Možná, ale musíte opravdu vědět kam jít, protože klasické obchody se značkovým zbožím levnější nejsou. Říká se také, že Pátá Avenue je nejelegantnější třídou na světě. Je dlouhá skoro 10 km a rozděluje Manhattan na jeho východní a západní část. Každý si však udělá obrázek sám. Faktem je, že na této „slavné“ ulici je řada známých objektů jako například katedrála svatého Patrika, Rockefellerovo centrum, Central Park a Guggenheimovo muzeum.

Brooklyn Bridge

Kam se ale musíte určitě vypravit – na Brooklynský most. Spojuje Dolní Manhattan s Brooklynem. Je dlouhý 486 metrů a byl postaven v roce 1883. Svého času to byl nejdelší visutý most na světě. Zajímavé technické dílo. Hned vedle něj je Manhattan Bridge, který je známý propagační fotkou průhledem ulice z Brooklynu. Kolem jsou cihlové, dnes zrekonstruované domy. Přes tento most s velkým hlomozem jezdí metro. Brooklyn je na první pohled klidnější čtvrť, a to nejen díky Brooklyn Bridge Parku. Součástí Brooklynu je také Conney Island, kam Newyorčané jezdí za zábavou. Na velké písčité pláži je obrovský zábavný park se spoustou atrakcí, které u nás zcela určitě nepotkáte. Scenerii zábavy ovšem kazí „paneláky“, které lemují pobřeží. 

Ikonický Brooklynský most

Manhattan bridge spojující Dolní Manhattan a klidnější Brooklyn

Popsat všechny zajímavosti, které můžete v New Yorku zažít, by vydalo na celou hustě popsanou knihu. Kdo město navštíví poprvé, projde si všechny nejdůležitější atrakce a na nic jiného mu asi nezbude čas. A tak se třeba jednou vrátí. Na druhou stranu New York není město pro každého. Někdo si jej okamžitě zamiluje, jiný ho zatratí. Ale určitě stojí za to poznat tenhle zcela odlišný a neuvěřitelně pestrý život Newyorčana.

i.s.

Conney Island

Central Park

DALŠÍ ČLÁNKY