Materiály a technologie

Variabilní zahradní systém PlayStone sluší každé zahradě

  ČTENÍ NA 3 MIN.  |  11.6.2022

Máte v plánu se letos pustit do zásadních zahradních úprav? Třeba zpevnit svah nebo si postavit vyvýšený bylinkový záhon. A co takhle nové posezení v klidném a tichém zákoutí, kde se stará lavička už léta rozpadá? Existuje mnoho možností, jak jednotlivé problémy řešit. My jsme pro vás připravili zajímavý tip: multifunkční systém PlayStone, který tak propojí celou zahradu v jeden sladěný, designový celek.

Vybíráme-li materiál, který bude celý rok vystaven povětrnostním vlivům a slunci, upřednostňujeme především kvalitu a dlouhou životnost. Dřevo vyžaduje pravidelnou údržbu. Plast v čase degraduje. Beton se zdá být ideální, ale jeho váha slibuje obtížnou manipulaci. Proto přišla společnost Liapor s nápadem, vytvořit ze svého lehčeného keramického betonu multifunkční zahradní tvárnice ve tvaru rovnoramenného lichoběžníku o rozměrech 800 x 350 x 230 mm, které dokáže uzvednout jeden člověk a s jejichž pomocí je možné vytvořit nejrůznější sestavy. 

Opěrná stěna nebo okrasný záhon?

Prvky PlayStone poslouží k celé řadě různých účelů – můžete s jejich pomocí vytvořit hladkou opěrnou stěnu, která zkrotí sesouvající se svah, při mírném pootočení lze využít výklenků a vytvořit zajímavě ozeleněnou skulpturu. Bohaté příslušenství umožňuje vytvářet lavičky i stoly, ať už jako materiál sedáku preferujete dřevo, plast nebo třeba odolné sklo. Využít můžete prvky PlayStone ale i jako zvýšené záhony, které lze osadit bylinkami, okrasnými květinami nebo sukulenty. Podtrženo sečteno, z jedné jediné tvárnice postavíte rychle a jednoduše veškeré myslitelné prvky zahradního mobiliáře, které díky možnosti zapojit do hry zeleň krásně ozvláštní každou zahradu. 

 

Stavebnice PlayStone

PlayStone je dostatečně stabilní, takže pokud stavíte na připraveném a rovném podkladu, nebude potřebovat žádnou maltu ani lepidlo. Prvky na sebe jednoduše naskládáte do předem promyšlené sestavy. Díky tomu je možné třeba i po několika letech původní uspořádání rozebrat a ztvárnit ho zase jiným způsobem. V případě, že chcete prvky osázet zelení, je dobré nezapomenout na drenážní vrstvu zhruba do 20 cm od vrchního líce. K tomu může posloužit sypané kamenivo Liapor. Na drenáž musí přijít separační textilie a pak už je na řadě zemina a vlastní sazenice. Tvárnice PlayStone se vyrábí hned v několika odstínech – tedy šedé, okrové, hnědé a červené. 

Odolný materiál

A v čem že lehčený keramický beton vyniká? Díky nahrazení klasického kameniva kamenivem keramickým, páleným z třetihorních jílů za velmi vysoké teploty, je až o 30 % lehčí oproti betonu klasickému. To mu ale neubírá na odolnosti a dlouhé životnosti. Také se jedná o plně recyklovatelný materiál. Kreativní konstrukce, které s pomocí prvků PlayStone vzniknou, dodají každé zahradě ten správný šmrnc.

Více na www.liastone.cz

 

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY