Materiály a technologie

Ušetřete si práci, čas a peníze použitím cihly se zateplením uvnitř

  ČTENÍ NA 3 MIN.  |  7.11.2021

Inovace obvodového zdiva aneb postavte si dům z tradičních materiálů netradičním způsobem

Inovace, udržitelnost, budoucnost. Tato slova nejlépe charakterizují pálené cihly pro obvodové zdivo Porotherm T Profi, které přichází s moderním pojetím stavby domu. V tomto případě totiž obvodové zdivo nepotřebuje dodatečný izolant v podobě další vrstvy zateplení, to je totiž obsaženo už přímo v cihle. Jak probíhá samotné zdění a jaké výhody moderní pálená cihla s vnitřním zateplením přináší? 

Porotherm mění zaběhlé pořádky

Dnes je zcela běžné dávat mezi cihlu a vnější omítku izolant v odpovídající tloušťce. V nejčastějších případech jde o polystyren, jehož cena v posledních měsících raketově stoupá. U jednovrstvého zdiva však tato povinnost upadá, protože izolant v podobě minerální vaty je obsažen přímo v dutinách cihly. Zdění s “dokonalou” cihlou je snadné a nevyžaduje vnější ani vnitřní omítání. Místo cihly o tloušťce 50 centimetrů jednoznačně doporučujeme zvolit cihlu o síle 38 centimetrů se zmíněným vnitřním zateplením. Neztratíte na hodnotách tepelné ani zvukové izolace.

Vše v jedné cihle 

Pálená cihla Porotherm T Profi je vyrobena tradičním způsobem jako standardní pálené cihly. Promyšlený systém dutin však vyplňuje minerální vata, která plně nahrazuje klasické vnější vrstvy zateplení. Inovativní technologický postup spočívá v kombinaci osvědčeného stavebního materiálu se zabudovanou tepelnou a zvukovou izolací. Díky integrované vatě lze ušetřit dostatek vnitřního a vnějšího prostoru. To zvlášť ocení ti stavebníci, kteří bojují s nedostatkem místa. Místo cihly o tloušťce 50 centimetrů je doporučeno zvolit například cihlu o síle 38 centimetrů se zmíněným vnitřním zateplením a přitom neztratit na na tepelné a zvukové izolaci. 

Rychlé stavbě z jednovrstvého zdiva napomáhá také jeho rozměrová přesnost. Materiál je nehořlavý a voděodpudivý, přitom si zachovává dokonalou paropropustnost, kde se vlhkost dostane maximálně k cihelnému střepu, ze kterého se poté odpařuje, a nikdy ne dál. Díky tomu jsou pálené cihly Porotherm T Profi trvanlivé a odolné. Oproti standardnímu zateplení zdiva má také zateplení přímo v cihle tu výhodu, že nedochází ke srážení stavební vlhkosti ve zdivu ani vzniku plísní. 

Pro váš zdravý domov

Zdravotně nezávadná pálená cihla Porotherm T Profi je vyrobena z ekologicky šetrných přírodních materiálů nejvyšší kvality. Jemná vzduchová dutina společně s vlásečnicovou strukturou fungují jako přirozený klimatizační systém. Tato unikátní konstrukce dokáže vyrovnávat teplotní výkyvy a včas regulovat vlhkost. 

Společnost Wienerberger, která je výrobcem cihel Porotherm, je inovátorem ve stavebnictví. Podporuje zdravý život, udržitelnost a snaží se svými výrobky přispívat k ochraně klimatu. I proto splňují jejich materiály a technologické postupy nejpřísnější ekologická kritéria. 

Stavte v souladu s přírodou a s ohledem na váš zdravý domov. 

DALŠÍ ČLÁNKY