Materiály a technologie

Pomocník v nouzi – „sypké zimní řetězy“

  ČTENÍ NA 2 MIN.  |  11.12.2022

A je to tu. Přišla zima. První pořádný sníh, mrazy a samozřejmě každoroční problémy, které se s tímto ročním obdobím pojí. Je s podivem, kolik řidičů tohle období podceňuje. Paradoxně nejen ti „sváteční“ jezdci, ale i rádoby profíci, kteří ze silnice neslezou, co je týden dlouhý. Kdo skutečně pravidelně jezdí, pak ví, o čem je ve skutečnosti řeč. Najdou se „koumáci“ na letních pneumatikách, řidiči, co nesundají sníh ze střechy svého auta a vyrazí na silnici, neukáznění hazardéři s fyzikálními zákony, kteří přeceňují své možnosti, anebo jen nezkušení, kteří se však cpou tam, kam nemají. Nicméně jsou situace, které mohou opravdu překvapit, ale proto je důležité, být na ně vždy připraven.

Když je na silnici led a sníh

Jeden příklad z praxe. Vyrazíte o víkendu do hor na běžky. Sněhu je všude dost, a navíc krásně svítí a taky hřeje sluníčko. Zaparkujete a jdete sportovat. Jenže mezitím k večeru spadne mráz a rozteklý sníh zmrzne. A na parkovišti je ledovka, která i z malého kopečka umí vytvořit neprůjezdnou oblast. Někteří zoufale šlapou na plyn, nechají kola zběsile se protáčet a vozy samozřejmě kloužou sem a tam. Vznikají samozřejmě místy až nebezpečné situace. Víc, než kdy jindy však platí zachovat klid. První pomoc, když nemůžeme vyjet z parkoviště nebo ze sněhem zasypané cesty, jsou „sypké“ řetězy. Co to je? Jednoduše zimní posyp, který lze dát v pytli nebo kbelíku do kufru auta. Je to rychlejší a snadnější řešení než v mrazu nasazovat řetězy, které bychom za chvíli zase sundávali. 

Zimní posyp z Liaporu

Zimní posyp z Liaporu jsou malé keramické kuličky (dříve známe jako keramzit), který účinkuje i ve vysokých mrazech, je ekologický a také nevadí pejskům ani jiným domácím mazlíčkům, což je dobrá vlastnost, když jej využijeme i v okolí domu na posypání chodníku. Aplikace je velmi jednoduchá, prostě na zledovatělou plochu nasypeme inertní posyp a opatrně se s vozem rozjedeme. Zimní posyp z Liaporu je obecně velmi lehký materiál a k dostání je v 10, 50 nebo i 1000 litrovém balení. Díky své nízké hmotnosti si s ním bez problémů poradí i dámská část populace. Má ještě jednu výhodu – pokud zledovatělý povrch posypané cesty přes den roztaje a pak zase zmrzne, zůstane přesto třecí vlastnost povrchu zachovaná, protože keramické kuličky Liaporu vždy vzlínají na povrch. Protože neucpe kanalizační řád, velmi snadno se po zimě likviduje – spláchne se jednoduše vodou. 

DALŠÍ ČLÁNKY