Materiály a technologie

Kouzlo sádrových omítek nabírá na síle

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  12.3.2023

Sádrové omítky se v posledních letech staly extrémně populární a poptávka po nich značně vzrostla, což sebou přineslo jednu velmi pozitivní věc – již nejsou tak drahé jako kdysi. Proč tomu tak vlastně je? Sádrové omítky mají celou řadu pozitivních vlastností a jejich ceny jsou srovnatelné s vápenocementovými omítkami. Povrch sádrové omítky je sametově hladký, paropropustný a má pro člověka příjemné pH (stejná hodnota jako lidská kůže). Zpracování sádrové omítky je velmi efektivní a může probíhat jak ručním tak strojním způsobem.

Velkým benefitem je možnost snadné opravy sádrové omítky, aniž by bylo cokoliv poznat. To není u vápenocementové omítky absolutně možné. Sádrová omítka se nanáší v jednom sledu v tloušťkách od 8 do 30 mm, což v naprosté většině případů bohatě stačí (doporučuje například Knauf – tradiční výrobce sádrových omítek MP 75). Díky tomu lze na straně řemeslníka ušetřit při aplikacích spoustu času. Což je finančně výhodné i pro investora. Sádrové omítky drží prakticky na všech známých podkladech, počínaje cihlou, EPS tvárnicí, nebo betonem a konče pórobetonem nebo sádrokartonem. 

Co je důležité při zpracování sádrové omítky?

Abychom dosáhli perfektního výsledku, je třeba při zpracování sádrových omítek dodržet několik pravidel. Prvním a pravděpodobně nejdůležitějším pravidlem je věnovat pozornost podkladu, který musí být správně ošetřený. Cop to znamená? Ačkoliv sádrová omítka drží prakticky na všem, je třeba povrch každého podkladu nejprve napenetrovat a to v závislosti na jeho savosti. To je velmi důležité. Penetrace zaručuje dobré přilnutí sádrové omítky a rovnoměrné tuhnutí. Někdy volíme penetraci, která snižuje savost podkladu (cihelné zdivo, Porobeton), jindy naopak zvyšujeme přilnavost u nesavého podkladu (například u betonu). Co je také důležité, aby byl penetrační nátěr dobře vyschlý, proto výrobci jednoznačně doporučují omítat až druhý den. Velká chyba řemeslníka nastává, pokud sádrovou omítku nanáší na vlhký a nevyzrálý beton. To je zárodek velkého problému. 

Pozor na teplotu a vlhkost!

Sádrové omítky se aplikují vždy při teplotách nad 5 °C, protože za těchto podmínek dojde k požadované krystalizaci sádry a tudíž k pevnému připojení k podkladu. Doporučená teplota je mezi 10 až 15 °C. Doba zpracovatelnosti se pohybuje okolo 200 minut (záleží na podkladu, teplotě a vlhkosti prostředí). Je důležité aby aplikace sádrové omítky proběhla v jednom sledu (8 až 30 mm). Jsou samozřejmě situace, kdy je potřeba ještě silnější vrstva, například u rekonstrukcí, kdy se sjednocuje a současně zarovnává povrch stěn. Tehdy můžeme aplikovat sádrovou omítku ve dvou vrstvách, ale vždy je nutné omítat druhou vrstvu na zubovým hladítkem pročesanou první vrstvu. Vždy čerstvou omítku na čerstvou!

Při aplikaci sádrové omítky musíme dbát na to, aby v místnosti neproudil vzduch, protože by nedocházelo k rovnoměrnému prosychání. Naopak, je-li místnost již omítnutá, musíme následně zajistit intenzivní odvětrávání, abychom vlhkost dostali ven. Doba vysychání záleží na klimatických podmínkách, ale běžně se pohybuje okolo 10 až 14 dní. Což je znatelně méně, než u vápenocementových omítkách. Co nám může ještě pokazit výsledek, je nadměrná vlhkost – tedy když například realizujeme litý potěr po omítání. Z toho vyplývá – podlahu vždy před omítáním!

Sádrová omítka se hodí prakticky do každého interiéru. Její vzhled dává vyniknout architektuře a působí velmi dobrým dojmem. Jediné omezení platí pro místnosti s extrémní vlhkostí (dlouhodobě nad 70 %), jako jsou například sauny, wellness apod. To samozřejmě neplatí pro koupelny, kde sádrová omítka být může.

i.s.

DALŠÍ ČLÁNKY