Materiály a technologie

Knauf Cleaneo Linear desky bez tmelení a s neviditelnými spárami

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  8.7.2021

Děrované sádrokartonové desky Knauf Cleaneo se na trhu objevily dávno předtím, než se prostorová akustika stala velkým tématem posledních let. Jejich posláním bylo, kromě schopnosti pohlcovat hluk, také přispět k vylepšení designu podhledů instalovaných v nejrůznějším prostředí. Bonusem pak jejich schopnost rozkládat škodlivé látky v ovzduší interiéru, jako cigaretový kouř, formaldehyd nebo zápach z kuchyně.

Proto se Cleaneo desky uplatnily často ve školách, v kancelářích a dalších místech s vyšší koncentrací lidí. S příchodem potřeby řešit akustický komfort v prostorách určených k bydlení, stejně jako u veřejných či kulturně-společenských staveb, získal význam Cleaneo desek z tohoto pohledu výrazně vyšší prioritu.

Z akustického hlediska je tato deska jedinečná, protože nabízí mnoho variant, jejichž volbou lze přímo ovlivnit dobu dozvuku, tedy parametr vyjadřující míru pohlcování zvuku v místnosti. Pro každý typ místnosti je předepsána, a tudíž i ideální, jiná doba dozvuku. Jiná bude pro obývací pokoj a jiná pro školní učebnu.Kromě velikosti a tvaru děr jsou volitelné i rozteče děr a jejich počet v daném segmentu. Knauf nabídku desek Cleaneo průběžně doplňoval a modernizoval. Posledním přírůstkem bylo rozptýlené obdélníkové děrování, jež bylo navrženo v úzké spolupráci s architekty a přineslo do designu interiéru nový svěží vítr.


Nové provedení hran s praktickým zámkem
Postupný vývoj desek se však nezaměřil jen na výsledný efekt a design, ale rovněž na usnadnění instalace, která se přece jen v určitém smyslu liší od běžné sádrokartonové konstrukce podhledu. Je to dáno nejen podstatou desky s děrováním, ale i její funkcí (akustická deska). Tento rok představil Knauf u vybraných Cleaneo desek novinku v podobě provedení tzv. Cleaneo Linear. Desku, kterou není potřeba vůbec tmelit. Základem je unikátní a přesné provedení hrany na polodrážku s jemným zkosením viditelné části tak, aby bylo možné na sebe navazující desky jednoduše do sebe na sucho zaklapnout. Mezi deskami tak vzniká vlasová spára viditelná z několika desítek centimetrů, ale téměř neznatelná ze vzdálenosti 2,5 m. Účelem tohoto, z výroby provedeného, klip-klap zámku bylo urychlit montáž právě absencí tmelení. Zároveň provedení hrany automaticky zajišťuje osovou vzdálenost děrování u sousedících desek.

Nové provedení je určeno pouze pro desky s průběžným děrováním. V nabídce je zatím 5 typů děrování (čtvercové nebo kulaté). Pohledová strana desky je z vysoce bílého kartonu pro co nejlepší schopnost krytí bílou barvou.

Pohledové napojení akustického podhledu s děrovanými deskami Cleaneo Linear na kolmou obvodovou stěnu je proveditelné několika způsoby. Základní realizace počítá s tím, že děrovaná deska je „dotažena“ až ke spoji podhled-stěna. V tomto případě je nutné před instalací vždy seříznout výše zmíněnou hranu a hlavně si být jistý, že místnost je skutečně perfektně pravoúhlá. Pokud tomu tak není, děrování postupně „mizí ve stěně“ a působí mimořádně nevzhledně. Druhé, a z designového pohledu přijatelnější provedení, je vložit mezi děrovanou desku a stěnu plnou desku, která vytvoří obvodový pohledový věnec. Tento věnec umožní vyrovnat již zmiňované odchylky v pravoúhlosti půdorysu. Třetí, velmi elegantní variantou je použít druhou novinku Knauf, kterou je samolepicí páska Cleaneo Tape. V tomto případě jsou desky opět dotažené až ke spoji podhled-stěna a na vytvoření přechodového „plného věnce“ poslouží tato samolepicí páska, která zakryje v určité šířce děrování. Uvedený postup extrémně zrychluje a usnadňuje montážní práci. Cleaneo Tape není ovšem možné použít u rozptýleného děrování a rovněž pro děrování Cleaneo desek větší jak 12 mm. Páska je dodávána v rolích o šířce 49, 98 a 160 mm. Pásku lze okamžitě po nalepení přemalovat. 

Montážní návod Knauf Cleaneo Linear (Načtením QR)

 

DALŠÍ ČLÁNKY