Materiály a technologie

Hlasitá hudba už vás nerozhodí

  ČTENÍ NA 6 MIN.  |  25.8.2023

Čím více jsme obklopování všudypřítomným hlukem, tím víc toužíme po klidu. Proto je akustický komfort v domácnosti velké a nesmírně důležité téma. K významným tvůrcům zdravého a klidného prostředí se řadí akustické cihly Porotherm. Pro účinnou eliminaci hluku je důležitá hmota. Proto se akustické cihly liší od klasických vyšší objemovou hmotností, samozřejmě srovnáváme-li cihly stejné tloušťky. K dobru jsou navíc i tepelně-akumulační parametry, které zase příznivě ovlivňují tepelnou pohodu. Výrobcem akustických cihel Porotherm je společnost Wienerberger, která akustické parametry svých produktů pravidelně ověřuje v rámci četných laboratorních zkoušek, tak aby vyhověly příslušným legislativním normám i požadavkům nejnáročnějších investorů.

Akustika a tloušťka příčky

Kvalitní akustika rodinného domu je posuzována podle toho, jak se hluk šíří skrz bytové příčky. Parametrem tzv. stavební akustiky je vzduchová neprůzvučnost příčky. Pro zachování domácí pohody je důležité, aby se jednotliví členové navzájem nerušili, i když někdo v jedné místnosti poslouchá nahlas hudbu, zatímco ostatní touží naopak po klidu. To platí zvlášť v případech, kdy jeden dům sdílí několik oddělených domácností. Akustické cihly jsou z tohoto důvodu masivnější než běžné cihly a díky většímu objemu materiálu také lépe akumulují teplo, takže vytvářejí příjemné mikroklima po celý rok. Zároveň jsou o třetinu pevnější a lépe se do nich kotví. Pro zajímavost hmotnost akustické cihly Porotherm 30 AKU Z Profi je 18,5 kg, zatímco hmotnost běžné cihly stejné tloušťky je 14,7 kg. 

Minimální míru vzduchové neprůzvučnosti příčky definuje příslušná legislativa a je udávaná v decibelech (norma ČSN 73 0532). Liší se podle toho, zda se jedná o bytovou (interiérovou) příčku nebo „mezibytovou“ stěnu. Parametr vzduchové neprůzvučnosti pak zásadně ovlivňuje tloušťka stěny/příčky a objemová hmotnost cihly, kterou projektant najde v technickém listu. Je namístě ale připomenout, že tzv. laboratorní vzduchová neprůzvučnost v technickém listě je jedna věc a stavební vzduchová neprůzvučnost druhá. Proto je vždy nutné počítat s příslušnou rezervou (tzn. plus cca 2 až 3 dB). Realitu na stavbě totiž ovlivňuje celá řada faktorů, například provedení detailů apod. 

55 nebo 48 dB?

Podívejme se na některé konkrétní příklady a srovnání akustických parametrů cihel Porotherm. Zatímco běžná cihla tloušťky 30 cm dokáže utlumit 48 dB, pak stejně silná akustická cihla Porotherm 30 AKU Z Profi utlumí až 55 dB. O málo tenčí cihla 25 AKU Z Profi odizoluje 54 dB. Podobné je srovnání relativně tenkých cihel 17,5 Profi a 19 AKU Z Profi, u kterého je rozdíl 7 dB ve prospěch akustických cihel. Nejhubenější cihly tloušťky 11,5 cm, ze kterých se běžně staví interiérové příčky, pohltí zhruba 46 dB. To samozřejmě stačí na to, aby byla hlasitá hudba v jedné místnosti vnímána jako takový tichý podkres. Kdo však lpí na vyšších požadavcích, musí počítat s větší tloušťkou takové příčky. Dodejme, že výsledné akustické parametry záleží také na druhu použité omítky. Pro velmi náročné investory jsou k dispozici některé speciální akustické omítky s objemovou hmotností až 1700 kg/m2

 

Aby mělo smysl řešit protihlukovou izolaci v interiéru, je třeba postavit kvalitně i obvodové zdivo, díky kterému se do domu nedostává hluk zvenčí a použité materiály uvnitř mohou naplno dosáhnout svého potenciálu. Doporučením pro konstrukci z akustických cihel je proto jednovrstvé zdivo po obvodu stavby. Kombinací kvalitního zdiva plněného minerální vatou ve vnějších stěnách a akustických vnitřních stěn získá investor ten nejklidnější možný cihlový dům.

POZOR! JEDINEČNÁ LETNÍ AKCE: UŠETŘÍTE AŽ 100 TISÍC KORUN

Společnost Wieneberger nyní přichází s jedinečnou letní akcí, která potěší všechny stavitele. Nyní bude možné koupit broušené akustické cihly Porotherm AKU PROFI za cenu BĚŽNÝCH akustických cihel Profi. Nákupem AKU PROFI pro váš rodinný dům můžete ušetřit až 100 tisíc korun. Tato jedinečná akce se už nebude opakovat!

Co nyní získáte? ZDARMA akustické cihly Porotherm AKU PROFI, o 50 % tišší bydlení, o 50 % vyšší pevnost cihly. Navíc získáte ještě zvýšení stability vnitřního klima.

Když si objednáte jednovrstvé zdivo pro stavbu svého rodinného domu, místo obvyklých standardních cihel získáte akustické cihly, a to za stejnou cenu jako standardní cihly.

Přijměte výzvu a udělejte svou stavbu skutečně výjimečnou a zdravější s akustickými cihlami AKU Profi od Wienerberger! Stačí vyplnit jednoduchý registrační formulář na našem webu http://www.wienerberger.cz/akce-porotherm a tato akce je vaše.

AKCE PLATÍ pouze do 30. září 2023.

Porotherm AKU Profi

Akustické cihly Porotherm AKU Profi se pyšní výbornou ochranou proti hluku, vysokou pevností a možností rychlého zdění na tenkovrstvou maltu. Technologie skládání broušených cihel, kterou používá Wienerberger, řeší i styčné spáry mezi cihlami – cihly jsou opatřeny systémem per a drážek bez kapes pro vyplnění zdicí maltou, která se při provádění zdiva z broušených cihel nepoužívá. Jsou o 30 % pevnější než běžné cihly, dvakrát lépe se do nich kotví a eliminují o 3 až 7 dB více nežádoucího hluku. Wienerberger proto garantuje, že zajistí o 50 % klidnější domov, pokud investor použije na obvodové stěny jednovrstvé zdivo Porotherm. Akustické cihly se dodávají ve čtyřech variantách tloušťky a nyní se dají díky speciální nabídce pořídit za stejnou cenu jako klasické zdivo.

www.porotherm.cz

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY