Letem světem BigMatem

Známe vítěze prestižní architektonické soutěže BMIAA roku 2023!

  ČTENÍ NA 3 MIN.  |  24.11.2023

Minulý pátek 17.11 došlo při slavnostním ceremoniálu ve městě Sevilla k odhalení absolutních výherců soutěže BigMat International Architecture Award 2023. Odborná porota vybrala nejprve z více jak tisíce přihlášených projektů čtrnáct finalistů a z nich následně hlavní výherce ve dvou kategoriích. Velkou cenu za architekturu BMIAA’23 obdržel Rybí trh v Roquetas de Mar ve Španělsku od Estudio ACTA a Velká cena BMIAA’23 za rezidenční architektonické díla malých rozměrů byla udělena stavbě Casa no Tâmega z Portugalska, jejímiž autory jsou Hugo Ferreira a Nuno Melo Sousa.

Rybí trh zahalený v měkkém plachtoví

Rybí trh v Roquetas architektonicky vyniká hned v několika ohledech. Inovativní stavba vdechla přístavu s množstvím staré zástavby nový život, blízkost hradu Santa Ana určila její polohu i výšku, aby neutrpěl vizuální vztah mezi historickou dominantou a krajinou. První patro je podřízené funkci, jednotlivé zóny na sebe navazují přesně podle logiky zpracování – od příjezdu ryby z moře do přístavu, až po její odjezd v kamionu. Srdcem budovy je aukční síň, která prostupuje až do druhého patra, ve kterém se nachází restaurace, kanceláře i další potřebné zázemí. Celý proces zpracování ryb je prezentován zcela transparentně tak, aby se návštěvníci mohli o kvalitě přesvědčit na vlastní oči. Vizuálně a materiálově je budova poctou moři a rybaření – měkké křivky, struktura plachty, sítě, lan, apod. Budova má trojité vzestupné dělení, přízemí je z robustního železobetonu, ten nese subtilní ocelovou konstrukci, přes kterou je napnutá průsvitná textilní plachta s různými stupni perforování. 

Betonová socha mezi balvany

Betonový monolit rodinného domu je usazen ve velmi divoké krajině rozlehlého pozemku, který se nachází v blízkosti řeky Tâmega. Umístěn v průrvě, kterou vytvořila voda, stékající při dešti po svahu dolů, mezi nahodile rozházenými balvany. Šedou masu horizontálního kvádru zjemňuje struktura otištěného borovicového obkladu, kterou prostupují světle modré výplně otvorů různých tvarů a velikostí. V domě najdeme čtyři ložnice a společenskou část s kuchyní a obývacím pokojem, důležitým doplňkem je venkovní terasa a bazén. Privátní část půdorysu je od té společenské oddělena schodištěm, umístěným v betonové podnoži, o kterou se dům, vizuálně rozepřený v terénní průrvě, „opírá“. Minimalismus a surová strohost se propisují i do interiéru, z velké části tvořeného pohledovým betonem. Dům je ve své podstatě sochou, dotvářející divokou portugalskou krajinu.

BMIAA´2023 letos již pošesté!

Soutěž BigMat International Architecture Award pořádá skupina BigMat s cílem upozornit na architektonická díla, která významným způsobem přispěla k soudobé architektonické kultuře. Vyhlašuje ji každé dva roky. Počínaje tímto ročníkem navíc přibyla k Velké ceně za architekturu ještě druhá kategorie pro projekty drobné rezidenční architektury. Přihlásit se mohli autoři děl ze všech členských zemí, tedy z Belgie, České republiky, Slovenska, Francie, Itálie, Portugalska a Španělska. Z těch odborná porota, tvořená také z vítězů minulých ročníků, vybrala z každé země finalisty pro obě kategorie, kteří postoupili do dalšího kola a navíc si odnesli Národní cenu za architekturu s finančním ohodnocením 1 500 EUR. Finanční odměna pro oba hlavní vítěze činila 30 000 EUR.

DALŠÍ ČLÁNKY