Letem světem BigMatem

Staviva Barvy s.r.o. Boršov nad Vltavou

  ČTENÍ NA 7 MIN.  |  26.2.2023

Staviva Barvy Boršov nad Vltavou se nachází sedm kilometrů jižně od Českých Budějovic, přímo na křižovatce státní silnice E55 vedoucí z Českých Budějovic až do Dolního Dvořiště. Již několik let zde mají strategické místo stavebniny Martina Kohouta, člena BigMat od roku 2020. Boršov nad Vltavou je známé místo, především mezi rybáři svým trofejním pstruhařským úsekem. V tento zimní čas pruty zůstaly doma, a tak jsme si přijeli popovídat s majitelem stavebnin panem Martinem.

Jak jste se stal prodejcem stavebních materiálů?

Než jsem v roce 2015 založil stavebniny, působil jsem jako obchodní zástupce u několika výrobců stavebních materiálů. Díky své praxi, zkušenostem a dobrými vztahy s majiteli jsem získal i kontakty na stavební firmy a navázal tak na budoucí spolupráci.  Jednoho dne jsem se rozhodl podnikat sám na sebe. Věděl jsem možná rizika, ale rozhodl jsem se, že už nechci mít nadřízené nad sebou a chtěl jsem jít svou cestou sám za sebe. Shodou okolností bydlím nedaleko Boršova nad Vltavou.  Místo, kde se zrovna nacházíme, jsem dobře znal. Dříve se zde nacházelo zahradnictví a náhoda tomu chtěla, že v ten správný okamžik se zde uvolnilo místo. Jelikož jsem jezdil často kolem, rozhodl jsem se, že je to pro stavebniny a mé plány skvělé místo. Je zde dobrá dostupnost pro auta a také pro kamiony. Místo se také nachází přímo u hlavní silnice. Oslovil jsem majitele objektu a v létě 2015 jsem začal plnit své představy. Nachází se zde prodejna s venkovní plochou, na které jsme později přistavěli novou skladovou halu. Celkově tady máme přes 3300 m2 a z toho krytá prodejna má plochu 300 m2.

V názvu firmy máte napsáno staviva barvy. Chápu dobře, že nabízíte míchání barev?

Ano, mícháme vnitřní a fasádní barvy, lazury na dřevo, fasádní a mozaikové omítky. Naším cílem je pokud možno vyhovět každému na počkání. Provozní doba je od pondělí do soboty celoroční a dubna do září máme otevřeno i v neděli dopoledne, což zákazníci oceňují. Jezdí k nám zákazníci z Českého Krumlova, nebo také z Kaplice, kde otevřeno není. K nám je to blíže než dál do Českých Budějovic. 

Které konkrétní značky barev preferujete, nebo jich je víc?

Ze začátku jsme spolupracovali jen se Stachemou, postupně přidávali další výrobce Rokospol, Caparol a nejnověji je to Düfa, což je německý výrobce.

Jaký je dnes vůbec trend v barvách?

Mnohé se změnilo. Ze začátku jsme míchali pastelové barvy, nyní jsou žádané přírodní a šedé odstíny. Na těchto barvách není téměř vidět prach, takže vypadají dlouho dobře. Prodáváme jen silikonové barvy, které jsou omyvatelné a lépe odolávají UV záření, takže po čase nevyblednou. Populární jsou pak v kombinaci s antracitovými okny a černou střechou.

Máte v blízkosti krajské město a tudíž mnoho konkurentů, jak se vám tady mezi nimi žije?

Máte pravdu, stavebnin a podobných tomu firem se v okolí nachází více. Vlastně úplně všechny velké konkurenční firmy. My se snažíme vyjít nejen v nabídce zboží, ale také především k přístupu k zákazníkovi. Snažíme se být velmi vstřícní, což většina zákazníků kvituje pozitivně a tak se k nám rádi vrací. Snažíme se je přilákat i na doplňkové služby. Například na jaře a v létě prodáváme zahradnické substráty a zboží kolem zahrady, jelikož mnoho lidí si pamatuje toto místo, právě jako zahradnictví a tudíž se k nám zákazníci rádi vrací, protože je máme k dispozici. Nabízíme také volně ložený písek, stavební drtě a mulčovací kůru.

Čím se ještě lišíte od konkurence, nebo čím se můžete navíc pochlubit?

Máme zajímavou spolupráci s CS-Betonem, protože ostatní firmy v okolí mají na skladě hlavně Best. Celkově prodáváme výrobce, které konkurence v okolí nenabízí.

Když se zeptám na ostatní stavební sortiment?

Snažíme se, aby u nás našel zákazník všechno, co potřebuje k hrubé stavbě a suché výstavbě. Vedle toho mu nabídneme například nářadí, máme i půjčovnu nářadí. Specializujeme se na polskou značku Dedra, na kterou máme velmi dobré ohlasy. Je levnější, ale kvalitativně srovnatelná s dražší konkurencí.

Co jste očekával od vstupu do BigMatu a splnilo se vám to?

Za hlavní přínos považuji, že jsme se stali konkurenceschopní v cenách ve srovnání s velkými řetězci. To zřejmě platí pro většinu členů. Získali jsme také nové dodavatele, kteří o nás vůbec třeba nevěděli. Díky napojení na naši centrálu v Praze jsme navázali nové spolupráce. Takže ano, splnilo to naše očekávání.

V prodejně máte hodně produktů pod značkou BigMat, daří se vám s nimi u zákazníků?

Máme široký sortiment, jaký BigMat takto nabízí. Nemáme s materiály žádný problém, spíše naopak, u těchto výrobků je příznivější cena, dobrá kvalita a zákazníci to vítají.

Kdo je vaším typickým zákazníkem?

Jsou to především drobní řemeslníci, menší stavební firmy a pak koncoví zákazníci. Velké stavební firmy k nám jezdí, pokud staví někde poblíž v okolí. Ale většinou mají své dodavatele někde jinde. Mezi zákazníky převládají v současné době rekonstrukce, případně se dodělává to, co bylo již rozestavěno. Ale protože hypotéky vzrostly prudce nahoru, spousta lidí vyčkává a když nemusí, stavbu odkládá. Takový je dnes trend.

Když se ohlédnete za loňským rokem, byl pro vás úspěšný?

Celkově byl dobrý, protože byly rozdělány stavby, které bylo zapotřebí dokončit. Z pohledu obratu jsme byli ve srovnání s rokem předchozím zhruba na stejné úrovni, ale objemově jsme spadli, což vzhledem k vývoji cen bylo asi logické.

V loňském roce byl také nedostatek materiálu, hodně se hovořilo o oceli, cihlách, izolacích a dřevu. Co ale barvy?

V barvách problémy nebyly. Ale realizace přece jen vázly, protože fasády byly vázané na izolanty, na které se čekalo.  Proto se neprodávaly tolik ani barvy. Sortiment jsme ale měli neustále k dispozici. Z dnešního pohledu už se to srovnalo.

Jaké máte plány do budoucna?

Jsme zde omezení velikostí pozemku, takže o rozšíření ani neuvažujeme. Kolikrát přemýšlíme nad tím, zda nějaké nové zboží vůbec na prodejnu přijmout, jelikož místo je omezené. Můžeme k nabídce zboží nabídnout docela slušný vozový park – malou sklápěčku, rozvozovou dodávku, velké auto s rukou, vozík s nakládací lopatou a malý pásový bagr. Takže spíše, až bude potřeba, obnovíme některý z těchto nabízených strojů, nebo doplníme úplně něčím novým.

Máte skoro pořád otevřeno, jak vůbec relaxujete?

Často na své zahradě, ale rád relaxuji aktivně například jízdou na kole a lyžuji. Projíždíme Šumavu, kde to máme s rodinou rádi, nebo navštěvuji Rakousko, které je od nás nedaleko. Při sportu na horách a s lidmi, které mám rád, člověk relaxuje a vyčistí si hlavu.    

Děkuji za rozhovor

i.s.

DALŠÍ ČLÁNKY