Letem světem BigMatem

Stavebniny STABE GROUP s.r.o. se dál rozšiřují

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  16.8.2021

Loni v Bavorově jsme si dělali legraci z toho, že přejížděním z okresu do okresu sundáváme a nasazujeme roušky podle toho, kde se zrovna nacházíme a jaká opatření v daném okresu platí. Tak letos je to jednodušší, neboť v době psaní tohoto článku bychom mimo pracovní záležitosti vůbec neměli mezi okresy cestovat, natož bez roušky, vlastně respirátoru. Nechme ale Covid stranou, toho máme všichni víc než dost. V Bavorově vznikla firma Martina Beránka (STABE GROUP s.r.o.), která má aktuálně sedm provozoven.

Jsou to stavebniny v Bavorově, Netolicích, Volarech, Vimperku, Vodňanech a v Prachaticích 2x. Určitě stojí za připomínku, že v těsné blízkosti Netolic procházela demarkační čára, kterou jsme při exkurzi po firmě přejeli. Škoda jen, že ji „nepřejel“ kdysi generál George Patton. Martin Beránek představuje druhou generaci „prodeje stavebnin“ rodiny Beránků a pobočka v Bavorově je jeho „domácí“ záležitostí. Rozhovor vedeme v příjemné pohodě, kterou doplňují vynikající vanilkové věnečky. Takže bylo nebylo….

Co Vás přitáhlo ke stavebnictví?
Firmu založili moji rodiče už v roce 1991 a já do rodinného podniku s malou přestávkou naskočil hned po škole. Vedení firmy mi rodiče předali zhruba před 17 roky. Do té doby jsem procházel všemi profesemi a získával zkušenosti, takže dnes mne překvapí jen máloco. Teď máme s manželkou podobný úkol, předat časem firmu další generaci. Když se ale ohlédnu nazpátek, z původně pronajatých stavebnin jsme se vypracovali do pozice, kdy máme sedm vlastních poboček a jsme členy BigMatu od roku 2016.

Sedm poboček je zodpovědnost. Jak se daří?
Provozujeme jak malé stavebniny, kde máme jen prodejní buňku, tak pobočku, která má přes 500 metrů čtverečních prodejní plochy a venkovní sklad kolem 5000 metrů čtverečních. Od začátku jsme všeobecnými stavebninami, ve kterých najdete všechno potřebné pro běžnou stavařinu. Konkurence je všude a jen zákazník určí vítěze. Pro zajímavost, v Prachaticích žije zhruba deset tisíc obyvatel a jsou tu další tři prodejny stavebnin. To je snad česká rarita vzhledem k počtu obyvatel. Přesto jsme tu otevřeli nové moderní hobby centrum.

Umíte si ve všem poradit, když přijde zákazník s nějakým problémem?
Ano, od nás nikdy nesmí odejít zákazník s nepořízenou. Vzhledem k neustále se měnícím předpisům, parametrům a technologiím se může stát, že si s problémem v daném momentě nemusíme vědět rady, ale vždy víme kam a komu zavolat, aby nám pomohl.

To chce mít spolehlivé a vstřícné dodavatele. Jste v tomto ohledu spíš konzervativní?
Dodavatele si vybírám podle mnoha kritérií, ale profesionalita a kompetentnost je asi to nejdůležitější zejména v době, kdy na sebe musí všechno bezchybně navazovat. V historii se nám již několikrát stalo, že jsme na svých pobočkách pomáhali rozjet produkt společně s výrobcem a vše klapalo, jak mělo. Vytvořili jsme po produktu poptávku a všichni byli spokojení až do doby, kdy se podobné myšlenky chytil nějaký řetězec, který tomu samému produktu udělal medvědí službu a celou práci v podstatě degradoval. Takže i tato zkušenost je pro nás důležitá. Konzervativní jsem hodně, vím to, a netajím se s tím. Navždy si budu pamatovat například přístup výrobce cihel Porotherm, který nám pomohl v době krize. Tehdy zlevnil své výrobky a nám tyto slevy dorovnal na již naskladněné produkty. To bylo skutečně férové jednání. Na druhou stranu, někteří výrobci mající své priority jinde u mne podporu nenajdou.

Jaký je podle vašeho názoru zdejší region z pohledu stavebních prací a náročnosti zákazníků?
Největší procento zákazníků bych charakterizoval slovem nároční s bonusem nízké nákupní ceny. Když si vzpomenu na dobu před rokem 2000, to nám vystačila tužka a čtverečkovaný papír. Pro tašky do Kyjova jsme jezdili vlastním náklaďákem a cesta trvala dva dny, navíc bez vytížení. Dneska to už nepřipadá v úvahu. Všechno je třeba mít pečlivě propočítané a promyšlené bez možnosti omylu či chyby.

Do družstva BigMat jste vstoupili v roce 2016, co se u vás změnilo v té době?
Já to shrnu jednoduše. Na začátku podnikání jsme nakupovali stavební materiál od výrobců. Pak se ale obchodní politika výrobců změnila, a my museli začít nakupovat od konkurenčních řetězců, abychom, už jako noví členové BigMatu, mohli opět nakupovat přímo od výrobců. Možná to bude znít divně, ale než jsme vstoupili do BigMatu, byli jsme paradoxně více závislí, než je tomu nyní, jestli mi rozumíte. Někteří to totiž nedokážou stále pochopit. Naše rozhodování je pouze na našem svědomí.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Aktuálně řeším úplně nové stavebniny, které postavím na zelené louce, a současně stavební povolení na rekonstrukci naší pobočky ve Volarech. Takže se každopádně nenudíme.

To věřím. Máte nějaký volný čas?
Moc volného času opravdu nemám. Asi bych ho nejradši trávil hraním plážového volejbalu někde u moře…

■ Ivan Sklenář, foto autor

DALŠÍ ČLÁNKY