Letem světem BigMatem

Stavebniny ŠKB staví na serióznosti

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  18.8.2021

Je zamračeno a panuje docela pochmurné počasí. Po cestě jsou všude kolem zbytky sněhu, které kontrastují s černou oblohou. V nepříliš vzdáleném Novém Městě se chystá světový pohár v biatlonu, na který se nikdo nesmí přijet dívat. Jen v televizi. Při rozhovoru musíme mít roušky. Je to divná doba. Naším cílem jsou Letovice, kde sídlí jedna ze dvou poboček Stavebnin ŠKB. Přes možná poněkud „zamračený“ úvod naší cesty tu naopak panuje vlídná atmosféra. Jsme na návštěvě u Martina Šamšuly, jednoho z majitelů stavebnin, které se staly součástí BigMatu v roce 2016.

Jste tři společníci, podnikat jste začali poměrně brzo, ale teprve v roce 2004 jste založili společnost s ručením omezeným. Proč zrovna stavebnictví?
Bylo krátce po revoluci a my přemýšleli, co budeme dělat. Shodou okolností jsme se seznámili s majitelem menších stavebnin, jejichž vedoucí měl zdravotní problémy. Oni ale chtěli nějak pokračovat dál a tak slovo dalo slovo, a my jsme je převzali. Původní majitel měl ještě stavební firmu a tak jsme na začátku realizovali většinu obchodů právě pro něj. Pomalu jsme se rozkoukávali a zakázky začaly přibývat, až to došlo do okamžiku, kdy jsme potřebovali větší areál. Místní firma měla velké problémy, tak jsme od ní tento areál koupili a fungujeme zde dodnes. Měli jsme štěstí i v tom, že sem místní lidé byli naučení pro stavební materiál jezdit. Takže naše historie je protknutá souhrou mnoha náhod.

Dnes máte pobočky dvě – v Letovicích a Boskovicích. Jak jsou velké?
Naše pobočka v Letovicích má zhruba 3500 metrů čtverečních a v Boskovicích kolem 7000 metrů čtverečních. V Boskovicích máme menší prodejnu, ale větší venkovní plochu, a tady v Letovicích je tomu naopak. Obě prodejny nejsou daleko od sebe a tak se snažíme ty rozdíly mezi sebou kompenzovat. V podstatě pendlujeme každý den.

Jak jsem se dočetl, máte maloobchod i velkoobchod, jak si to mám představit?
Zásobovali jsme ještě jedny menší stavebniny, které nebyly naše, a tak vznikl velkoobchod. Celý tento business je nastaven na velikosti obratu. Čím je vyšší, tím máte lepší podmínky. Proto jsme se snažili maloobchod doplňovat velkoobchodem. V současné době však převládá maloobchod, což je logické, ale také složité, protože trh je hodně přebraný a republika malá. Málokdo pustí zákazníka, o kterém ví, že dobře platí. Na druhou stranu máme produkty, ve kterých jsme dobří a dokážeme zákazníkům nabídnout velmi dobré podmínky.

V čem jste lepší než konkurence?
Jsme silní především v omítkových směsích a v betonových výrobcích. Máme také hodně dobré služby, zejména dopravu. Myslím, že naší velkou devizou je přístup k zákazníkovi a serióznost. Sortiment máme široký a pokud zrovna nějaký materiál nemáme, seženeme ho. Každý byť sebemenší obchod je důležitý.

Lepší podmínky u dodavatelů, to byl asi hlavní důvod, proč jste v roce 2016 vstoupili do sítě BigMat, že? Nebyli jste nakonec zklamaní?
Přesně tak. V dnešní době stavebniny naší velikosti nemají na trhu prostor a možnost samostatné existence. Možná prostor, ale určitě ne profit. To jsme si uvědomili, a proto jsme vsadili na družstvo BigMat, které může konkurovat dalším třem silným hráčům. Zklamaní jsme nebyli. Já za sebe vidím jen samá pozitiva. A nejde zdaleka jen o lepší podmínky a nové kontakty. Velmi důležité jsou pro nás informace, které nám poskytuje centrála.

Jak jste se vy a vaši zákazníci vypořádali s určitou změnou identity firmy?
Budujete něco strašně dlouho. Je to vaše dítě. S kolegou jsme se s tím trochu prali, ale čím déle v BigMatu jsme, tak se s tím více a více srovnáváme. Jsme ale rádi, že v BigMatu máme každý stále hodně svobody.

Co byste v BigMatu změnil?
Vzhledem k tomu, že už je nás docela hodně a vyhraněných názorů je taky dost, bylo by ku prospěchu věci, abychom drželi při sobě, zejména v této nelehké době. Musíme se naučit více naslouchat tomu druhému.

Jak vnímáte současnou situaci a vývoj na trhu ve vašem regionu?
Loňská sezóna patřila mezi ty dobré. Ta letošní bude určitě jiná, to napověděl už začátek. Svou roli sehrálo také počasí, protože letos je na rozdíl od loňska pořádná zima. Máme ale indicie, že na rozdíl od strojírenství si stavebnictví v našem regionu stále vede slušně. Máme výhodu, že v Letovicích jsme sami a v Boskovicích se nám rovněž daří. Byl to tehdy dobrý tah. Máme mezi sebou sice konkurenta, ale každý máme svou klientelu a vzájemně si neškodíme.

Prozraďte mi, co je na prodeji stavebního materiálu vlastně zajímavé?
Je to práce s lidmi a to mě vždy motivovalo. Celý proces, ve kterém zákazníkovi něco prodáme, odvezeme a on je spokojený. To je asi to, co mne u této práce ještě drží.

Kdo je vaším typickým zákazníkem?
Dříve to byly hlavně stavební firmy. Dnes má převahu spíše koncový zákazník. Je to asi dané i tím, že v našem okolí není tolik hobby marketů jako jinde. Možná i to, že zákazníci vědí, že se na nás mohou spolehnout a že pro ně uděláme maximum.

Jaké máte plány do budoucna?
To je těžká otázka. Chceme vydržet co nejdéle, protože nás ta práce ještě uspokojuje. Jenže roky plynou a my nevíme, kdo by to po nás převzal. Mladá generace má jiné názory. Je dobré, že jsme na to dva, protože když jeden je z něčeho otrávený, táhne to ten druhý a naopak. Nedovedu si představit, že bych byl sám.

Jak se od všedních problémů odreagujete?
Mám rád veterány, hlavně motorky. Začínal jsem s klasickou Jawou „pérákem“, ale mám také „čezety“. Nejstarší je z roku 1939. Můj sen je jednou za dva roky restaurovat jednu motorku. Zatím jsem jich postavil pět, ale teď jsem měl tři roky pauzu. Svého času jsem rád rybařil, ale to už mne přešlo. Mám rád saunování, a protože jsou sauny zavřené, rozhodl jsem se, že si letos postavím vlastní saunu. Takže pořád je co dělat.

Děkujeme za rozhovor.
■ Ivan Sklenář

DALŠÍ ČLÁNKY