Letem světem BigMatem

Stavebniny BUŠUDO

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  5.3.2022

Město Votice patří do Středočeského kraje a leží zhruba 20 km jižně od Benešova a 20 km východně od Sedlčan. Dominantou města je barokní kostel sv. Václava s vyhlídkovou věží Václavkou. Pod kostelem se nachází také svatováclavský pomník se zástupem blanických rytířů. Necelý kilometr západním směrem od kostela najdete firmu BUŠUDO, s.r.o., respektive stavebniny patřící do družstva BigMat. BUŠUDO založili tři společníci Josef Budil, Václav Šustr a Petr Douša. Stavebniny dnes využívají kolem 4300 m2 prodejní plochy a z toho 1450 m2 tvoří sklady a prodejna. V prvním roce činil obrat firmy o třech zaměstnancích 13 milionů a v loňském roce to bylo 58 milionů se šesti zaměstnanci. Jaké to je podnikat zrovna ve Voticích, na to jsme se zajeli zeptat jednoho z jednatelů firmy Pavla Budila.

Firma BUŠUDO vznikla v roce 1996 jako dceřiná společnost již existující stavební firmy Votická stavební spol. s r.o. Co bylo impulsem k tomuto kroku?                                  

Impulsem bylo snížení nákupních cen materiálů pro Votickou stavební a zároveň zjednodušení dostupnosti. To, že se rychle ujal i prodej dalším zákazníkům, bylo v počátku trochu překvapením, ale samozřejmě velice příjemným. 

Ve stavebnictví se pohybujete velmi dlouho. Které období bylo nejsložitější?

Z pohledu stavebnin jsme horší období měli v roce 2009 a pak v letech 2013 a 2014. Od té doby stále zvyšujeme obrat, a po vstupu do BigMatu v roce 2018 se toto zvyšování ještě zrychlilo, a to i navzdory současné covidové situaci.

V loňském roce stavebnictví čelilo celé řadě nečekaných překážek, především enormnímu nárůstu cen surovin a prodloužením dodacích lhůt některých komodit. Jak jste se s tím vypořádali?

Nějaká drastická opatření jsme zatím zavádět nemuseli. Snažíme se vždy s předstihem informovat o úpravě cen naše zákazníky, tím pádem to od nás vyžaduje pouze více komunikace a vzhledem k termínům dodávek i preciznější plánování. 

Změnilo se podle vašich zkušeností chování zákazníků za posledních 10 let?

Zákazníci jdou samozřejmě s dobou. Vyžadují spíše více kvalitních výrobků, jsou daleko lépe informováni o materiálech a k nám do stavebnin přicházejí již většinou s konkrétními požadavky, v ideálním případě i s projektem.  

Co vás na této práci baví a naopak co člověka přitom štve nejvíce?

Vzhledem k tomu, že se každodenního provozu stavebnin v podstatě téměř neúčastním, tak bych v odpovědi na vaši otázku raději ocitoval našeho vedoucího stavebnin – pana Stárka: „Nejvíc mne baví být mezi lidmi, komunikovat s nimi, naslouchat jejich požadavkům a snažit se co nejlépe pomoci. Negativně vidím v poslední době hlavně velmi dlouhé dodací lhůty a neustálé a nekončící zdražování.“

V čem jste lepší, než konkurence, respektive čím se lišíte?

Myslím si, že naše výhoda proti konkurenci spočívá především v individuálním přístupu ke každému zákazníkovi a každé zakázce, byť je sebemenší. Vzhledem k tomu, že naši zaměstnanci mají i podíl na zisku firmy, tak je i jejich zájmem, aby měli spokojené a stále se vracející zákazníky.

Kromě klasického prodeje stavebního materiálu nabízíte zákazníkům také míchání barev, dopravu apod. Chystáte v nejbližší době něco nového?

Na rozšiřování sortimentu neustále pracujeme. Do budoucna bychom se chtěli zaměřit i na doplnění zboží v segmentu elektro a dnes již velmi oblíbeného AKU nářadí.

Do BigMatu jste vstoupili v roce 2018. Co vás k tomu přimělo?

Ke vstupu do BigMatu nás přiměla stále těžší možnost konkurovat velkým řetězcům, také nadšení a pozitivní zkušenosti bratrů Jiříků (majitelé Stavocentra FPS – Veselí nad Lužnicí – pozn. redaktora), kteří nás za BigMat oslovili. Myšlenka na sdružení nezávislých stavebnin nám dávala smysl.

V čem konkrétně spatřujete hlavní výhodu členství v BigMatu?

Rozhodně ve zvýšení nákupní síly a konkurenceschopnosti. Další výhodu spatřuji v získávání zkušeností a poznatků od dalších členů sdružení i v navazování nových velice užitečných kontaktů.

Vidíte naopak také nějaká negativa?

Při sdružení tak velkého počtu členů samozřejmě také často dochází k názorovým střetům a odlišnému pohledu na řešení problémů. Mně osobně vadí, pokud do věcných diskuzí začnou někteří členové vnášet přílišné emoce a osobní nevraživost vůči jiným členům. 

Jakou budoucnost vidíte před sebou ve stavebninách a co připravujete nového?

Věřím tomu, že díky členství v BigMatu budeme nadále schopni konkurovat velkým řetězcům, a současně rozvíjet naši činnost. Co se týká novinek, tak jak jsem již zmiňoval, rádi bychom rozšířili sortiment o elektro a aku nářadí.

Jak se díváte na společné brandy BigMatu s některými výrobci?

Společným brandům fandím a jsem přesvědčený, že to napomáhá zviditelnění BigMatu. Myslím si, že zákazníci si již pomalu zvykají na to, že na trhu se stavebním materiálem je další silný hráč.

Jaký je současný vztah původní stavební společnosti a stavebnin?

Obě firmy jsou stále majetkově a částečně i personálně propojeny. Votická stavební zároveň patří mezi největší odběratele materiálu z BUŠUDA. Sdílíme společně i vlastní areál, tím pádem je vzájemná spolupráce pohodlná a snadná.

Co děláte nejraději, když nejste v práci? Máte nějaké koníčky?

Mezi mé největší koníčky patří fotbal, rocková hudba a cestování. Jako celoživotní skalní fanoušek Slavie mám to štěstí, že v posledních letech mohu, díky formě Slavie, krásně propojovat fandění s cestováním po Evropě.

Děkujeme za rozhovor

is

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY