Letem světem BigMatem

Stavebniny B+D Litoměřice

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  8.7.2021

Pane Baudlere, vaše firma vstoupila do BigMatu v roce 2015. Od té doby se družstvo významně rozrostlo. Co vaše privátní firma, jak se jí v regionu Litoměřic daří? Musím říci, že se nám naše cíle daří plnit. Myslím, že lidé v našem regionu o nás ví, a to nejen díky nabídce našich materiálů a služeb, ale také díky podpoře...

Pane Baudlere, vaše firma vstoupila do BigMatu v roce 2015. Od té doby se družstvo významně rozrostlo. Co vaše privátní firma, jak se jí v regionu Litoměřic daří?

Musím říci, že se nám naše cíle daří plnit. Myslím, že lidé v našem regionu o nás ví, a to nejen díky nabídce našich materiálů a služeb, ale také díky podpoře místních sportovních klubů.

Jaké vidíte po 17 letech podnikání v oboru prodeje stavebních materiálů a služeb rozdíly v prodeji stavebních hmot tehdy a dnes? 

Vnímám to tak, že dříve byla rozhodujícím faktorem pouze cena, dnes je již zákazník náročnější. Požaduje především kvalitu, systémovost, příslušné služby, servis a osobní přístup. Tím neříkám, že cena roli nehraje, ale není již tím jediným rozhodujícím faktorem, podle kterého se zákazník řídí.

Při našem posledním rozhovoru jste hovořil o tom, že jste rozšířili služby a prodejní prostory. Například jste vybudovali koupelnové a podlahové studio, prodejnu spojovacího materiálu atd. Jaké oblasti se nejvíce daří a čím to podle vás je?

Vlastně jsem to již zmínil, je to především komplexnost a systémovost přidaných služeb. Kromě vámi jmenovaných služeb jsme v srpnu 2020 otevřeli také virtuální studio, ve kterém si naši zákazníci mohou v 3D rozměru projít například svůj budoucí rodinný dům, jeho okolí a přizpůsobit včas jejich projekt svým požadavkům. Zajímavou funkcí je například vsazení stavby podle GPS lokace do terénu a získání reálného pohledu na budoucí stavbu a její okolí.

Tak to je určitě zajímavé a inspirující i pro ostatní členy BigMatu.

Já si myslím, že v rámci našeho společenství se jednotliví členové inspirují navzájem. Sdílíme své zkušenosti a na jejich základě se nám všem daří nabídku našich služeb rozšiřovat a inovovat tím správným směrem.

Co ještě nového chystáte v nejbližší budoucnosti?

Kromě významného rozšíření prostor prodejny nyní ještě zpracováváme projekt na výstavbu nových jednacích prostor, kde bychom se našim zákazníkům mohli lépe individuálně věnovat.

V poslední době byl velký problém s nedostatkem pracovních sil, a to doslova napříč obory, stavebnictví samozřejmě nevyjímaje. Rozšiřováním služeb jste nutně musel doplňovat svůj tým o nové zaměstnance. Pokud jste měl podobné problémy, jak jste je řešil?

Ano, máte pravdu, najít nové kvalifikované zaměstnance není snadné, ale zatím se nám to daří. Doufám, že to nezakřiknu (úsměv). Musím říci, že při rozšiřování týmu jsme také využili služeb profesionálních personálních agentur, které nám s tímto úkolem značně pomohly.

Vrátím se ještě k vašim zákazníkům. Napříč republikou slýchám, že typickým zákazníkem člena BigMatu jsou malé a střední firmy operující v daném regionu, orientující se hlavně na rekonstrukce a výstavbu rodinných domů. Máte vy nějakého typického zákazníka?

Nemáme. Rádi u nás přivítáme zahrádkáře, chataře, stejně jako velkou stavební firmu. Co bychom chtěli ještě posílit, jsou dodávky do oblasti developerského segmentu. Nicméně se řídíme heslem, že i ten nejmenší zákazník je stejně důležitý jako ten veliký.

Letošní jaro bylo poznamenáno koronavirovou krizí, která pravděpodobně vyústí v krizi ekonomickou. Jaký to mělo zatím dopad na vaše podnikání a jak jste připraveni na následující období?

Koronavirovou krizi jsme zatím nepocítili, protože stavebnictví nebylo přímo pozastaveno a v tomto oboru navíc funguje určitá setrvačnost. Samozřejmě si uvědomujeme, že ekonomické dopady na obyvatelstvo musí postihnout v blízké budoucnosti i náš obor. Jedinou možnou cestou je udržení vysokého standardu nabízených služeb a hledání nových prodejních kanálů.

Jak jsme vás mohli poznat, zabýváte se mnoha různorodými činnostmi nejen ve firmě, ale i v družstvu BigMat, navíc jste velmi aktivní ve společenské odpovědnosti. Máte vůbec čas na nějaké své koníčky?

Bude to znít jako klišé, ale pravdou je, že moje práce je i mým koníčkem, ale samozřejmě nejde dělat jen prostý business. Máte pravdu, že člověk musí i občas „vypustit“. Protiváhou k náročnému podnikání je naše působení (moje a mé manželky) v Nadačním fondu BigMat. Tyto činnosti, které jsou na opačném pólu vůči podnikání, nás neuvěřitelně naplňují. Na další koníčky nám při naší šestičlenné rodině nezbývá mnoho času.

 

Děkujeme za rozhovor

Ivan Sklenář

 

DALŠÍ ČLÁNKY