Letem světem BigMatem

Podzimní novinky v sortimentu BigMat

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  9.9.2023

Stalo se již tradicí, že každý rok přibývají v sortimentu označeném brandem BigMat nové kvalitní materiály. Zákazníci si na ně již zvykli a v řadě regionů je dokonce preferují. Má to svůj logický důvod. Ten hlavní je výborný poměr ceny a kvality. V neposlední řadě tyto výrobky pomáhají vnímat značku BigMat jako solidního a vysoce odborného stavebního partnera. Co nového vás tedy na našich prodejnách čeká?

Jednosložková hydroizolace BigMat 5 kg

V prostorách namáhaných vlhkostí je nutné se s tímto faktem vypořádat. Vlhkost se stává v podstatě nepřítelem, kterému se snažíme za každou cenu čelit. Klasickým příkladem je vlhkost v koupelnách, kuchyních, saunách, wellness centrech apod. Extrémně důležité je ochránit konstrukci proti působení této vlhkosti. Základním prostředkem je správně provedená hydroizolace. Novinkou v sortimentu BigMat je hotová jednosložková polotekutá hydroizolace INTERIÉR s tixotropními vlastnostmi vyráběná na bázi polymerové disperze. V praxi to například znamená, že se velmi dobře aplikuje. Co je ale důležité? Po zaschnutí hydroizolačního nátěru se vytvoří vysoce elastický voděodolný nátěr, který výborně přilne k povrchu podkladu. Neobsahuje žádné organické látky.

Jednosložková hydroizolace INTERIÉR je vhodná pod keramické obklady a dlažbu, a jak sám název napovídá, je určena pouze do interiéru. Uplatnění najde tedy v koupelnách, kuchyních, ve sprchách, prádelnách, na toaletách, ve sklepích nebo třeba i v objektech společného stravování, apod. Dodávaná bude ve kbelících 5 kg. Protože se jedná o interiérovou hydroizolaci, nesmí zmrznout (ani při uskladnění). Aplikovat je možné při teplotách od 5 °C do 35 °C. Pro efektivní účinek je třeba počítat minimálně se dvěma nátěry. První nátěr schne 3 až 6 hodin, zatímco druhý 6 hodin.        

Před aplikací této hydroizolace musí být podklad ošetřen tak, aby byl suchý, čistý, nemastný a bez volných částic. Musí být samozřejmě soudržný a pevný. Hydroizolace se nanáší pomocí štětky nebo válečku. Před použitím je zapotřebí hmotu dobře promíchat. Neředí se. V případě, že dojde k nechtěnému znečištění nějaké plochy, je zapotřebí místo ihned vyčistit vodou. Další informace samozřejmě naleznete v technickém listě, který je možné stáhnout na našich stránkách.

Asfaltový penetrační lak BigMat 8 kg

Stavebnictví je v principu o spojování dvou různých materiálů a v mnoha četných případech je nutné tomuto procesu pomoci prostřednictvím penetračního nátěru. Mezi novinkami materiálů BigMat se nyní objevil asfaltový penetrační lak, který je určen pro nátěr betonových a ocelových podkladů, dále pro nátěr plechových a lepenkových krytin, eternitů, základových pásů, základů, podzemních částí stavby aj. Asfaltový penetrační lak je možné také použít pod hydroizolační nátěry na bázi organických asfaltů i jako samostatnou proti vlhkostní izolaci lehkého typu.

Jedná se o elastickou bitumenovou hmotu modifikovanou syntetickým kaučukem. Lak obsahuje chemické přísady umožňující hloubkovou penetraci a použití u mírně vlhkých podkladů. Asfaltový penetrační lak BigMat je schopen zakrýt mikrotrhliny a je odolný vůči vodě, slabým kyselinám a zásadám. 

Penetrační lak je snadno identifikovatelný, protože jeho barva je černá. Dodává se v kbelíku o hmotnosti 8 kg. Pro realizaci penetračního nátěru stačí jedna vrstva, pokud jej použijeme pro účely lehké hydroizolace, nátěry musí být minimálně dva. Zpracovává se při teplotách od 5 °C do 35 °C.

Zdicí tmel na pórobeton BigMat 25 kg

Systémovost je v poslední době charakteristickou vlastností stavebních postupů. Jde o to, že materiály, které vyvíjejí výrobci k určitému specifickému účelu, pak nejlépe slouží. Ideální je, používat materiál od stejného výrobce. Pak je zaručeno, že vše spolu bezvadně funguje. Při zdění pórobetonových tvárnic z Ytongu, Hebelu, Porfixu, H+H, apod. je zapotřebí mít po ruce lepicí tmel. Nově jej nabízí právě značka BigMat. Jedná se speciálně o Lepicí a zdicí tmel na pórobeton. Bude dodáván v klasickém 25 kg pytli. Lze jej používat pro venkovní i interiérové zdění, na lepení keramických cihel nebo pro vyspravování nerovností povrchů omítek, betonů či neomítnutých pórobetonových zdí.

Jedná se o suchou lepicí maltu na bázi šedého cementu. Obsahuje přírodní materiály jako jsou křemičité písky, cement a další přísady s velikostí středního zrna 0,7 mm. Suchá směs se smíchá s pitnou vodou (nejlépe vrtačkou s nástavcem), aby vznikla homogenní hladká hmota bez hrudek. Po rozmíchání se tmel nechá 5 až 10 minut odstát, potom se jen krátce promíchá a následně je možné zdít či tmelit. Tmel se nanáší zubovou stěrkou 3 mm (v případě přesných tvárnic) nebo 6 až 10 mm (nepřesné tvárnice). 

Doba zpracovatelnosti je velmi důležitá. Pohybuje se cca od 30 do 150 minut při teplotě 20 °C a vlhkosti 65 %. Spotřeba tmelu je přibližně 2,5 kg na m2 při tloušťce 3 mm.

Další informace naleznete také přímo v technickém listu, který je k dispozici na stránkách bigmat.cz

DALŠÍ ČLÁNKY