Letem světem BigMatem

Mezinárodní cena za architekturu BIMAA’23 hledá nejlepší architektonický projekt

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  27.1.2023

V letošním roce skupina BigMat International SA vyhlašuje již šestý ročník Mezinárodní ceny za architekturu s názvem „BigMat International Architecture Award´23“ (BIMAA’23), která se pořádá jednou za dva roky. Zúčastnit se mohou architekti ze všech zemí, ve kterých má BigMat zastoupení, v posledním ročníku byly v ČR oceněny dva projekty – revitalizace Pražské náplavky Prague Eyes od Petra Jandy (Brainwork) a novostavba dílen pro servis a údržbu velkých zemědělských vozů a strojů v Opatově White Shed od architektů z ATELIER 111 architekti s.r.o. Petr Janda letos zasedne v odborné porotě!

Skupina BigMat International SA, s centrálním sídlem v Lucemburku, má zastoupení v sedmi zemích – Belgie, Česká republika, Slovensko, Francie, Itálie, Portugalsko a Španělsko. Skupina byla založena v roce 1981 s cílem zajišťovat distribuci stavebních materiálů prostřednictvím sdružení nezávislých podnikatelů. Jejich Mezinárodní cena za architekturu vznikla ve Španělsku v roce 2005 a po třech ročnících se rozšířila i do ostatních zemí. Dnes se tak těší velké účasti. V zatím posledním ročníku, který proběhl v roce 2021, a který se konal u příležitosti 40. výročí založení skupiny BigMat International SA, bylo přihlášeno více jak 1000 projektů a hlavní prestižní ocenění získal v Paříži belgický architekt Xaveer de Geyter. Přihlásit své dílo do tohoto ročníku může každý zájemce již od 18. ledna!

BIGMAT: Chceme ocenit a přitáhnout pozornost k soudobé architektonické kultuře!

Soutěž se pořádá s cílem upozornit na architektonická díla, která významným způsobem přispěla k soudobé architektonické kultuře. Na velikosti přitom nezáleží – počínaje tímto ročníkem skupina BigMat rozhodla udělit hned dvě hlavní ceny v hodnotě 30 tisíc euro. Jednu pro projekty drobné rezidenční architektury, které zvýšily kvalitu života obyvatelům v Belgii, České republice, na Slovensku, ve Francii, Itálii, Portugalsku a Španělsku, a druhou pro ostatní architektonická díla. V každé ze sedmi zemí bude proto udělena Národní cena za rezidenční architektonická díla menších rozměrů (cena 1 500 euro) a další Národní cena za architekturu (cena 1 500 euro), ze kterých pak vzejdou dva hlavní vítězové. Uděluje se ještě jedna zvláštní cena pro mladé architekty (1 500 euro). Přihlášený architekt (nebo alespoň jeden, pokud je autorů více), musí sídlit v jedné ze sedmi zemí, přihlašované dílo realizované mezi 1. lednem 2019 a 1. lednem 2023, pak musí být v dané zemi vytvořené. Nemohou soutěžit díla oceněná v minulých ročnících a architekt (studio), který získal hlavní cenu BMIAA v uplynulých letech, nemůže přihlásit žádný svůj projekt. Jinak je počet přihlášených projektů od jednoho autora neomezený. 

V porotě zasedne i Petr Janda, držitel Národní ceny BMIAA´21

Porota bude složena z uznávaných odborníků z účastnících se zemí. Hlasujícími členy bude David Van Severen (Office Kersten Geers David Van Severen) za Belgii, Petr Janda (Brainwork) za Českou republiku a Slovensko, Gilles Delalex (Muoto Architecture Studio) za Francii, Enrico Molteni za Itálii, Nuno Brandão Costa za Portugalsko a Ángela García de Paredes (Paredes Pedrosa Arquitectos) za Španělsko.

Odborná porota vybere nejprve 10 finalistů z každé kategorie a každé země a následně pak 14 vítězných projektů. Vyhlášení dvou hlavních cen pak proběhne při slavnostním ceremoniálu u příležitosti Výročního sympózia skupiny BigMat International v některém z evropských měst v listopadu 2023.

NOVÁ ŠANCE PRO ARCHITEKTY

Zápis a prezentace projektů začne ve středu 18. ledna 2023 a skončí ve čtvrtek 27. dubna 2023 ve 23:59 hodin. Přihlaste své dílo i vy, aby se mohlo utkat s tuzemskou konkurencí!

Předložení dokumentace pro první fázi Ceny BMIAA 23 spočívá v digitálním odeslání s veškerými informacemi potřebnými pro pochopení projektu.

Dokumentace se podává elektronicky, v oddíle „REGISTRACE PROJEKTŮ“ digitální platformy: www.architectureaward.bigmat.com.

 

DALŠÍ ČLÁNKY