Letem světem BigMatem

Firma Stapox slaví v letošním roce 15 let

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  5.12.2021

Velké Bílovice se nacházejí na jihu Velkopavlovické vinařské oblasti. Najdete tu více než 750 hektarů vinic. Je zajímavé, že se jedná o nejteplejší místo v České republice, což je důvod, proč se tady vínu daří. Koneckonců vinných sklepů je ve Velkých Bílovicích přes 650. Spoustu vinařství znamená také mnoho příležitostí pro stavební firmy a prodejce stavebního materiálu. Jsme proto ve firmě Stapox VB s.r.o., která je členem BigMatu od roku 2017, a povídáme si s majitelem Antonínem Slámou.

Čím vás oslovilo stavebnictví, respektive obchod se stavebním materiálem?

K oboru jsem měl vztah a naskytla se příležitost otevřít si vlastní prodejnu. Ve stavebninách nyní pracuji přes dvacet let. Tehdy jsem začínal jako fyzická osoba a následně jsem založil společnost s ručením omezeným. V letošním roce slavíme 15leté výročí. Na začátku podnikání jsme byli limitováni velikostí pozemku, který byl pro potřeby stavebnin malý a trvalo nám dlouhou dobu plochu rozšířit. V roce 2016 jsme se dočkali změny územního plánu a hned v následujícím roce jsme mohli zvětšit skladovou plochu a vstoupili jsme do BigMatu. To byl zásadní impuls, kterým se vše změnilo, a naše podnikání začalo dávat větší smysl.

Počítáte s dalším rozšiřováním do budoucna?

Řadu let jsme fungovali na malém pozemku a to se nám podařilo vyřešit. Nyní je naším cílem postavit halu pro možnost rozšíření nabídky. Venkovní skladová plocha je v současné době pro potřeby skladování paletového sortimentu dostatečná. Problém máme naopak u výrobků vyžadujících „suché“ skladování, které potřebujeme naskladňovat ve větším množství. Nutnost haly potvrdil i letošní specifický rok s nedostatkem materiálu.  

 

Jak se lišíte od konkurence a čím jste atraktivní pro své zákazníky?

V jedné oblasti se určitě odlišujeme – je to výroba hašeného vápna. Hašené vápno dodáváme firmám, které se specializují na renovaci historických památek s dlouhodobou tradicí používání hašeného vápna. Jako příklad bych zmínil opravu fasády státního zámku Lednice. Naši atraktivitu vidím ve službách i přístupu k zákazníkům. Od vstupu do BigMatu taky v pestrosti a dostupnosti materiálu.

Jak jste přišel na nápad vyrábět hašené vápno?

V Bílovicích má výroba hašeného vápna mnohaletou tradici. Podařilo se nám na ni navázat a v dnešní době i udržet. Výrobu máme již zmechanizovanou s velkým důrazem na bezpečnost.

Kdo je vaším typickým zákazníkem?

Z větší části jsou to privátní investoři ale i stavební firmy. Výstavba u nás i v okolních obcích je ovlivněna dostupností nových stavebních pozemků. Samozřejmě se řeší i rekonstrukce objektů. Velkou výhodu vidím v umístění naší prodejny uprostřed vinařského kraje, který má potenciál jak v nové výstavbě, tak v rekonstrukcích původních objektů v souvislosti s rozvíjející se turistikou.

Jak se díváte na současný trend BigMatu?

Pro mne je BigMat obrovským přínosem. Podporuji nové věci, které se realizují nebo připravují. Je skvělé, že se nemusím věnovat mnoha věcem a mohu se soustředit hlavně na obchod. Mluvím o datovém skladu, centrálním webu apod. Před vstupem do BigMatu jsem nic podobného nezažil. Všechny informace se složitě a těžce sháněly. Dnes díky činnosti BigMatu jsou dostupné kdykoli.

Letošní rok je poznamenán nedostatkem stavebního materiálu, jak jste se s tím vypořádali a máte problémy v tomto ohledu?

Využíváme informace, které máme k dispozici z centrály BigMatu, od obchodních zástupců i ze stavebního trhu. Přesto je to v poslední době adrenalinová disciplína.

Nacházíte se nedaleko tornádem postižených obcí. Spolupracujete s nimi?

Samozřejmě spolupracujeme. Pomáhali jsme od samého začátku s naší technikou a následně i se zajištěním dodávek materiálu. Tady bych chtěl poděkovat všem obchodním zástupcům, kteří nám pomáhali přednostně plnit dodávky stavebního materiálu a byli ochotni komunikovat i po pracovní době. Pro mne byla živelná pohroma nová zkušenost. Nic podobného jsem v životě nezažil. Viděl jsem tam nejrůznější příběhy lidí a ke každému jsme přistupovali individuálně. V dané situaci jsme nehleděli na pracovní dobu, a když už jsme účtovali služby, tak jen v režijních nákladech. Základní stavební materiál na opravu jsme měli na skladě díky podpoře výrobců, problém nám v dané době dělaly střešní tašky. I to se nám nakonec podařilo pro naše zákazníky zajistit.

Co se týká rozvoje firmy, máte nějaké další konkrétní plány?

Určitou představu mám, ale jak jsem již říkal, prioritou je nová hala. Potom se můžeme bavit o něčem dalším.

Čím se zabavíte, když zrovna nejste v práci?

Máme tady krásný vinařský kraj, Lednicko-Valtický areál je v sousedství, rád vyrážím na kole do přírody.  

 

is

DALŠÍ ČLÁNKY