Letem světem BigMatem

Dřevostavby v roce 2021

  ČTENÍ NA 2 MIN.  |  26.2.2022

Rok 2021 vstoupí do historie stavebnictví jako rok neočekávaných událostí. Začátek byl poznamenán covidovými problémy a lockdowny, které mimo jiné vedly k tomu, že se zpozdilo vydávání stavebních povolení. Tím se zpomalila i stavební výroba a posouvaly se termíny. Následně nastal velký problém s nedostatkem materiálů, zejména dřeva a oceli, ale později se přidaly i další komodity. To, co následovalo, bylo jen logické vyústění. Enormní nárůst cen. Nicméně stavební výroba i tak pokračovala relativně dobře. Segment dřevostaveb si udržel svůj stabilní podíl, který činí okolo 15 % ze všech postavených rodinných domů (dle vyhodnocení ČSÚ).

Ze statistik ADMD (Asociace dodavatelů montovaných domů) vyplývá, že v roce 2021 se v Čechách postavilo celkem 378 staveb formou zakázky na klíč, což je o 4 % víc než v roce 2020, a dalších 116 domů do fáze hrubé stavby (zde pokles o 15 %). Je zajímavé, že nejvíce bylo postaveno bungalovů, konkrétně 322. V českých zemích tradičně převládají difuzně otevřené stavby (53 %). Statistiky členů ADMD rovněž ukazují, že průměrná cena bungalovu na klíč byla v roce 2021 okolo 3,7 milionu Kč (u patrového domu o cca milion navíc) a průměrná délka stavby byla 4,2 měsíce. Podle slov ředitelky ADMD Lenky Trandové stoupá zájem o systémové řešení domů, to znamená zejména o prefabrikované stavby připravované komponentně v továrně. Lidé těmto dodavatelům více věří a v této souvislosti vyžadují větší propracovanost, než tomu bylo ještě před několika roky. Na druhou stranu se setkáváme s určitými problémy z pohledu kvality, zejména u nově vznikajících firem, které jsou často prezentovány v médiích, ale nemají za sebou potřebné reference. Zákazník vlastně nemá moc možností ověřit si kvalitu, neboť ji nikdo neposuzuje. Ani stavební úřad. Proto je užitečné zajímat se o to, co ta určitá firma již postavila, zajímat se o vydané certifikáty dodavatelů materiálů respektive systémů, protože ty jsou určitým vodítkem.

Cenový rozdíl mezi zděným domem a kvalitní dřevostavbou je v současné době již minimální. Také proto roste důraz na kvalitu systému i provedenou práci. Prosazují se čím dál víc materiály s přidanou hodnotou. Stavebníci samozřejmě oceňují rychlost stavby, ale také skutečnost, že u dřevostaveb je předem jasný harmonogram realizace, který se zejména u prefabrikovaných konstrukcí nemění, což je pro stavebníka pozitivní. Nechme se překvapit, jak se povede dřevostavbám v letošním roce.

 

DALŠÍ ČLÁNKY