Dodavatelé a partneři

Začněte stavět PRÁVĚ TEĎ! Proč?

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  18.9.2023

Stavebnictví bylo v první půlce tohoto roku v útlumu. Důvody byly zřejmé – vysoká inflace, rostoucí ceny stavebních materiálů, vysoké úrokové sazby hypoték a přísné podmínky pro jejich udělování, ale i astronomické ceny energií. Teď ale přichází období stabilizace. Protože vytíženost stavebních firem poklesla za uplynulého třičtvrtě roku o 5 procent, mají nyní více času a kapacity. Když toho využijete, dostane se vám nadstandardního individuálního přístupu a kratších dodacích lhůt! Navíc se otevírají další možnosti pro získání dotací.

První půlka roku 2023 nebyla pro stavebnictví zrovna příjemná – koneckonců žádostí o udělení stavebního povolení bylo o 33 % méně, než v předchozím roce! S letními měsíci se ale začalo blýskat na lepší časy. A právě proto se teď nacházíme v přelomovém období, kdy se nenaplněné kapacity stavebních firem a výrobců stavebních materiálů začnou pomalu ale jistě překlápět zpátky. A s největší pravděpodobností bude poptávek nadstandardní množství, protože mnozí investoři pouze vyčkávali, až se situace vrátí do starých kolejí. Růst se zastavil a očekává se pokles, ten ale nebude až tak instantní. „Signály z trhu s ohledem na meziroční růst výrobních nákladů, jsou zřejmé – materiály výrazně levnější už nebudou, a to ani s výhledem do roku 2024,“ potvrzuje Ing. Kamil Jeřábek, generální ředitel Wienerberger s.r.o. 

Ceny energií i úrokové sazby hypoték budou výhledově klesat

Energie dosáhly svého vrcholu už před nějakou dobou. Výhled do budoucna je navíc velmi optimistický, mělo by postupně docházet k dalšímu poklesu. Výhledově by měly klesat i úrokové sazby hypoték, hlavě ale ČNB rozhodla o zmírnění omezujících podmínek pro zájemce o ně. Česká republika se aktuálně držela na žebříčku nejpřísnějších podmínek pro získání hypotečního úvěru v Evropě hodně vysoko, bude ale lépe. Nyní je nově například možné získat hypoteční úvěr i pro osoby, které splácí více půjček. Navíc rozdíl mezi aktuální inflací a výší úroku průměrné hypotéky je nyní okolo 9 % a i když se 6% úrok u hypotečního úvěru může zdát velmi vysoký, peníze teď ztrácení hodnotu více než dvojnásobnou rychlostí. Oproti tomu za posledních 9 let vzrostly ceny rodinných domů v Praze o neuvěřitelných 125 % a výhledy do budoucna nenaznačují tomu, že by mělo dojít k výraznému poklesu. Uložit peníze do nemovitosti je tak jistou pojistkou, že úspory nebudou ztrácet na hodnotě. 

Nová vlna dotací už v průběhu září!

Skončily dotační prázdniny a v průběhu září dojde k novému příjmu žádostí programů Nová zelená úsporám (NZÚ) a NZÚ Light, které poskytuje Ministerstvo životního prostředí. Aktualizované znění obou dotačních titulů prošlo určitými úpravami, hlavní pilíře ale zůstaly zachovány. Uvažuje se navíc o otevření dalšího, mírně kontroverzního dotačního titulu Oprav dům po babičce. Nová etapa dotací je nejen více přístupná, ale umožňuje získat také dosud rekordní finanční podporu – až 2 000 000 Kč na stavbu domu nebo jeho rekonstrukci, a to zejména na řádné zateplení a technologie, přispívající ke snižování energetické náročnosti domu.

Postav dům rychleji a lépe

Jak už bylo zmiňováno na začátku, dostupnost stavebních materiálů a plynulost zásobování je nyní velkým benefitem, který bude provázet rozjíždějící se zakázky. Ceny stavebních materiálů se stabilizovaly, některé jsou dokonce levnější, ale cenový pokles určitě nebude plošný. Protože stavební firmy napříč celým trhem prošly v uplynulých měsících velmi nestabilním obdobím, jsou více než dobře připraveny vrhnout se do nových projektů. „Cílem Wienerbergeru je na trh dodávat nejen kompletní portfolio stávajících produktů a služeb, ale být také lídrem v inovacích, které jsou budoucností v segmentu stavebnictví,“ potvrzuje Ing. Kamil Jeřábek. Žhavou novinkou je například zdicí robot, který bude od podzimu pomáhat na stavbách a do konce roku dojde k zahájení jeho sériové výroby. „Blíží se také uvedení dlouho očekávaného revolučního řešení pro ploché střechy, bílé fólie Leadax ze stoprocentního recyklátu,“ doplňuje Jeřábek. Wienerberger bude také nadále budovat větší povědomí o výhodách jednovrstvého zdění a pokračovat v přesvědčování stavebníků, že s pořádnou cihlou jedna vrstva stačí. 

Prohlédněte si video o situaci na trhu - ZDE

 ski

DALŠÍ ČLÁNKY