Dodavatelé a partneři

Rychle a jednoduše - suchá plovoucí podlaha s podsypem z Liaporu

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  10.4.2022

Zásadní výhodou všech suchých procesů ve stavebnictví je rychlost realizace. V případě suchých plovoucích podlah navíc i nízká hmotnost. Místo klasické betonové mazaniny vytváříme pevný a rovný podklad pomocí podsypu z keramického kameniva Liapor. Získáme tak velice rychle moderní konstrukci s dobrou tepelnou izolací a vynikajícími akustickými vlastnostmi.

Podlaha, která „plave“

Keramzit, tedy lehké keramické kamenivo Liapor, vyrobené z expandovaného jílu malé frakce (od 1 do 4 mm) se aplikuje na nosnou konstrukci stropu jako vyrovnávací a zároveň izolační vrstva. V případě dřevěných stropů je však nutné nejprve celoplošně položit separační geotextilii. U betonových podkladů není separační fólie nutná. Takto vytvořený podsyp je pevný, lehký, dobře tepelně i akusticky izolační. Protože další vrstva sestávající ze sádrokartonových nebo sádrovláknitých desek je na podsypu pouze položená, bez kotvení k podkladu, podlaha je svou povahou plovoucí.

Rychlá realizace bez čekání

Podsyp z keramického kameniva Liapor je velice lehký a zatěžuje tak konstrukci stropu o mnoho méně, než klasická betonová mazanina. Díky malé velikosti jednotlivých zrn vyplní Liapor snadno všechny nerovnosti. Vytvoří se celistvý a rovnoměrný podklad.  Velkou výhodou je rychlý a zcela suchý proces pokládky, díky kterému se realizace obejde bez kapky vody. Není proto třeba počítat s časem pro vysychání, protože podlaha je pochozí okamžitě po dokončení. Nízká hmotnost podsypu je velkou výhodou i při manipulaci s materiálem, který je dodáván v praktických 50 l pytlích, vhodných pro snadný transport i do vyšších podlaží. Ukládání, urovnání a hutnění Liaporu do požadované výšky se provádí pouze ručně, s pomocí obvykle hliníkových stahovacích latí, hladítek a vodováhy v minimální výšce 20 mm a doporučené maximální výšce 100 mm (v jedné vrstvě). Je-li potřeba vyšší vrstva podsypu, je možné podsyp v polovině požadované výšky proložit jednou standardní sádrokartonovou deskou a dostat se tak na dvojnásobek maximální výšky. Pozor! Vždy je třeba nezapomenout na dilatační pásky nejlépe z kamenné vlny, které se kladou po obvodu místnosti na celou výšku skladby nové podlahy. Důvodem jsou akustické vlastnosti „plovoucí“ suché podlahy. Do vrstvy podsypu je možné také ukládat instalace, jen je třeba dodržet minimální krytí v horizontálním i vertikálním směru tloušťky 20 mm.

 

Sádrovláknité desky jen v jedné vrstvě

Na vyrovnaný podsyp z keramického kameniva se pokládají sádrokartonové nebo sádrovláknité podlahové desky o celkové doporučené tloušťce cca 25 mm. Sádrovláknité desky mají tu výhodu, že je stačí položit jen v jedné vrstvě. Jednou z používaných variant je sádrovláknitá deska Brio, silná 18 nebo 23 mm s vyfrézovanou polodrážkou, která zjednodušuje spojení dvou navazujících desek. Sádrovláknitá deska je stabilnější, tvrdší a odolnější v celé ploše, to znamená i u obvodu místnosti. U stěny je ale nutné polodrážku kvůli pevnosti odříznout. Desky se lepí v polodrážce speciálním lepidlem a pak se prošroubují k tomu určenými šrouby. Pokládka je velmi rychlá. Na takto připravenou podlahu je možné aplikovat finální nášlapnou vrstvu – například lino, parkety, keramickou dlažbu nebo vinylovou podlahu. Ta však vyžaduje perfektní rovinu, proto je nutné nejprve realizovat vyrovnání samonivelační vyrovnávací stěrkou. A vše je hotovo!

www.liapor.cz

 

DALŠÍ ČLÁNKY