Dodavatelé a partneři

Rychle a jednoduše: jednovrstvé zdivo Porotherm T

  ČTENÍ NA 2 MIN.  |  11.5.2023

Výběr zdícího materiálu pro výstavbu domu je klíčový pro kvalitu, životnost i energetickou úspornost. Právě poslední zmiňovaný parametr vedl v posledních letech k nutnosti dodatečného zateplení zděných objektů. To mělo za následek sice vylepšení izolačních parametrů, zase ale prodlužovalo a komplikovalo výstavbu. Společnost Wienerberger proto přinesla na trh jednovrstvou zdící variantu, která šetří čas a náklady, zároveň umožňuje návrat k bezproblémové svépomocné výstavbě a eliminuje riziko vzniku nejčastějších chyb.

Vrstvení stavebních konstrukcí mělo nepochybně svůj význam, pokrok jde ale neustále kupředu. Nabídnout na trh systém, který dokáže v jednom kroku zajistit téměř všechny funkce, které od obvodové stěny potřebujeme, byl tak logickým vyústěním mnoha let pečlivého vývoje. Cihelné bloky Porotherm T jsou plněny kamennou minerální vlnou, která si s pálenou cihlou rozumí víc než dobře. Zcela odpadá nutnost dodatečného zateplování (i při výstavbě pasivních domů), což vede nejen k úspoře místa – stěna může být subtilnější, ale i k úspoře pracnosti a času. A právě práce je dnes tou nejdražší komoditou. Tím pádem, i když je plněná cihla oproti duté dražší, celková cena domu vychází podstatně lépe.

Zjednodušené zdění eliminuje vznik chyb

Zdivo Porotherm T je možné zdít dvěma základními způsoby. Pro spojování cihel se používá tenkovrstvá malta nebo zdící pěna. Tenkovrstvá celoplošná malta Porotherm Profi se na cihly aplikuje ve vrstvě silné pouze 1 mm, zdící pěna Porotherm Dryfix.extra se nanáší z tuby pomocí aplikační pistole, výrazně urychluje zdění a také posouvá teplotní hranici aplikace až pod bod mrazu. Na hotovou stěnu se z interiéru aplikuje jednoduchá jednovrstvá omítka, ze strany exteriéru je pak nutná ta dvouvrstvá, popřípadě je možné stěnu obkládat zvoleným materiálem. Jednoznačnou výhodou masivních stěn je i dodatečné kotvení jakýchkoliv předmětů přímo do zdiva.

Přírodní materiály a zdravé vnitřní klima

Důležitým parametrem je nepochybně i vytvoření zdravého vnitřního prostředí. Vatové cihly jsou vyrobené z čistě přírodních materiálů – hlíny a kamenné vlny. Jsou přirozeně propustné pro vodní páry, takže uvnitř domu vytvářejí zdravé vnitřní prostředí. Masivní stěny také zabraňují častým výkyvům teplot, a to jak v zimě, tak v létě. V neposlední řadě je nutné zmínit životnost jednovrstvého zdiva, která značně převyšuje trvanlivost zateplovacího systému. Díky značné pevnosti a odolnosti v tlaku je tento způsob výstavby vhodný i pro vícepodlažní budovy.

Podrobné informace naleznete na POROTHERM T

 

DALŠÍ ČLÁNKY