Dodavatelé a partneři

Rychlá a spolehlivá penetrace ECO PRIM GRIP PLUS

  ČTENÍ NA 3 MIN.  |  1.4.2023

Penetrace je jeden z nejdůležitějších prvků souvrství, ve kterém dochází ke spojování dvou, většinou odlišných materiálů. Paradoxem je, že je současně také nejlevnější položkou v rozpočtu realizace. Což některé zpracovatele svádí k mylně představě, že na volbě penetrace až tak moc nezáleží. Právě opak je pravdou. Základním úkolem penetrace je sjednocení savosti povrchu podkladu před aplikací dalšího materiálu, například lepidla na obklady nebo třeba také omítky.

Jednou z posledních novinek stavební chemie provenience MAPEI je penetrace ECO PRIM GRIP PLUS, která je primárně určena ke sjednocení savosti hladkých savých i nesavých povrchů. Dodejme však, že není naopak určena pro extrémně porézní povrchy. Jejím velkým benefitem je univerzálnost a rychlost. Posuďte sami. Doba schnutí této penetrace je zajímavých 30 až 60 minut (při relativní vlhkosti 50 %). Použitelná je v interiéru i exteriéru na stěnách i na podlaze, kde po aplikaci zvyšuje přídržnost vyrovnávacích hmot, cementových lepidel nebo omítek.

Penetrace má šedou barvu, což umožní snadnou identifikaci již penetrovaného povrchu, a tak má řemeslník okamžitý přehled o rozsahu právě provedené práce. Ke komfortu aplikace přispívá i to, že je to materiál bez zápachu. Tato penetrace prošla v posledním roce inovací, jejímž účelem bylo co nejvíce eliminovat podíl organicky těkavých látek, a tak se zařadit mezi vysoce ekologické produkty. Díky tomu je penetrace nositelem certifikátu EC1 a Der Blaue Engel. Mezi zajímavosti produktu je třeba zmínit typickou strukturu penetrovaného povrchu, která je na omak drsná. Je to způsobeno přidaným křemičitým plnivem, jenž zlepšuje přídržnost. 

Za jakých podmínek je možné penetraci používat?

Penetrace je připravena k okamžitému použití, to znamená, že se neředí. Stačí ji pouze promíchat. Je třeba dbát na to, aby aplikace probíhala při teplotách od 5 °C do 35 °C. Pozor – uvedené teploty platí pro teplotu povrchu, takže hlavně v zimě je tento limit důležitý. Penetrovaný povrch by měl být vyschlý a zbavený nečistot. Penetrace je dodávána v balení 1 kg, 5 a 10 kg, přičemž ve spolupráci s družstvem BigMat se nabízí produkt se společným logem v 5kg kyblíku.

Penetrace ECO PRIM GRIP PLUS má skutečně velmi široké využití napříč stavebnictvím. Zajímavým příkladem je penetrování staré keramické dlažby, která se bude omítat. U tohoto nesavého podkladu se doporučuje povrch nejdříve odmastit a pak teprve penetrovat. Dalším typickým příkladem je penetrování staré dlažby na terase nebo v koupelně domu, na kterou se posléze položí nová modernější dlažba respektive obklad. Poslouží dobře i při aplikaci samonivelačních hmot. Jednoduše na ECO PRIM GRIP PLUS je spolehnutí.

MAPEI v kostce

Italská firma byla založena v roce 1937, aby se v průběhu let etablovala ve světového lídra v oblasti stavební chemie. Vyrábí lepidla, spárovací hmoty, dále produkty určené na keramiku a přírodní kámen, vyrábí samonivelační stěrky, lepidla na povlakové a dřevěné krytiny, oleje, přísady do betonů, průmyslové podlahy, materiály určené k sanaci historických staveb, izolace i hydroizolace, rovněž materiály pro sportovní povrchy atd. Mezi zajímavé komodity se v poslední době zařadily zateplovací systémy, jejichž využití v rámci současné expanze zateplování domů se jeví jako velmi perspektivní. Novinkou jsou třeba specializované nátěry určené do center měst, které dokáží v horkých letních dnech srazit povrchovou teplotu například chodníku až o 30 °C.

Všechny produkty MAPEI jsou rozčleněny do 23 produktových řad a podrobnější informace naleznete také na www.mapei.cz

 

DALŠÍ ČLÁNKY