Dodavatelé a partneři

Pětkrát plus pro Baumit Baumacol FlexUni Gel

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  24.7.2022

Lepidel na obklady a dlažby nabízí trh docela hodně, ale vždy se najde příležitost, přijít s něčím novým, co ocení především řemeslníci. Tentokráte je to firma Baumit, která představuje novinku v podobě nového lepidla Baumit Baumacol FlexUni Gel.

Výběr toho správného lepidla pro dané prostředí a velikost střepu je extrémně důležitý, protože rozhoduje o tom, jak dlouho bude dlažba nebo obklad funkční bez toho, aniž by došlo k popraskání či dokonce odtržení střepu od podkladu. Vliv může mít i klimatická zátěž plochy, třeba v případě intenzivního oslunění dlažby na terase domu apod. Baumacol FlexUni Gel je cementové flexibilní lepidlo se zvýšenou přídržností, které nabízí pět zajímavých benefitů. 

Gelový charakter

Jak už samotný název napovídá, jedná se o jemné lepidlo až gelového charakteru, které vyniká skutečně snadnou zpracovatelností. Co si pod tím máme představit? Protože má nižší objemovou hmotnost, a je proto lehčí na hřebenu, snadno se roztírá na ploše obkladu či dlažby. Řekli bychom, že „netahá“ za ruku. Vděčí za to speciální receptuře s gelovým charakterem. Zařazuje se do třídy lepidel C2T S1, což značí zvýšenou přídržnost, snížený skluz a flexibilitu. Doba zavadnutí je u tohoto lepidla zhruba 20 minut. Lepidlo je možné používat pro obklady do velikosti 60 x 60 cm (u dlažby může být tato velikost i vyšší).

Krémová konzistence

Lepení obkladů a dlažeb lepidlem Baumacol FlexUni Gel je bezpečnější než s jinými běžnými lepidly třídy C2T S1. Jeho krémovitá struktura po rozmíchání se záměsovou vodou umožní lepidlu rozprostřít se na maximálně možné ploše střepu, a řemeslník tak nemusí ve většině případů používat metodu „buttering-floating“, čili nanášení lepidla na střep i podklad. Je samozřejmě ale nutné dodržet správný poměr lepidla a záměsové vody. Jestliže bereme v úvahu, že v interiéru musí být dodržena 65% velikost plochy slepu, v exteriéru dokonce 90%, pak se jedná o skutečně praktickou výhodu. 

 

Jedno lepidlo – dvě konzistence

Nové lepidlo je dvoukonzistentní s deklarovanými parametry v obou případech. Co to znamená? Pro lepení obkladů potřebuje řemeslník na rozmíchání 25kg pytle 6,5 litru záměsové vody, ale pro lepení dlažby dokonce 8 litrů. To znamená, že lepení dlažby bude mít řemeslník ještě snazší (lepidlo je tekutější), a navíc ještě ušetří na spotřebě materiálu.

  

Větší aplikační tloušťka

Někteří obkladači přímo volali po možnosti větší aplikační tloušťky nanášeného lepidla, a to zejména v těch případech, kdy nemají k dispozici ideálně rovný podklad. Běžná lepidla se nanášejí v tloušťce max. do 5 mm, ale Baumacol FlexUni Gel lze aplikovat v tloušťce od 2 do 15 mm. Což je výhodné především u velkých formátů. 

Vyšší vydatnost – nižší spotřeba o 20 %

Konečně posledním benefitem nového lepidla je vyšší vydatnost, což pochopitelně vede k nižší spotřebě lepidla a ke snížení nákladů. Jestliže při velikosti hřebene 10 mm má řemeslník spotřebu lepidla Baumacol FlexUni Gel 2,5 kg na metr čtvereční, tak u běžného lepidla je to 3 kg na metr čtvereční.

Baumit při vývoji nové receptury lepidla akceptoval praktické připomínky většiny řemeslníků a vyšel jim novinkou vstříc tak, aby měli práci co nejpříjemnější a co nejsnazší. 

www.baumit.cz

DALŠÍ ČLÁNKY