Dodavatelé a partneři

Nová prémiová řada tlakových lahví na propan

  ČTENÍ NA 4 MIN.  |  17.8.2021

Grilování s pomocí vesmírné technologie!

Česká firma TOMEGAS uvádí na trh řadu tlakových lahví s názvem TOMEGAS PREMIUM. Jedná se o novou generaci "bezpečných" lahví od světových výrobců, která nabízí oproti svým předchůdcům nejen atraktivnější vzhled, ale především vynikající bezpečnostní standardy a díky odlehčeným materiálům také pohodlnější manipulaci. Některé lahve z této prémiové řady jsou vyrobeny z kompozitu, vyvinutého firmou HPC Research z Horní Břízy u Plzně, která v nedávné době vyvinula a dodala palivové nádrže ze stejných materiálů pro družici, která od poloviny ledna 2021 krouží na oběžné dráze kolem Země. 

Ekonomičtější lahve z odlehčené oceli i moderní kompozitové
Nová řada TOMEGAS PREMIUM nabízí 3 velikosti lahví – 7,5 kg, 8 kg a 10 kg. Ekonomicky nejvýhodnější variantou je 8kg lahev z odlehčené oceli, která v prázdném stavu váží okolo 9 kg. Skvěle se hodí do malých i velkých grilů a pro všechny typy spotřebičů. Pokud hledáte velmi odolnou lahev s nízkou hmotností, sáhněte po velikosti 7,5 nebo 10 kg. Obě jsou, stejně jako jejich 8kg kolegyně, vybaveny bezpečnostním a pojistným ventilem a jsou vhodné pro všechny typy spotřebičů. Menší 7,5kg varianta váží bez plynu jen 4,5 kg a je ideální pro menší grily. Lahev, která pojme až 10 kg plynu, je naopak vhodná pro obytné vozy a karavany, kde se samozřejmě počítá každé kilo zátěže – prázdná lahev váží jen 5,4 kg. Kompozitní lahve jsou vyrobeny progresivní technologií, při které se z připraveného polotovaru vyfoukne polyethylenová lahev (podobně, jako se vyrábí PET lahve na pití) a ta se následně obalí skleněnými vlákny. Toto jádro lahve je pak ještě vloženo do polyethylenového obalu.

Čistý propan je efektivnější, navíc funguje i ve velkém mrazu
Všechny lahve z prémiové řady TOMEGAS PREMIUM jsou plněny pouze čistým propanem nejvyšší kvality. Proto je možné používat prémiové lahve i v extrémních podmínkách až do –42 °C. Pro svůj maximální výkon a efektivitu má lahev celkově větší výdrž a čistý plamen, který usazeninami (vznikají při spalování) neničí citlivější spotřebiče – to je například u kempingového vybavení obrovský benefit. Čistý propan je možné rovněž používat u všech typů spotřebičů na propan–butan. Pro grilování jsou nejlepší varianty 7,5 a 8 kg, popřípadě z klasické nabídky i 5kg lahev z oceli, která ale nedisponuje novým bezpečnostním ventilem. 10kg lahev, určená především pro kempování, se do klasických grilů se svou výškou 52 cm většinou nevejde.

Riziko havárie je sníženo na minimum
Reference, zmiňovaná v úvodu, vypovídá o bezpečnosti nové řady tlakových lahví nejvíce. V zadání vesmírného projektu byla nadefinovaná vysoká odolnost a co nejnižší hmotnost nádrže. Místo skleněných vláken byla použita uhlíková, která lépe odpovídala oběma parametrům zadání. Tlaková lahev se vyráběla identickým způsobem jako prémiové lahve TOMEGAS. K příslušenství patří nový typ uzávěru s bezpečnostním přetlakovým ventilem, který v případě, že je lahev vystavena otevřenému ohni, neexploduje, ale pouze vyhoří jedním směrem.

 

Více na www.tomegas.cz 

DALŠÍ ČLÁNKY