Dodavatelé a partneři

Moderní domy s moderními technologiemi

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  8.7.2021

Na dnešní novostavby jsou kladeny vysoké nároky, co se týče technologií, které umožní úsporu energií a ochranu životního prostředí. Společnost Schiedel se téměř 75 let věnuje vývoji, testování a výrobě kvalitních komínových systémů, které svým uživatelů přináší především pocit bezpečí a komfortu. V posledních letech se firma věnuje také krbům integrovaným do komína či přívodu čerstvého vzduchu formou řízeného větrání s rekuperací.

Komín s keramickou izostatickou vložkou = komín budoucnosti

Energeticky úsporné bydlení zažívá opravdový celosvětový boom. Otázku, jak uspořit za topení, ale zároveň ušetřit životní prostředí, si klade stále více stavebníků rodinných domů také u nás. Ti by měli vědět, že i v nízkoenergetických nebo pasivních stavbách se mohou těšit z přítomnosti živého ohně v krbu nebo krbových kamnech – je však nutno zvolit správný typ komínového systému. Schiedel proto koncipoval komín Absolut jako nadstandardně utěsněný komínový systém, který se ideálně hodí do energeticky úsporných rodinných domů a do staveb s řízeným větráním. Skládá se ze sendvičové komínové tvárnice a tenkostěnné keramické izostatické vložky délky 133 cm. Ta se před vlastním vypálením lisuje za studena, stlačením téměř suchých keramických prášků do formy. Díky tomu je dokonale jednolitá a naprosto tvarově přesná. Lze ji napojit na všechny druhy paliv a spotřebičů a díky inovaci mnohem lépe odolává současným nárokům a extrémní tepelné zátěži.  Schiedel Absolut je navíc jako jediný komín v ČR certifikován pro pasivní domy a čerstvě se pyšní označením „První komínový systém pro zdravé bydlení“, které obdržel od německého Sentinel Haus Institutu, který se dlouhodobě zabývá udržitelným bydlením.

V nabídce společnosti jsou i další typy keramických komínů s izostatickou vložkou. Nově například Schiedel UNI SMART, který svými vlastnostmi navazuje na komín Absolut. Svou konstrukcí je vhodný pro utěsněné domy a zároveň představuje cenově dostupnější alternativu. Oblíbené jsou také nerezové komíny v lesklém nebo barevném provedení. Ty si své místo na slunci našly hlavně jako dodatečné komíny, neboť je lze poměrně lehce a bezproblémově namontovat i do již postavených domů a zákazník si tak může splnit svůj sen o plápolajícím ohni v obývacím pokoji. A jelikož Schiedel dbá na bezpečnost do všech detailů, nabízí nyní bezpečný prostup nerezových i keramických komínů stavebními konstrukcemi pod označením VERMIS a VERMIS ZERO.

Krb integrovaný do komína

Stavebníci toužící po romantice a teple domácího krbu touto technologií tzv. zabíjejí dvě mouchy jednou ranou. Schiedel KINGFIRE® Parat je unikátní montážní technologie, která zajistí bezpečnou spalinovou cestu i kvalitní topný spotřebič v jednom. Jednou z největších předností této soustavy je její snadná montáž. Krbová vložka se instaluje současně s montážní technologií Schiedel Parat. Jedná se o stavebnicový komín, který se místo obvyklého montování po jedné tvárnici instaluje mnohem rychleji. Velké dílce vyráběné na míru stavby se jednoduše sestavují na sebe pomocí jeřábu. Tyto dílce jsou vyráběny na výšku jednoho podlaží, ale lze získat až šestimetrové komponenty. Technologie Schiedel Parat eliminuje vznik montážních chyb a také snižuje celkové pořizovací náklady.

Krbová vložka KINGFIRE® může být provozována jako nezávislá na přístupu okolního vzduchu, a je tedy výhodným řešením také pro domy se zabudovanými větracími systémy. Tento integrovaný spotřebič vykazuje vyspělou technologii spalování, takže kromě efektivního a ekonomického provozu bude uživatelům poskytovat také krásné chvíle při pohledu do atraktivně hořícího ohně. Patentovaná technologie osazení krbové vložky umožňuje kdykoli její snadnou výměnu bez velkých nákladů, ať už se bude jednat o vložku s tepelným výměníkem, přechod na peletové topení či jinou změnu. Optimální rozměry 550 x 550 x 2940 mm poskytují architektům i projektantům volnou ruku při řešení vnitřních dispozic stavby.

Řízené větrání s rekuperací

O sofistikovaném větrání je nutné přemýšlet ideálně dřív, než se začne stavět. Tím zajistíte bezproblémové umístění v rámci interiéru a navíc schováte veškeré rozvody během hrubé stavby. Jedním z parametrů, na který byste při výběru konkrétního výrobku měli dbát, je hlučnost. Některé výrobky na našem trhu totiž opravdu nepatří k nejtišším a mohou při provozu rušit. Nejtišší jednotkou na našem trhu je jednoznačně ventilační systém Schiedel KombiAir, který dosahuje při provozu hlukové hladiny pouhých 34 dB. To je sotva slyšitelná hranice, která neruší ani citlivé jedince. Díky tomu nepotřebuje jednotka KombiAir ani technickou místnost, kam je nutné hlučnější systémy schovat, aby nerušily. KombiAir patří k naprosté špičce z hlediska vysoké účinnosti rekuperační jednotky, která dosahuje 90 %.  Přicházející vzduch o teplotě -5 °C se ve výměníku tepla ohřeje vycházejícím vzduchem o teplotě 22 °C na příjemných 20 °C. Systém KombiAir je vybaven i výše zmíněnou funkcí zónování, díky které můžete účinně regulovat přívod vzduchu podle toho, v jaké místnosti v danou denní dobu pobýváte. Další výhodou je unikátní svislé řešení, které má minimální nároky na prostor a obejde se bez samostatné technické místnosti. Jednotka se vkládá do modulu o půdorysných rozměrech 360 x 620 mm, který je součástí hrubé stavby objektu. 

 

DALŠÍ ČLÁNKY